Potentieële jaren ’20 transportfiets op marktplaats

Deze transportfiets wordt op marktplaats aangeboden. Het is mogelijk een jaren ’20 transportfiets, te zien aan de ingesoldeerde achterpadden. Interessant is de nog aanwezige transfer. Het is niet heel goed leesbaar, maar er lijkt iets van “Roya” te staan. Het frame is vrij waarschijnlijk een Simplex, te zien aan de verdikkingen onder en bovenaan de balhoofdbuis. Dit is typisch iets van Simplex. Ook de vorm van de achterpadden en het framenummer lijken sterk op die van dit frame, dat zeker een Simplex is, ook vrij waarschijnlijk jaren ’20.

Er is wel veel aan de fiets vervangen. Dat zie je heel vaak bij zulke oude transportfietsen. Ik vermoed als ik het zo ziet dat alleen nog het frame origineel is.

Link naar de advertentie: https://link.marktplaats.nl/m1521895015

Deze fiets was eerder ook eens aangeboden, zie https://www.transportfiets.net/2018/09/14/potentieel-jaren-20-transportfiets-op-marktplaats/

10 gedachten aan “Potentieële jaren ’20 transportfiets op marktplaats”

 1. Op basis van de aan de voorzijde verdikte uiteinden van de balhoofdbuis en ook de achterpadden zou ik ook zeggen dat dit een Simplex is. Dan zou de datering van de achternaaf best kunnen kloppen, Simplex is een van de weinige merken die tot begin de jaren 30 doorgingen met ingesoldeerde achterpadden.

  Zou er op die transfer niet iets met Royal hebben gestaan? Mogelijk een fantasiemerk van een fietsenmaker die ‘m heeft gereviseerd? Dat gebeurde vrij veel na de oorlog, was ook wel nodig voor de fietsen die de hongerwinter hadden overleeft.

 2. Kun je dat van de ingesoldeerde achterpadden in de jaren ’30 bevestigen? Tot dusver zie ik dat niet terug in de exemplaren die ik heb gezien. Die hebben gewoon de platgeknepen achtervork. Helaas kun je bij Simplex voor zover mij bekend geen bouwjaren aan 5 cijferige framenummers koppelen, dus weet ik de exacte bouwjaren niet.

  Er zou inderdaad Royal hebben kunnen staan. Ik dacht eerst dat er niets meer achter pastte, maar als ik naar de slijtage kijk zou dat wel kunnen. Het zou ook al voor de oorlog geplaatst kunnen zijn bij het aanbrengen van een nieuwe lak, zoals bij mijn Joka/Magneet mogelijk het geval is. Een andere optie is dat het een door Simplex geleverd frame is, dat door een andere maker verder opgebouwd is. Dat zou ook weer een verklaring kunnen zijn waarom er een andere voorvork in zit.

  1. In de folder van 1930 is te zien dat de achterpadden nog gegoten zijn. Ze zijn wel anders dan die uit de folder van 1928, daar loopt de sleuf voor het achterwiel schuin naar beneden, dus het is een niet al te oude foto op dat moment. Deze afbeelding blijven ze nog jaren gebruiken, in ieder geval nog tot 1936 maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de fietsen ook precies hetzelfde bleven. Maar dat de padden rond 1930 nog gegoten waren geloof ik wel.

 3. Dag allemaal, ik ben de potentiële verkoper van de fiets. Ikzelf meen Nova op de transfer te kunnen lezen. Ik heb een dubbelstangige Simplex (‘dubbeldekker’) herenfiets met een framehoogte van 66 cm met vergelijkbare ingesoldeerde achterpadden. Het zou dus inderdaad om een Simplex transportfiets kunnen gaan of een Simplex frame dat door de Simplex fabriek is geleverd aan een particuliere fietsenmaker….. Met een hartelijke fietsgroet, Jeroen de Vries

 4. hij staat voor de 2de x op mp
  tis een erg leuke fiets en orriginelle lak uit die tijd is ook erg leuk zie je nog weinig dacht ik
  als ik me niet vergis staat er bij oudeste transport deze ook bij

  1. Er is tot nu toe maar 1 transportfiets bekend van voor 1930 waarschijnlijk nog in originele lak, en dat is deze Gazelle uit 1928: https://www.transportfiets.net/2019/10/12/gazelle-uit-1928/ Als je op de foto’s kijkt, zie je nog resten van de biezen.

   Dit zou de tweede kunnen zijn. Nu heb ik het vermoeden dat de fiets wel is overgelakt, maar dan in het verre verleden, mogelijk nog voor de oorlog. Je ziet ook meerdere lagen zwart. Het transfer is niet van Simplex, maar het frame wel. Dus het zou een fantasie transfer kunnen zijn die geplaatst is nadat de fiets terug is geweest om opnieuw gelakt te worden. Maar daarmee is dat nog steeds een interessant stukje geschiedenis. Als je het merk op de transfer kunt traceren, kun je een hoop te weten komen, net zoals bij het JOKA transfer op mijn Magneet.

  1. Niet veel origineels aan zo te zien. De voorvork is in ieder geval van een Batavus. Het framenummer heeft 6 cijfers. Van andere Simplex transportfietsen met ingesoldeerde achterpadden die ik heb gezien is het 5 cijfers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.