33 gedachten aan “Eysink motortandem”

 1. Hoi Sjaak,
  Ik heb nog 26″ velgen maar 26″ en 26″ is drie.
  Er zijn meerdere verschillende velgen voor wat de 26″ noemen en die zijn niet uitwisselbaar dus het is belangrijk dat je de ETRTO maat even doorgeeft dan kan ik kijken of ik iets voor je heb liggen.
  Klik maar even op onderstaande link dan wordt het duidelijk.
  http://sheldonbrown.com/26.html
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

   1. Ik ben oozoek naar nieuwe buiten en binnebanden voor mijn tandem uit de jaren 30 de maat is
    (650×50 0 ) michelin (26x2x 1 3/4 ) 54-571
    Kan iemand mij helpen zodat ik voort kan met men project
    Grts dennis

 2. Hallo Sjaak,

  De originele bandenmaat op de Eysink Moto rijwielen en tandems was 47-571. Vroeger werd die aangeduid zoals in de mail van Charles maar ook als 26 x 1 3/4 x 1 3/4. Vredestein levert nog banden met de aanduiding 47-571, zwart met klassiek profiel en zonder reflectie. Deze banden zijn echter dikker dan de oude 47-571’s. Eigenlijk zijn het 54-571’s. Ik heb ze op een Eysink Moto Rijwiel liggen en ze passen prima.

  Het zal niet gemakkelijk zijn 571 mm velgen te vinden. Die waren alleen gangbaar in de jaren dertig tot vijftig Ze werden toen vooral toegepast op speciale rijwielen/tandems waar een motortje op werd gemonteerd en slechts zelden op transportfietsen.

  Als je deze velgen niet kunt vinden is het misschien een oplossing om 26 x 2 (54-559) velgen te gebruiken. Daar is wel aan te komen want die zaten op heel veel transportfietsen en bakfietsen.

  Je doet hiermee de originaliteit van je tandem geen geweld aan. In de prijslijst van 1 februari 1953 bood Eysink deze wielmaat bij de tandems als extra aan tegen een meerprijs van ƒ 7,–.

  Heb je nog aanwijzingen gevonden van welk bouwjaar jouw Eysink is (op naven, trapas o.d)? Wat is trouwens het framenummer? Ik ben namelijk aan het proberen een overzicht te maken van de Eysink nummering en datering.

  Geweldig zoals je er in bent geslaagd de diverse modificaties aan jouw Eysink ongedaan te maken Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

  Groeten,
  Sjoerd

   1. Die banden zijn helaas niet meer leverbaar. Vredestein heeft een hele reeks speciaal banden uit productie genomen, waaronder blijkbaar die dus ook. Dat betekent dat geen online winkels ze ook meer kunnen aanleveren.

 3. In 2006 heb ik van een eysink tandem een long-john gemaakt.
  Het is een erg handige fiets. Ik gebruik hem elke dag.

  Groeten Bakkertje

 4. Dank voor jullie reacties

  Heb helaas geen erto maat, maar de 26 x 1-3/4 heb ik van een oud foldertje gehaald,
  Het achterwiel wat er nu inzit kan ik alleen de naaf van gaan gebruiken.
  Heb nog geen nummers kunnen vinden er waren geen trapassen bij
  heb deze al zelf gemaakt, heb tevens de kettingkasten al van rvs gemaakt.

  maar zoals jullie kunnen zien heb ik nog wat werk aan, heb ook nog geen voorvork

  Sjoerd heb je voor mij wat foto,s van jou mototandem, en heb je voor mij ook de breedte van de velg.

  Het eind resultaat zullen jullie nog wel even op moeten wachten, als deze compleet is ga ik er eerst zo even mee rijden en dan pas komt deze in de kleur

  Gr Sjaak

 5. Hallo Sjaak,

  De 26 x 1 3/4 die in de folders vermeld stond is gelijk aan de ertro maat 47-571. De breedte van de 571 mm velgen in mijn diverse Eysinks ligt tussen de 41 en 42 mm.

  Zelf bezit ik geen Moto Tandem van het model voor ILO motor, wel eentje “geschikt voor ieder merk hulpmotor”. Dat is het model zonder ingebouwde tank. Van zo’n ILO model heb ik wel wat foto’s en ook de folderafbeelding en prijslijst. Als je geïnteresseerd bent in copieën/scans, laat me dan even weten waarheen ik ze kan sturen/mailen.

  Groeten,
  Sjoerd

 6. Hoi Sjaak,
  Er staat bij mij nog een achterwiel met band in de schuur met de maat 45-571. Er zit een Beckson naaf in maar daar kan eventueel een andere naaf in gespaakt worden.
  Als je er iets mee kunt hoor ik het wel.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hallo Charels

   Dank voor je aanbod,
   Kan er eigenlijk nog geen wijs uit worden, de maten die hier langskomen zijn dat de buiten maten, kan het kloppen dat 26 x 1- 3/4 55 mm uitwendig breed is ??

   dus ben dan opzoek naar twee dezelfde om problemen te voorkomen

   GR Sjaak

 7. Hallo Sjaak,

  Die inch-maten (26, 28 e.d.) zijn buitenmaten. Hoe dunner de band, hoe groter de velg, ook al blijft de inch-maat gelijk.

  Bij 26″ banden kan de velgdiameter uiteenlopen van 559 mm tot 597 mm. Bij de Eysink wielen zat het er tussenin; 571 mm. Let wel, de velgdiameter wordt gemeten op de plaats waar de hiel van de band op komt te liggen. De staaldraad in de hiel laat zich niet rekken, dus die maat is bepalend voor wel of niet passen van een band op de velg. Kleine verschillen in de breedte maken niet uit.

  Op het wiel dat Charles heeft liggen zit een 571 mm band, dus daar passen ook andere banden met de aanduiding 571 op. Als er nu een band van 45 mm breed op ligt zal de velgbreedte (uitwendig) niet heel veel afwijken van de 41 à 42 mm van de originele Eysink velgen waar een 47 mm brede band op lag. Misschien kan Charles de breedte van die velg nog even nameten.

  Een velg met een breedte van 55 mm zou een 26 x 2 (ertro 54-559) kunnen zijn. De 26 x 1 3/4 velgen zijn smaller (en hebben dus een grotere diameter).

  Zoals je ziet is het ’t gemakkelijkst om de ertro maataanduiding te hanteren. Die maat staat vermeld op vrijwel alle banden die de laatste tientallen jaren zijn gefabriceerd. En het is een maat die je kunt vaststellen door de velg op te meten.

  Groeten,
  Sjoerd

 8. Beste sjaak ik heb nog een eysink zoals de jouwe in onderdelen in de schuur het frame is al gespoten ik hoor het wel als je interesse hebt

  Groeten
  Alex

 9. Laatste post is al even geleden maar toch.

  @Sjaak
  Ik heb zeer waarschijnlijk een 47-571 velg (moet exact meten) en ik zoek een 54-559 als je nog op zoek bent geef even een seintje.

 10. Mooi ding. Nog nooit gezien met zo’n ingebouwde tank. De mijne heeft ‘gewoon’ een tankje op de voorste framebuis, wel met een mooi rood alu Renata-embleem.
  Die 471 bandjes zoek ik momenteel ook. Ik geloof ze in Duitsland te hebben gezien, gewoon in een enorme supermarkt. Daar worden ze voor stadsfietsen gebruikt.
  Veel plezier met de Eijsink bromtandem!
  Groet van Lex

 11. Hallo,

  Ik ben voor mijn Lely transportfiets nog op zoek naar de 571 banden,
  weet iemand hier een adres voor ?

  Vr, Groet,
  Gerard

 12. Hallo,

  Ik ben opzoek naar dezelfde banden voor mijn tandem! Ik zoek ze echter in het bruin… Heeft iemand hier een tip voor?

  Groet Wilbert

 13. Hoi Wilbert,

  Die worden niet meer gemaakt in de kleur crème. Bruin daar weet ik niet van of ze die überhaupt ooit gemaakt hebben.
  Ik heb er nog twee liggen waar de binnenband nog in blijft zitten als je ze oppomt maar daar is dan ook zo’n beetje alles mee gezegd. Zogenaamde ‘museumbanden’.

  Dit is van Kenda maar ook zwart.
  http://www.biketiresdirect.com/product/kenda-k75-s-7-schwinn-26-inch-tire-571

  En op deze site is een foto van een mooie band in de goede kleur maar ik kan niet ontdekken of ze daar ook verkocht worden. Misschien kan je contact opnemen.
  http://www.biketiresdirect.com/older-26-inch-tire-sizes-article

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Charles en Wilbert
   Ze worden op die site wel verkocht, maar deze zit wel in Amerika. Reken maar op vrij hoge verzendkosten, als ze naar het europese vaste land versturen. En je kan als je pech hebt kan je ook nog een importheffing aan de douane betalen. De bruine band is trouwens voor velgmaat 584, niet 571. Die hebben ze alleen in zwart. Het zijn trouwens ook vrij lichte fietsbanden gemaakt in het verre oosten, dus op een gemotoriseerde tanden hebben ze waarschijnlijk een nogal beperkte levensduur. Je kan dan beter een voorraadje kopen. Hier in nederland is er alleen de Vredestein type “Vredestein” van de maat 47-571. Volgens mij is deze maat hier nooit in bruin gemaakt, alleen in zwart en zwart met witte zijkanten. Althans, de hulpmotor uitvoering. Alleen de spekbanden waren vroeger bruinachtig. De 571 banden werden voornamelijk voor Tandems en hulpmotor fietsen gebruikt, niet zo zeer voor fietsen.
   Wilbert, mocht je toch bruin willen,. zal je toch echt buiten Europa moeten zoeken. De bruine kleur is meer iets wat de laatste paar jaar op de markt is gekomen. Vroeger had je créme, zwart of bij gemotoriseerd vervoer; zwart met witte zijkanten. Als je met de tandem daadwerkelijk wil gaan rijden, neem dan gewoon de zwarte Vredestein. Deze wordt tenminste nog gemaakt en hoeft je niet bang te zijn dat je na iedere rit je band kan vervangen.
   Gr. Erwin

 14. Hoi Wilbert en Erwin,

  Die spekbanden heb ik nog liggen. Die houden de binnenband nog wel op zijn plaats maar er is alleen nog maar een rondje mee door het museum te rijden.
  Ik denk ook dat de zwarte het beste alternatief is.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.