Metallicus (Stokvis) in Indonesië

Deze Metallicus kwam recent voorbij in de facebook groep. Metallicus is een naam/merk van R.S. Stokvis/Nederlandsche Kroon. Het is er waarschijnlijk eentje uit de jaren ’30, aangezien het framenummer op de zadellug staat (in de jaren ’20 op de achterpad), mits het een echte Metallicus is natuurlijk.

7 gedachten aan “Metallicus (Stokvis) in Indonesië”

  1. De bovenste uiteinden van de staande achtervork zijn hetzelfde als de Nederlandsche Kroon halftransport en mijn transportfiets. Het framenr zit ook op de goede plek en in de juiste richting voor Stokvis in de jaren dertig dus ik wil best geloven dat het een Metallicus is. De voorvork lijkt me niet origineel, precies zo een zit er op mijn PTT transporter en die is van eind jaren 60. De drager ziet er uit als een ietwat aangepast Roelewiel rek. Zouden die bouten in de vork zijn gedraaid? Wel een aparte constructie!

  2. Het lijkt me waarschijnlijk dat de complete fiets dateert van vóór de Japanse bezetting van 1942 c/q onafhankelijkheid van Indonesie in 1945. Nadien zijn er toch alleen maar mensen en goederen naar NL gekomen? Of zou deze fiets soms met het NL-leger mee zijn genomen tijdens de oorlogsjaren tot 1949?

  3. Ik kom uit een ei van een andere planeet, want dat was mij niet bekend. Integendeel, mijn vrouw die uit Indonesië komt vertelt me dat pakketten met goederen uit NL heel vaak spoorloos verdwijnen en nooit hun bestemming bereiken…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *