Een Union voor 10 gulden

Hallo,

Bij toeval ontdekte ik vorige week jullie site. Leuk!

Even voorstellen:
Jan-Willem Nieuwenhuis uit Epe, 48 jaar.
Geboren in Apeldoorn
Ik bezit deze fiets nu 37 jaar.

Type Union, frame van het rek is van Roelewiel

Toen ik 11 jaar was mocht ik een nieuwe fiets uitkiezen. Ik wilde een transportfiets. Deze was nergens te koop.
Mijn vader zocht alle kranten na. Weken later moest ik mee naar een ijzerhandelaar en kreeg 10 gulden in mijn hand. Hij zie: als je die wilt, kopen dan, meer geld krijg je niet! Hij wees naar een ijzerhoop waar deze fiets op lag. Zonder banden en ketting, voorwiel los ernaast. Zo kom ik aan deze fiets. Een jaar later had ik de fiets geverfd, een ketting erop, alleen geen banden. Van mijn Opa kreeg ik 2 nieuwe Vredestein banden voor mijn 12e verjaardag.. Toen Fl. 47,50 per stuk. Vanaf mijn 12e heb ik de fiets veel gebruikt. De laatste 15 jaar hing de fiets in de garage. Onbruikbaar omdat de banden totaal uitgedroogd waren. De staalkabel ging los van de canvas en de band gaat van de velg af. Vorige week moest een buurjongen nieuwe banden op zijn fiets hebben, Schwalbe 28×2 Fat Frank. Deze waren met een mes doorgesneden. Één van zijn oude banden heb ik geprobeerd op de transportfiets. Past perfect. Mooie dikke band. Nu heb ik 2 nieuwe op min transportfiets gelegd. Zie afbeelding. Ik vind dit mooier dan de zwarte transportband van Vredestein en zijn de helft van de prijs. Zie: http://www.internet-bikes.com/index.php?p=175&id=4252
Deze banden hebben wel een reflectie streep.
Tevens heb ik er retro moderne verlichting opgemaakt, LED. De koplamp van Philips bewaar ik wel, ik heb al gezien dat er meer fietsen met deze lamp zijn uitgerust.

Nu las ik dat u / jullie kunnen achterhalen hoe oud een fiets is.
Welnu, deze UNION heeft nr. 601817.

Zijn er nog spatborden voor te koop? Deze zijn behoorlijk verrot, doorgeroest net als de velgen!

Ik zal tzt wel beter foto’s maken.

Ik hoop van jullie te horen.

Met vriendelijke groet,
Jan-Willem Nieuwenhuis

5 gedachten aan “Een Union voor 10 gulden”

  1. Hallo Jan-Willem,

    Leuk om te lezen dat je de Union weer rijklaar hebt gemaakt.

    De fiets was al op jonge leeftijd bij het oud-ijzer terecht gekomen. Volgens het daterings-boekje van de vereniging “De Oude Fiets” is hij namelijk van 1960.

    Groeten,
    Sjoerd

  2. Hoi Jan-Willem,
    Wat een leuk verhaal heb je over je fiets verteld.
    Spatborden kun je zoeken op marktplaats, bij Oirschot Nostalgie (website van Toon Mensinck) of bij ’t Manneke in Amsterdam of Haarlem.
    Die laatste is er wel duur mee maar heeft nieuwe brede transportfiets spatborden die ze ook voor hun eigen fietsen gebruiken.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  3. hallo Jan-Willem,

    Waar vind je nog iemand die zijn fiets al 37 jaar in bezit heeft, het is mij (bij lange na) nog nooit gelukt. Met die Fat Frank’s ziet hij er nog prima uit!

    groeten,
    Arnold

  4. Leuk deze reacties, alvast bedankt bedankt voor de tips.
    De fiets is dus ouder als dat ik ben. Met deze banden rijdt het prima. Ik heb er het nodige alweer mee gefietst! Als het me lukt ga ik naar de onderdelen dag in Tilburg.
    groeten,
    Jan-Willem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *