Sparta van fa. Verbeek & Schakel, Apeldoorn, 1935

Fa. Verbeek & Schakel, Apeldoorn

KLM K.L.M.

PH-AED

Net als in 1936 ook hier een klant-ervaring bij het motorvoertuig (slechts f10,- wegenbelasting per jaar – geen personele belasting!):

De Heer J.C. van den Doel, Manufacturenhandel, Zierikzee, schreef ons op 8 Dec. 1934:
Ondergeteekende betuigt zijn groote tevredenheid over het geleverde transport-lichte-motorrijwiel. Het is keurig afgewerkt en voldoet aan alle eischen, die eraan gesteld worden….

7 gedachten aan “Sparta van fa. Verbeek & Schakel, Apeldoorn, 1935”

 1. kwam toevallig terecht op uw site en zag tot mijn verbazing en verrassing een scala aan foto’s en reclame van sparta transportfietsen.
  als kleindochter van dirk leendert schakel-een van de oprichters van sparta en later eigenaar- verzamel ik allerlei documentatie over SPARTA. wat u allemaal laat zien is mij totaal onbekend en ik zou heel erg graag tegen vergoeding copieen van e.e.a. in mijn bezit willen hebben !!!
  hoop zo dat er een mogelijkheid is om deze voor mij ” kostbare “documentatie in mijn bezit te krijgen.
  kan zelf niet downloaden [zo heet dat toch ?] en ben derhalve afhankelijk van in dit geval u. zoals gesteld, ik wil hier gaag een vergoeding tegenover stellen.

  hoop op een reactie uwerzijds. bij voorbaat dank voor de te nemen moeite !!! vr.gr. h.wijsma-schakel

  1. Ik heb (digitaal) o.a. een boek geschreven over de geschiedenis van het tweewielermerk Sparta, voorzien van heel veel foto’s, in totaal 190 pagina’s. Een boek uitgeven dat geschreven is over de historie van techniek is bijna onmogelijk. Mijn ervaring is dat tweewielerhobbyisten niet geinteresseerd zijn in boeken en letters, dus is het eigenlijk, “parels voor de zwijnen”. Tweewielerhobbyisten sleutelen liever in hun schuurtje of werkplaats. Jammer, er gaat op die manier veel kennis verloren in de tijd. Gelukkig heb ik veel kennis gevangen in letters en foto’s. … Misschien een volgende generatie?

   1. Hoi Leon,

    Heb je wel eens contact opgenomen met de voorzitter van Vereniging ‘de oude fiets’?
    Ik kan me voorstellen dat er in het blad, het rijwiel, wat zij uitgeven in’t ieder geval bekendheid aan gegeven kan worden.
    Er worden daar regelmatig specials uitgegeven en die vinden gretig aftrek dus daar zitten wat meer lezende sleutelaars of sleutelende lezers.

    http://oudefiets.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=66&Itemid=532

    En nog een paar adressen waar je het kunt proberen

    http://oudefiets.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=533

    Ons Stalen Ros van Kaspar Hanenbergh en Michiel Röben is inmiddels uitverkocht.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Een beetje een late reactie, maar toch een reactie. Geachte Charles, bedankt voor de tip, maar mijn ervaring is, dat stichtingen en / of verenigingen niet zitten te wachten op buitenstaanders die menen een boek te moeten schrijven. Ik ga lekker verder met onderzoek en documenteren en benader niemand meer. In het verleden heb ik een boek over het merk Royal Nord geschreven, en dacht de Royal Nord club daarmee blij te maken. Op mijn toenadering om gezamenlijk het boek uit te geven, werd ik bedreigd met juridische procedures, aangaande beeldrecht over een paar foto’s die ik van internet had geleend. Het Sparta boek is inmiddels gegroeid naar ruim 400 pagina’s. Ik heb de Sparta club benaderd met een toelichting over dit boek. Daarop heb ik niet eens antwoord gekregen. Gekker kan het niet worden. … En ook voor dat Sparta boek heb ik een paar foto’s geleend van internet. Voorlopig houd ik het Sparta boek voor mezelf en als er een stichting / vereniging of club interesse heeft, mogen ze mij benaderen

 2. Hallo h.wijsma-schakel
  Ik ben toevallig in bezit van een oude Sparta heren fiets uit 1950
  model luxe, alleen overgeschilderd helaas.
  Heef u een afbeeldingen van z,n fiets met mooie groene biezen?

  Groet Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *