Burgers Mohawk in Indonesië

Deze mohawk in Indonesië werd gepost op de facebook group. Het is de tweede bekende overgebleven mohawk van dit model, naast de fiets in het museum ’t Olde Maat Uus te Giethoorn. De eigenaar dacht dat het een Burgers was, maar het framenummer mist de letter die typisch is voor Burgers. Dus wellicht is het een van de andere merken, zoals Amstel of Nederlandsche Vlag? De eigenaar heeft hem dan wel naar afbeelding van de Nederlandsche Vlag weer opgebouwd. In ieder geval bijzonder dat er weer een exemplaar van dit zeldzame model bekend is.

Update: de eigenaar heeft meer details gegeven:

Ingesoldeerde lugs bovenin de staande achtervork:

Ingesoldeerde achterpad, met losneembare staande achtervork:

En die achtervork is nou typisch voor een vroege Burgers! Zie ook deze afbeelding uit de jaren ’10 folder:

Tot slot zie ook nog deze constructie van de achtervork. Niet twee gebogen buizen met een mannetje ertussen, maar een vroegere constructie, waarschijnlijk met aparte lug die 4 rechte buizen verbind tot de achtervork.

Dit model acherpad ben ik bij nog geen ander merk tegengekomen, wat het vrij zeker maakt dat dit toch een Burgers is! Burgers had het mohawk model van 1921 tot 1928 in de folder (en van 1918 tot 1920 zijn helaas geen folders bekend). Dus het is in ieder geval een fiets van voor 1930, en aan de constructie te zien vrij waarschijnlijk vroeg jaren ’20. Als het framenummer de A reeks volgt van Burgers (mogelijk zit de A nog verstopt onder de verf), zie Burgers dateren, dan zou het bouwjaar 1923 moeten zijn. Het is nog niet zeker, en ik doe nog wat verder onderzoek, maar het is in ieder geval een zeer bijzondere vondst!

8 gedachten aan “Burgers Mohawk in Indonesië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *