Frankenstein transportfiets van Charles

Ik ben nu ook weer bezig om een fiets op te bouwen van losse onderdelen. Deze wordt in tegenstelling met de fiets waar het EAK kettingwiel in zit met goede oude onderdelen en ook dankzij alles wat ik door de jaren heen geleerd heb als fiets om mee te fietsen opgebouwd.

Maurice kwam met een cadeautje. Een frame van twee en zestig centimeter hoog. Gezien mijn lichaamslengte vond hij dat ik daar maar weer een fiets van moest maken. Het was echt alleen maar een frame waar nog twee lagerdelen van het balhoofd in zaten. De rest van de fiets was verdwenen. We hebben toen het merk ‘Frankenstein’ verzonnen ?

We zijn op een zaterdag naar Toon Mensinck gegaan om daar zoveel mogelijk ontbrekende onderdelen bijelkaar te zoeken. Maar dat was pas nadat Maurice min of meer onbedoeld een voorvork tegenkwam toen hij achter een stuur aanging wat iemand in Roosendaal aanbood. De verkoper had naast het stuur verschillende andere onderdelen te koop waaronder een voorvork waar een wielrichter van gemaakt was. De vork is nog nooit gebruikt waarvoor die gemaakt is, vandaar dat de buis nog zo lang was. Ik ga er van uit dat dergelijke vorken met zo’n lange buis geleverd werden om vorken die niet te repareren waren te vervangen. Die werden vermoedelijk op maat gezaagd.

Het is toch wel een beetje opmerkelijk te noemen dat Maurice die vork tegenkwam een paar dagen nadat hij het frame bij mij gebracht had. Ik bedoel, ga maar eens een lange vork zoeken als je die net nodig hebt. Wij beschouwden het dus als een gelukkig toeval. De vork heeft een dikwandige binnenbalhoofdbuis van maar liefst zes en twintig centimeter. Dat kon ik natuurlijk goed gebruiken voor het hoge frame. Iemand heeft er gaatjes in geboord om er een wielrichter van te maken. Het heeft de sterkte van de vork niet echt aangetast maar ik laat het voor het mooi toch maar weer dichtlassen.

Nu ik een voorvork had waar ik iets mee kon kreeg ik zomaar ineens veel zin om de rest bij elkaar te sprokkelen. Wij dus naar Oirschot om ons daar door de kisten met onderdelen heen te werken. Het trapashuis was smal voor een transportfietsframe: zes en zestig millimeter. Er moest dus een trapas in van honderd en veertig millimeter of nog iets korter. Dat is er een geworden, een ongebruikte met een diameter van zestien millimeter, maar wel met cups met een inbouwdiameter van vijf en veertig millimeter.

Er werd ook nog een compleet ongebruikt crankstel gevonden, dus ik had al bijna een hele fiets bij elkaar ?Toen moest ik nog een balhoofd hebben en dat zat in een kist vol met losse onderdelen. Hoeveel geluk wil je hebben?! Keurig bij elkaar gebonden met een touwtje! Een balhoofd van een Juncker met opstaande krans en een klem. Dus alles mee naar de werkplaats om er een fiets van te maken.

De schroefdraad is een beetje krap, maar na een paar keer heen en weer ging het redelijk soepel.

De buis moest op maat gezaagd. Er moesten tien gangen vanaf.

Eerst maar even gekeken hoe recht of krom het frame was maar dat bleek mee te vallen. De linkerkant van de achtervork was een paar millimeter naar binnen gekomen maar dat was zo verholpen. Toen de kettinglijn gecontroleerd en omdat er een korte trapas in zit hoefde het achterwiel niet paraplu gespaakt te worden.

De linkerkant
De rechterkant

Er zit een bandje van Dutch Perfect op.

De pedalen had ik al. Ze zijn merkloos. Misschien uit Tsjechië maar dat weet ik niet zeker. Mooi oud en breed en ze zien er stevig uit.

Mooie pedaaltjes

Het stuur komt van een donorfiets. De buis moest ooit doorgezaagd worden omdat vastgeroest zat. Er is een bus voor gemaakt waar waar een pijp van twee en twintig millimeter aan gelast is. De las is aan de buitenkant bijgewerkt. Als het gelakt is zie je daar niets meer van ?

Het gelaste stuur
Mooie ketting van Union

Een voorwiel moet ik nog maken en omdat ik uiteraard niet kon wachten om de hoge fiets even uit te proberen heb ik een wiel wat ik al had en waar de maat niet helemaal van klopt er even in gezet. Het fietst er niet minder om. Waar ik alle moeite voor gedaan heb, is de hoogte van het frame. Het zijn een en zestig echte centimeters en er zijn niet zoveel van die hoge frames. Ook omdat het alleen maar een frame was en ik het naar eigen inzicht op kon bouwen was een pre. Nu ik weet dat allemaal mogelijk is en fijn fietst ga ik de rest van de onderdelen bij elkaar zoeken, veel heb ik al en de puntjes op de i zetten. Leuk project weer met dank aan Maurice ?

En de fiets voor zover ?

Balhoofdplaatje ?

Charles

25 gedachten aan “Frankenstein transportfiets van Charles”

  1. Nee, die heb ik ooit gemaakt en geschonken aan de huidige eigenaar.
   Ik moet daar wel bij vertellen dat ik er eigenlijk nog niet mee klaar was maar omdat de eigenaar uit beeld is geraakt is het er nooit meer van gekomen om er een goede fiets van te maken.

    1. Het fietste niet lekker 🙂
     Foute banden met veel te veel profiel en alles was niet echt lekker afgesteld.
     Het is ook al weer even geleden dus ik weet het ook niet meer precies. Er moest nog wat ‘gefine tuned’ worden in’t ieder geval.

      1. Dat weet ik niet meer. Heel misschien dat de trapas en het crankstel bij het frame hoort maar verder zit er niet veel meer aan wat er niet later aan toegevoegd is vrees ik.

 1. Soms loop je tegen onderdelen aan en valt alles op zijn plek. Een 61-frame hier een passende vork daar, een balhoofd, trapas en krankstel ergens anders. En dat allemaal binnen een week en de “Frankenstein” was geboren..

  1. Ik beschouw mijzelf als een geluksvogel 🙂
   Nou weten we ook wel een beetje waar wij moeten zoeken tegenwoordig maar dan nog.

 2. Kijk dit is nou ook een fiets naar m’n hart! Je doet het gewoon met de onderdelen die je hebt en kunt krijgen. Die prachtige authentieke en museum waardige exemplaren zoals jouw Estafette zijn natuurlijk bijzonder, maar deze mag er net zo goed zijn. Geweldig balhoofdplaatje!

 3. Dat smalle bracket is wel apart, nog nooit eerder tegengekomen bij een transportfiets. Wel handig, want er hoeft geen lange transportfiets trapas in en het uitlijnen van de ketting is er een stuk makkelijker door. De lagers zullen iets sneller slijten misschien door hogere belasting. Het ziet er wel apart uit.

  Zitten er nog herkenningspunten op het frame die iets zeggen over de herkomst?

  1. De Göricke heeft ook zo’n smal trapashuis. Zonder de rand van de cups is dat acht en zestig millimeter breed.
   Maar verder ken ik ze ook niet zo smal.
   De lagers zullen niet sneller slijten omdat de cups en de konen net zo groot zijn als die van een transportfiets met een langere as. De belasting is verder hetzelfde.

   1. De kortere afstand tussen de lagers zorgen voor een grotere belasting per lager. Dat is ook de reden waarom de trapashuizen normaal zo breed zijn bij transportfietsen, en bij bakfietsen soms nog breder.

    1. Ik dacht eigenlijk dat de trapassen van transportfietsen langer zijn dan die van toerfietsen omdat de liggende achtervork breder gebouwd is.
     Als de as van een transportfiets met zo’n brede achtervork korter zou zijn komen de cranks tegen de liggende achtervork aan.
     Ik kan mij niet voorstellen dat de belasting op de lagers anders is door de lengte van de as.
     Maar ik neem aan dat het en/en is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *