Bijzondere mohawk in Giethoorn

Online zoekende kwam ik deze transportfiets tegen. De fiets staat in het museum ’t Olde Maat Uus te Giethoorn, en was daar oorspronkelijk van de postbode. Met dank aan het museum voor deze foto’s die ik voor het artikel mocht gebruiken.

Wat direct opviel was het model “mohawk” frame. Het is niet zo’n model als dat van Eysink en Cyrus, maar eentje waarbij de onderste buis schuin omhoog loopt richting de zadelbuis. Dit is typisch voor jaren ’20 transportfietsen.

Hieronder een overzicht van de bekende transportfietsen met dit model mohawk frame:

Amstel, 192?:

Burgers, 1921, 1922 en 1925:

Burgers 1927:

De folders van 1917 en eerder, en die van 1929 tonen geen mohawk frame transportfietsen. Burgers produceert ook later nog toerfietsen met eenzelfde mohawk frame, maar alleen voor hogere modellen: https://burgers-enr.net/mohawk-overzichtjpg/. Die zijn daarom makkelijk te onderscheiden van de transportfiets modellen.

New Elswick (B-merk van Burgers) 1927:

De folder van New Elswick uit 1933 toont nog steeds hetzelfde model, maar met de beschrijving dat het rijwiel niet overeenkomt met de afbeelding en de bovenbuizen parallel lopen.

Nederlandsche Vlag Rijwielen, jaartal onbekend (mogelijk B-merk van Burgers):

Gazelle 1924:

Gazelle lijkt mohawk frames maar heel kort te hebben geproduceerd, want hij staat er niet in in de folders uit 1920 en eerder en ook niet vanaf 1925.

Het is dus vrij waarschijnlijk dat het een jaren ’20 fiets betreft. Precies hoe oud en welk merk is nog niet bekend. Het is in ieder geval het enige bekende exemplaar met zo’n model mohawk frame dat nog over is gebleven. En welk merk het ook is, het is in ieder geval dan zeker het oudste exemplaar van dat merk. Hopelijk kan er later nog eens onderzoek naar gedaan worden!

6 gedachten aan “Bijzondere mohawk in Giethoorn”

 1. Mooooie fiets! En erg leuk dat de geschiedenis bekend is en hij in een museum staat. Wel jammer dat het merk niet bekend is. Burgers maakte dit type in de jaren 20 maar hij zou ook nog wel iets ouder of jonger kunnen zijn. Die folder van Nederlandse Vlag is volgens de documentatiebank van de Oude Fiets uit ca 1917, de variant van Amstel is volgens rijwiel.net uit de jaren 30.

  1. Uit 1930 zie ik. En ik zie nu in de folder van 1933 dat het model mohawk nog steeds geleverd kon worden:

   https://www.transportfiets.net/2009/03/24/amstel-model-transport/

   De afgebeelde fiets met normaal frame heeft wel dezelfde voordrager. Zou het dan een Amstel zijn uit begin jaren ’30? Wat ook opvalt is dat de fiets verchroomd geleverd werd. Dat is ongebruikelijk voor transportfietsen in die tijd. Dus als er onder de zilververf chroom schuilt, zou dat kunnen helpen met de identificatie.

 2. Ik mis in dit lijstje met producenten van Mohawk Transport Rijwielen het merk ,Hertenkop .
  Volgens mij is die afbeelding haast of gelijk aan die van Nederlandsche Vlag Rijwielen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *