Trapas vervanging voor de Göricke van Charles

Ik heb in Berlicum een complete trapas met het logo van Juncker gevonden met een lengte van honderd en veertig millimeter lang en een diameter van zeventien millimeter. Alles ongebruikt. De as zelf is te kort voor een transportfiets maar de konen, de revet en de  borgmoer kwamen goed van pas. Ik heb van iemand anders een as gekregen met de juiste lengte voor een transportfiets. Daar heb ik de Juncker van Jos blij mee gemaakt 😃

De as echter bleek precies dezelfde lengte te hebben als die van mijn Goricke. De diameter en daarmee ook de schroefdraad was helaas niet gelijk. Ik ben toen naar een draaier gegaan en die heeft het voor mij aangepast waardoor ik de as nu in de Goricke kan gebruiken. Op dit moment zit de as die ik van Maurice heb gekregen er in. Die haal ik er zaterdag in Beuningen waar mijn werkplaats is, nog even uit zodat de originele konen gemonteerd kunnen worden en om te kijken welke er het mooist inpast. Daarna gaat alles weer mee terug naar Tilburg om er weer een complete fiets van te maken. Toen de fiets bij mij kwam zat er geen kettingscherm op. Ik heb er een gevonden die er qua leeftijd en littekens mooi bij past. Omdat ik genoeg heb van al die vieze rechter broekspijpen zet ik die er op 🤗

Het bruine gedeelte was al veel langer een barst. Het grijze is ‘vers’.

4 gedachten aan “Trapas vervanging voor de Göricke van Charles”

  1. Kun je nagaan hoe sterk zo’n as is.
   En er staat geen letter in de as. Er is weliswaar een stukje van af gedraaid maar ik heb voor de aanpassing ook al gekeken en een letter kon ik niet vinden.

   1. Het zou wel eens interessant zijn om te zien of het vermoeing is. Als dat zo is, zou je dan lijnen moeten kunnen zien in het donkere gedeelte. Zie bijvoorbeeld: https://cdn.britannica.com/59/132059-050-CB9A292A/arm-aluminum-fatigue-region-area-crack-growth.jpg Maar het oppervlak ziet er ook daar erg ruw uit, dus ik vermoed dat het eerder een scheur door een eerdere overbelasting is geweest. Meestal is waar het materiaal gescheurd is door vermoeiing gladder dan waar hij uiteindelijk gebroken is. Zie dit voorbeeld: https://www.researchgate.net/figure/Macroscopic-characteristics-of-the-shaft-fracture-surface_fig1_257746280

 1. Het zou zo maar kunnen dat de as tijdens het ongeluk een optater heeft gekregen en gebarsten is. Overbelasting dus.
  Maar helemaal zeker zullen we dat nooit weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *