Jüncker & Co. / W.K.C. (t/m 1926)

Jüncker & Co. was opgericht in 1898. Aanvankelijk was het een groothandel in onderdelen en geimporteerde rijwielen. Hieronder volgen scans uit folders en advertenties uit de periode dat Jüncker transport- en bakfietsen van het merk W.K.C. importeerde. Voor meer informatie over W.K.C. zie ook dit artikel.

1910

In het archief van De Oude Fiets (alleen toegankelijk voor leden) bevindt zich een prijscourant van Jüncker & Co. uit 1910, met daarin de eerste verschijning van W.K.C. rijwielen (in de prijscourant uit 1908 wordt W.K.C. nog niet genoemd). Daaronder bevindt zich ook deze bizarre W.K.C. transportfiets:

De heftruckvorkvormige voordrager zit direct op de balhoofdbuis bevestigd. En het voorspatbord is evenlang als het achterspatbord. De wielen hebben 50 spaken. Het geeft de fiets een vreemd uiterlijk. Ook staat het frame als afbouwframe beschikbaar:

Dit zijn de enige tot nu bekende afbeeldingen van W.K.C. transportfietsen geimporteerd door Jüncker. Mocht iemand nog meer voorbeelden hebben, dan voeg ik die graag toe! (mail naar redactie@transportfiets.net)

1917

1921

1924

In 1924 kondigt Jüncker aan te zijn gestart met eigen productie van rijwielen in dit artikel. Dit gaat aanvankelijk alleen nog om toerfietsen. Transport- en bakfietsen blijven van W.K.C:

1925

1926

In deze brief bijgevoegd bij de prijscourant van seizoen 1926/27 (zie link) geeft Jüncker aan nu ook te zijn gestart met de productie van eigen transport- en bakfietsen:

De bakfiets uit deze folder. Dit is nog een W.K.C. bakfiets. De bakfiets is identiek (inclusief W.K.C. kettingwiel) aan de W.K.C. bakfiets van A. Druyf & Co., zie dit artikel)

En de afbeelding van de eerste Jüncker transportfiets van eigen fabrikaat:

Nog enkele advertenties uit het jaar:

In 1926 geeft W.K.C. aan dat de import van W.K.C. is overgedragen o.a. naar A. Druyf & Co. (later bekend van Maxwell transport- en bakfietsen):

Voor latere Jüncker transport- en bakfietsen, zie het overzicht van prijscouranten (niet via de knop in het bovenstaande menu, dat overzicht is verouderd): https://www.transportfiets.net/2018/03/25/overzicht-prijscouranten/

15 gedachten aan “Jüncker & Co. / W.K.C. (t/m 1926)”

  1. De vork van die fiets heb ik kort geleden overgenomen van Paul. De buis is gestempeld met W.K.C. en het logo, het was dus wel een WKC en geen Jüncker of Maxwell. Al kan hij natuurlijk best door een van beiden zijn verkocht.
   De vork heeft een wat incourante metrische maat van 26 mm, net iets dikker dan de standaard balhoofd maat van 1 inch. Waardoor ik ‘m helaas niet in de fiets kreeg waarvoor hij was bedoeld 🙁

 1. Volgens mij heeft de kleine voordrager te maken met de grootte van de mand waar het vlees in werd vervoerd. Vlees is natuurlijk veel zwaarder dan brood, dus was de slagersmand een stuk kleiner.

 2. Wat ik ook erg leuk en interessant vind om te lezen is dat de Junckers met een BSA trapas, of ‘een trapas met inschroef-cups en vaste konen of borsten’ voor de liefhebbers in de grote steden was en die met inslag-cups en losse konen voor de rest van het land. 🙂
  Daar werd als goed zakenman zijnde rekening mee gehouden.
  De rijwielen werden naar verkiezing tussen de verschillende types aangeboden met prijzen die even hoog waren.

  1. Jep, dat verklaart ook waarom Juncker beide opties zo lang naast elkaar heeft toegepast. En ook waarom andere merken zoals Stokvis tegelijk zowel Engelse als Duitse transportfietsen importeerde. Waarom die verschillen in voorkeur is dan weer een raadsel.

 3. Jahaa, een raadsel!
  Zelf schrijven ze ‘Het oog wil ook wat hebben en verbeelding is erger dan de derdendaagsche koorts’ als reactie op de keuze van klanten in groote steden voor een BSA trapas waarmee ze hun eigen voorliefde voor groote kogels en inslagcups demonstreren.
  Zelf merk ik geen verschil tijdens het fietsen dus ik vermoed dat het een soort ‘spiegeltjes- en kraaltjesding’ is geweest. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *