Transportfiets met ingesoldeerde achterpadden van Maurice, deel 2: crankstel met jaartal

Buiten het feit dat deze fiets smalle horizontale buizen heeft, nog meer aanwijzingen dat dit een jaren ’20 fiets is.

Er zit een crankstel in met op de crank het bekende EWB teken (E. Williams Birmingham), met daaronder de letter J. Volgens de productielijst van Williams 1923-24.

De as is er een van JGH, J. Gerkinet uit Herstal. “Agier trempe” betekend gehard staal:

Op het nikkelen tandwiel staat Bts Williams. BTS staat voor “Brevetes”, wat Frans is voor gepatenteerd. Dus dat betekent dat het kettingwiel onder licentie van Williams is gemaakt.

(het kettingblad is niet origineel. Dit model vijfpuntige ster komt bij transportfiets voor het eerst voor in 1927. Ook duidelijk te zien aan hoe hij erop gekloken is. Jeroen)

Maurice

Vervolg op:
Transportfiets met ingesoldeerde achterpadden van Maurice

8 gedachten aan “Transportfiets met ingesoldeerde achterpadden van Maurice, deel 2: crankstel met jaartal”

 1. Het is beslist een interessante fiets. Naast de stempels ook de originele manier om Romijns cijfers te gebruiken.
  En ook dat er in die periode nog onderdelen met maten van toerfietsen werden gebruikt zoals in dit geval de buizen van 1”.
  Het laat zien hoe er werd geëxperimenteerd met verschillende buismaten in hetzelfde frame en bredere liggende achtervorken, langere trapassen, dikkere binnenbalhoofdbuizen en balhoofden.
  Het suggereert dat er met andere onderdelen zoals bijvoorbeeld kettingen en tandwielen ook het nodige is aangepast aan de gedachte dat het zwaarder en sterker moest zijn.
  Kortom, een leuk inkijkje terug in de tijd.

 2. Toch wel mooi. Toen ik dit artikel schreef in “Het Rijwiel” https://www.transportfiets.net/2020/03/13/artikel-in-het-rijwiel/
  was er nog geen enkele transportfiets bekend van voor 1925. Nu inmiddels 8. Zelfs al is er meestal niet heel veel van origineel, er zijn bij die vroege fietsen al genoeg interessante details die ze anders maken dan de latere. Ik hoop dat we ooit nog exemplaren van voor 1920 gaan vinden. Dat is nog een flinke uitdaging, aangezien we nu zelfs geen kandidaat hebben die mogelijk zou oud zou kunnen zijn (zelfs niet in de verzameling van Sjoerd;)). We hebben nu in ieder geval steeds meer kennis voorhanden om zulke vroege exemplaren te herkennen.

   1. Misschien moet je eens een nieuw artikel schrijfen van 1920 of eerder dan komen daarna de 1920 of eerdere transport rijwielen wel tevoorschijn

    1. Het artikel zelf heeft geen ontdekkingen opgeleverd. Ik heb er vanuit de vereniging geen reacties op gekregen. Maar het schrijven ervan heeft me wel geholpen in het onderzoek erna, waardoor ik heb kunnen helpen meerdere exemplaren te dateren/identificeren. Ik ga mogelijk wel een keer een update plaatsen in het tijdschrift over de ontdekte fietsen, en de interessante details ervan, maar gewoon omdat ik dat leuk vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *