Dit keer: Niet enkel kritiek; maar een alternatief!!

Vrij recent werd er op deze geweldige site een naar mijn mening niet zon geweldige fiets gepost; een aluminium lichtgewicht “transportfiets”.
Het ging hier om de polar bear van Jhonny loco.
Van dit soort fietsen gaan mijn nekharen overeind staan en kan ik mezelf niet me niet bedwingen mezelf hierover uit te laten.
Charles Wagenaar reageerde met een zeer evenwichtig en uitgebreide post op mijn stellige uitspraak dat iets dergelijk als een “lichtgewicht transportfiets” niet bestaat.
Dat heeft me aan het denken gezet. Graag wil ik toelichten waar ik een enorme aversie heb jegens de moderne transportfiets, maar daar ook een alternatief aan toevoegen.

Omdat mensen steeds bewuster leven en bewuster proberen om te gaan met het milieu, maar ook omdat we minder te besteden hebben pakken we steeds vaker de fiets. Niet alleen om va A naar B te komen maar ook om boodschappen mee te doen of de kinderen naar school te brengen. Er is een weer een markt ontstaan voor de transportfiets en de bakfiets. Wat natuurlijk geweldig is.
Maar in tegenstelling tot wat Charles verondersteld doen fietsfabrikanten/ontwerpers helemaal geen poging om de goede oude transportfiets te evenaren. Ze maken er misbruik van!!!! Door een paar witte bandjes en een nostalgische look lukt het ze een beeld te scheppen dat de consument prikkelt en te doen laten denken dat ze een degelijke fiets kopen. De transportfiets staat immers symbool voor degelijkheid. Maar een daadwerkelijk degelijke fiets is vandaag de dag niet meer te koop. En niet omdat het peperduur zou zijn deze te maken. Maar omdat er geen vraag naar is. We leven in een consumptie maatschappij, mensen kopen dingen vanuit een emotie, niet om de kwaliteit. En die emotie vergaat, dus is er al snel weer behoefte aan iets nieuws. En nieuwe fiets, ipod, tv, what ever. En het kwalijke daarvan is dat een product niet langer hoeft mee te gaan dan dat een consument er door bevredigd word.
Met in de praktijk als gevolg dat je voor 15 euro bij de mediamarkt een dvdspeler kan kopen die je wegflikkert als ie het niet meer doet.
En omdat ik een uitgesproken liefhebber ben van de transportfiets en waar hij voor mij symbool voor staat haal ik mijn neus op voor het flinterdunne transportfietslook marketing laagje wat ze op die Chinese aluminium bagger spuiten.
Zo.

Maar dan nu een alternatief:
Het lijkt me geweldig om zelf een transportfiets te bouwen. Zelf de lugs te gieten, en met dezelfde kwaliteit staal als toen de boel in elkaar te solderen en te klinken.
Maar dat is alleen haalbaar in een dagdroom. (waarschijnlijk al fietsen op een transportfiets). Waar ik ook vaak over dagdroom is ooit een verlengde transportfiets te bezitten. Nou zijn die zo zeldzaam dat ik me er al bij neer had gelegd dat dat ook bij een dagdroom zou blijven.
Maar op een dag kwam het tot me! Er is naast de transportfiets, de bakfiets en de verlengde transportfiets nog een fiets van Nederlandse bodem die van ongeëvenaarde kwaliteit is. En eigenlijk op een bepaalde manier ook een al een transportfiets is.
DE TANDEM!!

Het plan is als volgt: men schrapt de voorste fietser. Er zal enkel een trapas in de achterste bracket gemonteerd worden. De fiets word voorzien van 26×2 transportfietswielen. Nu komt the tricky part: het achterste gefixeerde stuur moet een gelagerd en bewegend stuur worden dat doormiddel van twee stangen (evt. met fuseekogeltjes) word verbonden met het voorste stuur (dat gereduceerd wordt tot een T stuk) net als bij de verlengde transportfiets. Dan is het enkel nog een kwestie van een rek lassen, en de verlengde transportfiets is terug in het Nederlandse straatbeeld!!

Het is bijna gedaan met de zomer, dus wil ik graag een oproep doen voor iedereen die het aandurft; maak deze winter een verlengde transportfiets.
Volgend jaar komt er niet alleen een grote transportfiets toer, maar ook een verlengde transportfiets toer!

hieronder een foto van het donorframe dat als basis gaat dienen voor mijn winterproject, en een vlot tekeningetje om het idee te visualiseren.

Groet Terry

graag wil ik ook nog even van de gelegenheid gebruikmaken een oproep te plaatsen.
Ik heb nog nodig een 26X2 achterwiel (met trommel of terugtrap). een setje brede 26 inch spatborden.
Ik zal ook op de grote ruilbeurs komen de 15e met flink wat onderdelen.

En tot slot wil ik Aad Streng vragen of een keertje langs mag komen om zijn lange transportfiets te bekijken (ik woon zelf namelijk ook in eindhoven).

6 gedachten aan “Dit keer: Niet enkel kritiek; maar een alternatief!!”

 1. Hoi Terry.
  Je verhaal spreekt me aan maar waarom zou je niet gelijk een Long John pakken. Die zijn op het torsen van gewicht gebouwd en uitvoerig getest.
  Groeten,
  Roeland.

 2. Hoi Terry,
  Goed verhaal wat je vertelt.
  Het is natuurlijk leuk om een oud tandemframe te verbouwen maar als je eens vraagt hier of daar is er dan geen antieke Long John te vinden? Zelf loop ik er ook wel warm voor, ook voor bakfietsen maar ze zijn te groot. Ik heb er geen plek voor dus het blijft bij 2wielers voor één persoon.
  Ik heb overigens inspiratie opgedaan en bezig om een “lichte” transportfiets te bouwen.
  Met nieuwe (ongebruikte) maar zeer lang geleden gefabriceerde onderdelen. Wordt een apart ding en als ie klaar is hier op de site natuurlijk meteen te zien.
  Veel succes met je project wat het ook maar mag worden.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. hoi Charles,

   ik heb zelf ook een hele mooie lely bakfiets… maar wat je zegt; die zijn gewoon te groot voor dagelijks gebruik. en het mooie aan een transporter is dat ie er altijd is..
   de rede dat ik een verlengde transporter wil en geen long john is vanwege de degelijkheid en esthetiek. twee evengrote wielen vind ik veel mooier. en ik kan me niet voorstellen dat een frame dat enkel onderlangs loop net zo sterk is als een volwaardig kader.
   en ik hou van de uitdaging….
   ben trouwens ook erg benieuwd naar jou creatie.
   Groet terry

 3. In 2006 heb ik van een eysink tandem een long-john gemaakt.
  Het is een erg handige fiets. Ik gebruik hem elke dag.

  Groeten, Bakkertje

  1. oei dat klinkt goed!
   hoe heb je het opgelost met de stuurinrichting?
   heb je misschien ook een foto die je kan poster… ben erg benieuwd.
   groet terry

 4. Het is alweer enige tijd geleden dat bovenstaand bericht gepost is, maar ik ben erg benieuwd hoe het je vergaan is. Met name het omzetten van de stuurinrichting. Ben zelf bezig met plannen maken om een tandem te verbouwen en daar wil ik ook het stuur achter in richten. Ben dus erg nieuwsgierig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.