Panne met de bakfiets.

Sinds de restauratie hoor ik geluid bij het rechterwiel dat er niet uit hoort te komen. Vandaag maar eens gaan kijken, en maar goed ook, de conus is aan gort.

Dit was een NOS conus, waar ik slechts enkele tientallen kilometers op heb gereden. Dik balen, want volgens mij heb ik de oude versleten conussen al weggegooid. De kogels hebben wel dichter bij de rand gelopen, dan ik zou wensen, maar niet tegen de rand zelf. Zie pijl waar de kogels hebben gelopen:

Dit is duidelijk een gevalletje verkeerde warmtebehandeling van het staal, waardoor die veel te bros is (niet of te weinig ontlaten na het harden). Dat verklaard mogelijk waarom de assen waarvan deze conus afkomstig is op de plank waren blijven liggen, als dit een slechte batch was.

Gelukkig heb ik nog twee gebruikte naven in mijn voorraad, dus maar eens kijken of ik daar gebruik van kan maken. Toont toch weer aan dat een voorraad meer dan je denkt nodig te hebben helemaal geen overbodige luxe is.

Jeroen

5 gedachten aan “Panne met de bakfiets.”

  1. Dit geeft wel te denken dat een NOS conditie niet altijd alleen een aanbeveling is maar wellicht tegelijk een punt van twijfel. Zelfs bij visuele inspectie zijn dit soort gebreken onzichtbaar…..

  2. Zou goed kunnen, van die verkeerde batches die blijven liggen. Ik heb in ieder geval meerdere nos trap- en andere assen gehad waar iets mee was bij nader inzien. Dit afbrokkelen, maar ook konen die helemaal niet waren gehard (maar daarentegen wel heel hard sleten), een trapas met spievlakken die niet parallel waren, zodat ik de cranks met geen mogelijkheid recht tegenover elkaar kreeg. Ook leuk zijn konen waarbij het gat niet centraal zit, probeer die maar eens goed af te stellen…

    1. Heb ik met een tandwiel gehad, hardstikke scheef getapt gat waardoor het tandwiel zijdelings zwabberde. Ik heb ook nog meerdere NOS trapassen die niet direct bruikbaar zijn. Bijvoorbeeld twee verschillende diameters, waardoor aan een kant geen crank past. Maar ook veel NOS spul met maten die niet bruikbaar zijn. Bijvoorbeeld trapassen waarbij de rechterkant te kort is voor een crank. Gelukkig heb ik voor dit soort situaties een aardige verzameling onderdelen opgebouwd, en kan ik zo’n probleem meestal direct oplossen, in plaats lang moeten zoeken tot ik weer kan rijden. Net genoeg onderdelen is altijd te weinig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *