Transportfietsen met BSA trapas in bus: merk?

Onlangs kreeg ik een apart model BSA trapas bij onderdelen mee die ik had overgenomen. De varianten van het model BSA trapas, waarbij de cups in het trapashuis worden geschoefd, en geborgen met klembouten, spieën of borgringen waren mij al wel bekend. Maar dit model waarin ze in een aparte bus geplaatst werden, die in zijn geheel in een trapashuis zonder schroefdraad werd geschoven, en vast gezet met klembouten was mij nog niet bekend.

De cups en trapas zijn gewoon standaard (transport) BSA, met een Bayliss Wiley no. 3 trapas (150mm lang, 15,8mm as diameter).

Op de flens van de bus staat nog iets van Nederlandsch Octrooi (aanvraag?) 1787, waarvan een deel van de tekst helaas niet meer leesbaar is. Het nummer en mogelijke variaties erop leveren helaas niets op in de Octrooi databank Espace.net. Dus ik vermoed dat het aanvraag betreft, die niet met de zoekfunctie terug te vinden zijn.

Maurice had het frame waaruit deze trapas overgenomen, en wilde die graag weer herenigen met de trapas, dus die heb ik gegeven tijdens de Grootte Transportfietstoer. Hier zijn foto’s van het frame, inclusief trapashuis:

Toevallig staat er nu een komplete transportfiets op Markplaats met dezelfde trapas (zie advertentie: https://link.marktplaats.nl/m1729466051).

Ook het balhoofd is identiek aan die van Maurice, dus goede kans dat het een fiets is van de zelfde fabrikant. Maar de vraag is wie? Iemand enig idee welk merk dit zou kunnen zijn?

Kwa leeftijd komt de fiets van marktplaats waarschijnlijk uit de jaren ’30 (of net ervoor of erna). De voordrager is een Standaard, en de voornaaf het buisvormig model, allemaal typisch vooroorlogs. De achternaaf is een verchroomde Fichtel & Sachs met rechte remhevel, dus die is naoorlogs en ooit vervangen.

3 gedachten aan “Transportfietsen met BSA trapas in bus: merk?”

  1. Bij ligt precies zo’n frame in de werkplaats. Dat is ooit gekocht bij Roel in Winterswijk. Het is nooit gebruikt en het is niet bekend waar het vandaan komt of wat het merk is.
    Maar er zit dus precies zo’n trapas in. Juncker monteerde ook dergelijke assen maar dan met bussen met een dikkere wand. De bus én de cups worden bij Juncker met één enkele borgring geborgd.
    Wat ik zelf een beetje vreemd vind is dat het trapashuis over de volledige lengte is doorgezaagd. Als de klemboutjes loskomen raakt het hele trapashuis vervormd.

  2. De transportfiets had ik ook op mp gezien maar staat te ver weg
    Viel mij op dat dit volgensmij een hele oude is (jaren 30)
    En de trapas maar ik koop niet snel weer 1 met zoon trapas vind het maar lastig met het schroefdraad als de cups versleten zijn
    Maar wel een mooi exemplaar

    Bij mijn Lucas zij ook iemand dat er misschien een bus in geschoven zat om er zoon trapas in te kunnen draaien denk dat die ook zoon model is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *