De Phoenix van Paul

Enige tijd geleden heb ik een Phoenix transportfiets uit 1952 opgehaald die nog bij de eerste eigenaar op zolder stond opgeslagen. De fiets is gebruikt in Friesland door een groothandel in schoenpoetsbenodigdheden. De eigenaar had hem van zijn vader gekregen toen de transportfiets werd vervangen door de bestelauto. De fiets is in de jaren 70/80 nog gebruikt om met de kinderen ‘uit rijden’ te gaan. Gewoon met een kussen op de voordrager en fietsen maar.. De afgelopen decennia heeft de fiets op een Veluwse zolder doorgebracht. Toen ik de fiets kwam ophalen vertelde de eigenaar dat hij in de jaren 70 bij de firma Schothorst te hebben gewerkt en in deze tijd wat NOS onderdelen te hebben verzameld. Ik kon met de fiets een spatbordset, nieuwe beugels en 2 stuks velgen meenemen. De beugels en spatborden heb ik gemonteerd en dat ziet er prachtig uit. Het Phoenix zadel heb ik vervangen door een zwarte Primus en een nieuwerwetse lange zadelpen in plaats van de oude korte. Het zadel staat maximaal naar achteren en de zadelpen hoog. Ik ben 1.93 meter lang dus moet schipperen met de zitpositie. Alle lagers en Torpedo remnaaf heb ik van vers vet voorzien en ik heb een paar bruine Metro banden gemonteerd. Ik ben benieuwd naar de duurzaamheid van deze ‘ budget’ banden. De ketting heb ik vervangen door een nieuwe Iris 415 bromfietsketting waar ik goede ervaring mee heb. Verder heb ik de fiets origineel gehouden en gepoetst met rode wapenolie (leuk voor thuis ex Koninklijke Landmacht). De originele Roelewiel drager heb ik vervangen voor een kleine Standaard drager omdat ik dat mooier vind staan. Ik gebruik de fiets bijna dagelijks en hij rijdt fantastisch!

2 gedachten aan “De Phoenix van Paul”

 1. Prachtige fiets. Mooie banden ook.
  Alleen het zadel of de zadelpen oogt een beetje alsof het niet klopt maar verder erg mooi.

  1. Dag Charles,
   Dankjewel voor jouw reactie. Mijn Primus zadel staat maximaal naar achteren om centimeters te winnen voor mijn lange benen. Je hebt het goed gezien dat hij hierdoor uit balans lijkt te zijn. Daarnaast zit er (tijdelijk) een moderne RVS zadelpen in. Ik moet nog op zoek naar een andere pen en dan zet ik het originele Phoenix zadel er weer op. Staat toch mooier en meer gebalanceerd.
   Hartelijke groet,
   Paul de

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.