De Magneet van Paul

Dit is de Magneet van Paul Kneulman. Deze fiets is hier al langer bekend op de site, en verscheen voor het eerst in 2009 in dit artikel. Ik vond het interessant om nog eens aandachtig naar de fiets te kijken, omdat ik het vermoeden heb dat dit wellicht de oudst bekende Magneet transportfiets is, en daarmee mogelijk van voor 1930. Magneet introduceerde dit model in 1924 (zie meer informatie in dit artikel).

Wat deze fiets anders maakt dan de andere Magneet transportfietsen met dubbele bovenbuis, is dat de balhoofdbuis niet uit een stuk is, en dat de klembouten van het trapashuis aan de voorzijde zitten, in plaats van aan de onderzijde:

Wat betreft trapassen/trapashuizen zijn mij nu 4 verschillende types bekend bij Magneet:

  • De bovenstaande Magneet met standaard dikte BSA trapas (15,8mm) en klembouten aan de voorkant
  • Standaard dikte BSA trapas (15,8mm) en klembouten aan de onderzijde: Magneet van Jan de Mooi uit 1931 +/- 1 jaar (framenummer 1026B)
  • Extra dikke BSA trapas (17,5mm) en klembouten aan de onderzijde: mijn eigen stafiets uit 1934/35 (framenummer H6151)
  • Thompson type trapas: stafiets in het Fietsmuseum in Ommen 1937 tot begin 1938 (framenummer P9534)

De fiets van Paul heeft helaas geen framenummer meer, dus die is niet direct te dateren. Het type trapashuis lijkt wel het beste voor die van Jan te plaatsen te zijn, dus ik verwacht daarom dat de fiets ouder is.

De achternaaf is een doortrapper. Deze blijkt van Gazelle afkomstig te zijn, dus deze is helaas niet origineel en levert geen datering op.

De voornaaf is van Fichtel & Sachs. Die is mogelijk wel te dateren. De conussen en as kunnen jaartallen in staan als die nog origineel zijn, maar die zijn nog niet bekeken. Het logo is wel een vroegste jaartal aan te koppelen, namelijk 1931. Dit logo is daarna tot ver na de oorlog gebruikt. Mijn vermoeden is daarom dat deze naaf ook niet origineel is.

Helaas zijn daarom geen verdere manieren om deze fiets direct de dateren. De hoop is dus om een Magneet te vinden met dezelfde kenmerken, maar nog wel een framenummer. Wie heeft er een met hetzelfde trapashuis?

Verdere details van de fiets:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.