Gulden Vlies (Joh. F. Smits), Rotterdam, 1928

Met dank aan Abram voor het lenen zodat ik hem in kon scannen. Het merk kende ik nog niet, en in de folder bevindt zich een model met een zeer interessante mohawk-achtige constructie! De folder zelf heeft geen datum, maar er zit nog een apart blad aan toegevoegd met 1928 vermeld, dus ik ga er vanuit dat de folder zelf ook van dit jaar is.

Click op afbeelding voor volledige grootte:

Close-up Transport Model A, de geweldige:

Close-up Model B, normaal:

En het toegevoegde blad (dubbel gedrukt, er is niets mis met je ogen of monitor):

P.s. de resten van precies zo’n zadel heb ik nog liggen:

12 gedachten aan “Gulden Vlies (Joh. F. Smits), Rotterdam, 1928”

  1. Goed vraag model B denk ik wel
    Soms komt er een fiets met precies dit tandwiel voorbij en dan weten we het niet mogelijk is deze dan een gulden vlies

    Model A zal waarschijnlijk niet meer bestaan maar misschien leest er momenteel wel iemand mee die model A in de schuur heeft staan

  2. Model B lijkt eigenlijk best wel op mijn dagelijkse transportfiets van het fantasiemerk ‘The Imperial’ (https://www.oudefiets.nl/phpbb3/viewtopic.php?f=45&t=4827&p=27719#p27719). Hoogst waarschijnlijk is die een keer opnieuw gemoffeld, waarbij de trapascups zijn mee gelakt. Het oorspronkelijke merk heb ik niet kunnen achterhalen. Volgens Fietser zou het op grond van het framenr een Batavus van rond 1950 kunnen zijn maar daar lijkt het frame totaal niet op eerlijk gezegd. Zou het deze kunnen zijn? Het is in ieder geval een van de weinigen met aangesoldeerde nokjes voor een reclamebord. Die ken ik verder alleen van Durabo 1928-1929 (https://www.transportfiets.net/2020/04/18/durabo/) en Sparta 1935-1936 (https://www.transportfiets.net/2014/03/23/sparta-1935/). Op deze site staan nog wel een paar fietsen met zulke nokjes, maar helaas is bij geen ervan het merk achterhaald.

    1. Ik ben inmiddels wel overtuigd dat als een transportfiets geen groot merk is, of zeer merk specifieke kenmerken heeft, het onbegonnen werk is om het merk te achterhalen. Herbert geeft zelf ook al aan dat je vrij zeker kunt aannemen dat voor het grootste deel van de 2500+ merken die bestonden in het transportfietstijdperk die ook vrijwel allemaal transportfietsen leverden. Ik zit zelf nu op 100 merken waarvan we of folder materiaal hebben en/of overgebleven exemplaren, vaak maar en enkel exemplaar. Van duizenden merken hebben we dus nog helemaal geen informatie over wat voor transportfietsen ze leverden, en vele kleine merken bestelden allemaal uit dezelfde poel onderdelen die destijds beschikbaar was. Als je een exact exemplaar vind met precies dezelfde ingekochte onderdelen, dan kunnen er nog honderd andere merken geweest zijn die exact dezelfde fiets hebben gebouwd, met als enig verschil een ander merk erop. De informatie die we vooralsnog voorhanden hebben over wat er is geproduceerd is nog steeds maar zeer beperkt.

      1. Ja, ik weet het…. die nokjes zijn wel een beetje specifiek, maar alleen al onder die +/- 100 bekende merken zijn er drie verschillende die ze hebben, en dan zijn er nog zoveel onbekende. Er zit ook weinig origineels meer aan dus dat helpt ook niet bij het identificeren. Maar niet geschoten is altijd mis, in de loop der jaren zijn er toch al aardig wat voormalig onbekende transportfietsen geïdentificeerd. De mijne heeft wel een hoog framenummer, wat wijst toch op een vrij grote fabrikant. Of een fabrikant die groot wilde lijken natuurlijk. Ach, wat maakt het ook uit, ik fiets er al jaren zeer tevreden mee rond en daar gaat het toch om!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *