Een glimp uit het verleden III

Hallo

Jullie herinneren je vast die tuin deco fiets ? ,hier is die dan in 2 weken tijd van stralen tot fietsen .
Ik heb deze fiets eerst in de primer gezet en daarna met machinelak gelakt en tevens het geheel voorzien van een rode bies .
Het meeste werk zat in het rek hier ben ik een groot gedeelte van de winter mee bezig geweest dit was een drama zo krom als een hoepel .
Het rek is voorheen op 2 plaatsen al eens gerepareerd ,ik zelf heb het hele rek meerdere malen geheel uit elkaar gehaald 2 delen nagemaakt en vervangen en een van de as gaten dicht gelast en opgeschoven { was uit het midden } zo het rek hersteld en gemonteerd met M7 bouten .
Het rek is duidelijk een hand gesmeed exemplaar koppel dit aan de bouw van het frame { oogt oud },de gebruikte onderdelen zoals cranckstel ,BSA trapas ,laag frame nummer 4 cijfers alles vernikkeld zelfs de orginele cranckspies wielmaat 28 maal 1 1/2 dan zou het bouwjaar in de naaf 1927 aardig kunnen kloppen .
De spatborden heb ik vernieuwd het voorspatbord welke orgineel een lang exemplaar was heb ik gemaakt van een achterspatbord .
Zo heb ik ook de velgen vernieuwd alsmede een nieuwe bel ,handvatten ,pedalen ,kettingspanners ,cranckbouten en opstapje en het nikkelwerk opnieuw laten doen .
De achternaaf is vervangen door een nieuwer exemplaar uit 1940 deze is breder wat ikzelf mooier /beter vind dit is overigens een naaf welke een remmantel heeft met 1 nok nu had ik een nieuwe remmantel hiervoor gevonden dus kon ik die hier mooi voor gebruiken ik heb hier een Williers Transport Tandwiel opgezet 20 tands het orginele tandwiel wat erop zat had 18 tanden dus dat was een pootig manneke .

Groet Marcel .

30 gedachten aan “Een glimp uit het verleden III”

 1. JAAA dat ziet er weer gelikt uit Marcel!
  De nokjes onder de boven bus ,daar hoort dan nog een reclame bordje aan/onder?
  Heb je fat frank buitenbanden er om heen ?
  Mooi ding hoor!
  Groet Ad

  1. Hoi Marcel en Ad,
   Die bandjes zijn toch de “Delta Cruiser” 40-635?
   Die liggen er bij Sandra ook op. Daar is al flink wat kilometers mee weggetrapt en ze zijn nog steeds in topconditie. Geen scheurtjes of zo en ik pomp ze toch verrekte hard op.
   Volgens mij is de kwaliteitscontrole niet helemaal consequent bij Schwalbe en zijn er goede en mindere partijen fietsbanden die daar van de band afrollen.
   Ik heb het met een Delta Cruiser al een keer meegemaakt dat de binnenband tussen de buitenband en de velg doorkwam.
   ’t Is leuk vuurwerk maar ik kon het niet waarderen. De band die er nu op ligt, weer een Delta Cruiser, doet het beter.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 2. Hallo Charles en Ad

  Klopt de banden zijn de Schwalbe delta cruiser 40-635 zonder reflectie .
  Wil hierbij wel even vermelden dat men vroeger de Vredestein Transport band ook maakte in deze maat echter als ballon band net als de Fat franks het was als ik het goed heb 28 maal 1/2 maal 1 3/4 ik heb hier fotos van gehad echter kan ik die schijf niet openen /gebruiken _ { gecrascht }.
  En de reclame plaat voor tussen de buizen heb ik al gemaakt maar kreeg ik niet op tijd af voor de Eerste Nationale Transportfiets Tourtocht
  { welke Fantastisch was } er moet nog een tekst op echter wilde ik daar meerdere kleuren voor gebruiken .
  Mijn volgende Transporter project zal een Gazelle Doortrapper zijn .

 3. Hallo,ik heb l heel lang een Germaan transportfiets,technisch goed en niet te gelikt.Maar de vredestein 28×1.75 transport die ik er onder heb(had er 2 setjes van zijn heel snel aan het scheuren.Zijn de schwalbes die jullie noemen niet iets dunner?De kleur is wel mooier natuurlijk!

  Groet,Mark

 4. @mark: de Schwalbes zijn zeker dunner! De Vredestein 28″ x 1¾ Transport-noppenbanden zijn (louter in ’t zwart) zo hier en daar (online) nog te vinden (bv Lentink: http://www.lentinkfietsen.nl à € 34,94), maar ze worden schaars. Voor mij persoonlijk gaat er niets boven die noppenbanden (vergelijkbaar met elk merk anti-lekbanden), maar iedereen z’n eigen smaak. De ‘Fat Frank’ van Schwalbe is ZEKER geen anti-lekband, vraag maar aan Charles … En ja, die noppenbanden in het crème zou nog mooier zijn, er is een lobby gaande heb ik begrepen, dus iedereen Vredestein platbellen.

  @iedereen: de Schwalbe ‘Delta Cruiser’ is een degelijke kwaliteitsband, maar zeker geen anti-lekband!!

  @Marcel: “ik heb hier een tandwiel opgezet 20 tands het orginele tandwiel wat erop zat had 18 tanden dus dat was een pootig manneke”.
  Ik rij momenteel met 44 voor en 18 achter, maar binnenkort ga ik het experiment aan met 17 achter!! Als er vaart gemaakt moet worden is die 18 me te echt te licht, ik trap me dan een ongeluk! Dus bedankt voor het compliment (“pootig manneke”)! Ben echter nog steeds jaloers op de Duomatic van Charles, want zijn 2e versnelling is volgens mij nog altijd zwaarder (dan 44×18) …

  Rob

  1. Je kan ook nog een oud kettingblad B.V. van Gazelle of Veeno 46 of 48 tands monteren te samen met een 17 tands achter .

   1. Waarschijnlijk wordt met 46 of 48 tanden de diameter van het kettingblad te groot voor m’n (originele) kettingkast. Niet dat die voor altijd heilig is, maar ik wil ook weer niet teveel gedoe. Tandwieltje achter vervangen is ’n fluitje van ’n cent, kettingblad (met of zonder crank) is veel gekloot. Van 18 naar 17 achter wordt dus het eerste experimentje, als dat niet voldoet wordt het 16.

     1. Er zijn bij mij een paar 3/16” tandwielen met 18 tanden terecht gekomen.
      Als daar liefhebbers voor zijn moet je maar even iets laten weten.

 5. Hallo Michael

  Eerst een Gazelle Doortrapper uit 1946 die zou ik 2 jaar geleden al af hebben .
  En goed restaureren kost een boel geld en dat wil eigenlijk niemand eraan kwijt dus dan maar naar Halfords voor zo,n prachtige en nieuwe RETRO ! .

 6. Hallo Marcel,

  Ik las dat je je fiets had gelakt met machinelak, het resultaat zag er prachtig uit. Misschien kun je vertellen hoe je het precies gelakt hebt en met welk merk machinelak?

  Groeten,

  Martin Sanders

 7. Hoi Martin

  Eerst heb ik een primer gebruikt waarna ik het met meerdere lagen machinelak heb gelakt .
  ik weet even niet zo welk merk { klonk als Whinol } maar heb duidelijk gevraagt voor een kwalitatief goede primer en hoogglans machinelak die hard wordt .
  Ikzelf ben meer een liefhebber van coaten maar dit is weer duurder .
  Wil wel even vermelden dat lijnen trekverf voor buiten me ook erg goed lijkt kijk maar in weer en wind slijtvast en hecht op alles denk dat het als ondergrond zeer goed doet ! .
  Heb ook een fiets die is helemaal gespoten in een grondlak die erg hard is ,en verder ook niet overgelakt .

  Groet Marcel.

 8. Ja, die had ik inderdaad al gevonden die naam, wijzonol. Op welke manier heb je het dan aangebracht? Ik las ook nog een ander restauratieverslag (van Ad) waarin er Sikkens redox was gebruikt, dat zag er ook heel fraai uit. Ik ben op zoek naar de beste lak qua prijs/kwaliteitsverhouding omdat ik toch met een best beperkt budget zit. Iemand anders nog tips hoe hij of zij het opnieuw lakken van de fiets heeft aangepakt?

  Groeten,

  Martin Sanders

 9. Beste Marcel,

  Als het inderdaad de wjizonol industrielak was, hoe heb je deze dan aangebracht? Is deze gespoten of gekwast? Ik zie op de site van wijzonol ook alleen maar potten staan.

  Groeten,

  Martin Sanders

 10. hoi Martin

  Het was geen wijzonol ! ik probeer te achterhalen welke het is en dat meld ik dan .
  om de lugs en moeilijk bereikbare plaatsen ben ik begonnen met de kwast toen de grote stukken met een rolletje gedaan en de toplaag met de kwast .
  2 lagen grundierung { het was een duits merk } en dan 2 lagen zwarte lak .
  Airbrusch kan voor velen een uitkomst bieden je kan heel dun en gelijkmatig spuiten zonder veel verlies van verf .

  Groeten { aan iedereen } Marcel .

 11. Hallo Marcel en anderen,

  De lak die op de “Glimp” zit en die Marcel bedoeld heet Lawinol machinelak (sneldrogend).

  Groet Paul.

 12. Heb nu een begin gemaakt aan de volgende een Gazelle 28 inch Doortrapper uit 1946 .
  stofkap ,balhoofdstel en zadelpen laten verchromen .

  1. Er waren verschillende merken die dit kettingwiel gebruikte. Naast Burgers ook bijvoorbeeld Durabo: https://www.transportfiets.net/2020/04/18/durabo/ Aangezien we slechts een paar procent van alle merken kennen die er zijn geweest, en daarvan slechts van een beperkt deel prijscouranten hebben uit die tijd, is het onmogelijk om op basis van een generiek toegepast kettingwiel als deze daar een merk aan te koppelen. In ieder geval is de voordrager zowiezo anders.

  2. Het valt me trouwens op dat de afbeelding van Gulden Vlies dezelfde is als die van Durabo, met wat handmatige aanpassingen. Dus een van de twee hebben de afbeelding van de ander gekopieerd. Dus het is ook maar de vraag welk kettingwiel werkelijk op die fietsen zat.Dat kopieeren van afbeeldingen heb ik wel vaker gezien in de prijscouranten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *