Transportfiets van Michael uit 1926

Deze transportfiets is een mooi bewaard gebleven exemplaar, die waarschijnlijk dateert uit 1926. De fiets is in het bezit van Michael Wroblik en is afkomstig uit een museum. De achternaaf is een Fichtel & Sachs Torpedo uit 1926, en ook andere kenmerken als de voornaaf geven aan dat het heel goed een jaren ’20 fiets kan zijn. Hij is ook uitgevoerd met 28 x 1 1/2″ velgen, de zware transport versie van die maat. Dat was nog vrij gebruikelijk in de jaren ’20, zie bijvoorbeeld: https://www.transportfiets.net/2009/06/18/eysink-1923/

De achternaaf, met nog een F & S logo waarbij de adelaar niet is omcirkeld (voor 1929):

De remhevel is ooit vervangen, want die heeft het F & S logo van na 1929. De remhevel is wel apart, want hij glad met verzonken text, in plaats van met opstaande tekst, zoals gebruikelijk is bij deze vooroorlogse kromme remhevels. Herkent iemand deze remhevel?
Omdat niet helemaal zeker was of er nou 26 of 28 op de achternaaf stond, heeft Michael de naaf opengemaakt om verdere datumstempels te controleren. Hier bleek ook 26 op te staan:

8 gedachten aan “Transportfiets van Michael uit 1926”

 1. Heel bijzonder, zo’n oude transportfiets zie je niet vaak! Grappig om te zien dat in de jaren 20 nog veel verschillende constructies in omloop waren, echt een overgangsperiode. Gegoten vs geplette padden, thompson vs bsa trapassen met (en zonder) trekbouten, 28 x 1/2 of 28 x 1 5/8 of 28 x 1 3/4 wielen, veel verschillende typen dragers…. Het zou leuk zijn om eens zoveel mogelijk jaren 20 transportfietsen naast elkaar te zien! Dus, wie neemt z’n jaren 20 transporter naar de grote transportfietstour (ook wel bekend als dgtt)?

  Groetjes, Rob

  1. Ik ben al bezig met een overzicht te maken voor een artikel. Het zijn er nog niet zoveel. En bijna allemaal eind jaren ’20. Alleen deze, de Göricke van Charles en de Eysink Super Standaard van Sjoerd zijn redelijk zeker van voor 1927 (resp. 1926, 1925 en 1924). De mijne zou heel goed kunnen, maar de datering blijft wat ruimer, tussen 1923 tot 1928. Verder een aantal fietsen van eind jaren ’20: twee Gazelle’s, de Fama van Charles, een Juncker, een paar onbekende merken waarvan sommige niet goed dateerbaar, en wat losse frames. Wie er nog eentje heeft staan die niet in dat lijstje voorkomt, ik hoor het graag! (redactie@transportfiet.net).

   1. En niet te vergeten mijn Stokvis/ Nederlandsche Kroon van vermoedelijk omstreeks 1925. Maar die is niet zo origineel meer 😉
    Ik ben benieuwd naar je artikel! Eigenlijk wel vreemd dat er geen oudere fietsen zijn dan dat, in de folders duiken transportfietsen al vlak na 1900 op. Wat zou daar dan mee gebeurd zijn?

    Groetjes, Rob

    1. Dat is een van de losse frames 🙂

     Wat betreft die oudste fietsen, die waren toen nog erg duur, dus er waren er nog niet zo veel van in gebruik. Verder waren ze nog wat minder robuust. En de overgebleven exemplaren zullen inmiddels iha bijna onherkenbaar zijn verbouwd. Die dunne oude rekjes vervangen door latere exemplaren etc. Dus lastig te herkennen. Sommige jaren ’20 exemplaren zouden wel eens nog een stuk ouder kunnen zijn. Twee voorbeelden:
     http://www.transportfiets.net/2010/09/07/nog-een-transportfietsidentificatie
     En:
     http://www.transportfiets.net/2009/12/10/transportfiets-met-bijzondere-details/

 2. heeft er al iemand meer info over de rem hevel kunnen vinden op mijn 1940 naaf zit er ook 1 aleen is deze zwart gelakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *