Aandoenlijk oud ijzer (W.K.C. of Maxwell)

Afgelopen zaterdag (inmiddels twee maanden geleden, ik loop wat achter, red.) heb ik een oude vergeten transportfiets opgehaald in Veenendaal. Daar bleek nog veel meer oud spul te liggen op zolder. Ik zag een Cyrus dames transportfiets en veel, heel veel oud en leuk spul. Een soort winkel van Sinkel. Ik zal binnenkort een paar foto’s maken van deze Cyrus (waarschijnlijk Eysink Super Standaard, red.). Zij is te koop. Bijgaand een paar foto’s van de overblijfselen van wat ooit en transportfiets was. Er zat nog een belastingplaatje van 1940/1941 op.De fiets is dus vooroorlogs. Alles zit vastgeroest. Mooi stukje transportfiets archeologie. De wielen heb ik erbij. Daar zat een 70 jaren torpedo naaf in, helaas. Waarschijnlijk een keer gereviseerd 40 jaar geleden.

Hartelijke groet,

Paul

Red.:

Deze fiets trok gelijk mijn aandacht, omdat ik net bezig was met materiaal te downloaden over W.K.C. (tot 1929) en later Maxwell (vanaf 1929) van firma A. Druyf te Amsterdam. Twee dingen die opvielen waren de ingesoldeerde achterpadden en het typerende kettingwiel/crankstel. Dit is exact dezelfde als die in een artikel uit 1932 over Maxwell te zien is in “De Nederlandsche Rijwielhandel” (zie Maxwell, A. Druyf & Co., Amsterdam):

Dit kettingwiel is ook te zien op de eerdere bakfietsen van W.K.C. (als je goed kijkt, zie je dat het duidelijk niet de standaard vijfpuntige ster is, maar dezelfde als op de bovenstaande afbeelding):

In het artikel van Maxwell uit 1932 wordt ook beschreven dat Maxwell rijwielen voornamelijk uit W.K.C. onderdelen zijn opgebouwd. Dus dat maakt het niet makkelijk om te achterhalen of de fiets nu een W.K.C. of Maxwell is.

Er zijn echter twee dingen die mij doen vermoeden dat het een W.K.C. is, en niet een latere Maxwell. Als eerste vanwege de ingesoldeerde achterpadden, wat het vermoeden geeft dat het een jaren ’20 transportfiets is.

De tweede reden is het stuur. Bij W.K.C. (1927) zit de horizontale stuurbuis direct boven de vertikale stuurbuis:

En bij Maxwell (1932) zit de horizontale stuurbuis voor de vertikale stuurbuis:

Het is geen hard bewijs, en de beschikbare afbeeldingen zijn ook erg vaag. Maar het is in ieder geval een fiets van begin jaren ’30 of eerder, en vrij zeker afkomstig van de firma A. Druyf. Al met al zeker een interesante fiets, die verdere studie en restauratie waard is.

Jeroen

15 gedachten aan “Aandoenlijk oud ijzer (W.K.C. of Maxwell)”

 1. Dat is wel een bijzondere fiets, weer een jaren 20 exemplaar en dan nog eentje waarvan het merk bekend is, mooi! Trapas en cranckstel zijn van het Duitse type ‘glockenlager’, spieloos dus. Best wel apart voor een Nederlandse fiets, heb ik nog niet eerder gezien. Maar als je een nieuwe trapas nodig hebt zul je dus op Duitse sites moeten zoeken. En het kettingwiel is ook anders dan het gebruikelijke type, bevestigd met schroefdraad en een borgring aan de achterzijde. Mocht je daar ooit een vervanging voor nodig hebben, de kettingwielen van het Zwitserse ordonanzrad M05 zou moeten passen, die hebben ook de juiste breedte. Zijn in Zwitserland nog volop verkrijgbaar, en de kettingen trouwens ook. Maar het tandwiel ziet er op het eerste gezicht nog heel goed uit. Hopelijk wordt dit weer een mooie rijdende fiets!

  Ik ben wel benieuwd naar die zolder! Of is die inmiddels wel leeggehaald?

  1. Hallo Rob, afgelopen maandag zijn Charles en ik een Germaan gaan ophalen in Scherpenzeel, in de buurt van Veenendaal. Bij Paul de adresgegevens gevraagd en even langs gereden om naar die zolder te kijken, want daar zou een damesfiets Cyrus / (Eijsink Super Standaard) 🙂 staan en misschien wat interessant materiaal. Helaas bleek de transportfiets damesfiets Cyrus een gewone damesfiets te zijn met een rek erop en brommerzadel en transportfietswielen. Er stond wel een 26 inch transportfiets met 40 wielen spaken te koop, maar die stond al enige tijd buiten die was te koop voor € 75. Er zat verder niet zo veel fietsspullen tussen op de zolder een paar spatborden voor tourfietsen een wieltje een zadel. Na wat rondgeneusd te hebben zijn we weer op huis gegaan.

 2. Het is geen glockenlager, wel met spieën. Ik hoor alleen dat helaas het frame niet meer te redden was, en is weggedaan. Jammer! Dit was wel een bijzonder exemplaar, dat in deze staat zeker nog de moeite waard was om te redden.

 3. Hallo Jeroen en Rob,
  Mmmmm, in mijn opruimwoede heb ik deze transportfiets (ex tuinornament..) ontmanteld en afgevoerd. Mijn schuur van 3×3 m herbergt al 3 transportfietsen en veel onderdelen. Buiten staan ook nog 2 Apollo bakfietsen die ook nog dienst doen als opslagruimte. Regelmatig maak ik ruimte voor een nieuw project. Meestal onder druk van de rest van het gezin…

  Groot compliment voor Jeroen. Dank voor al het mooie leesvoer en kijkplezier en de prachtige transportfiets archeologie!

  Groet,
  Paul

   1. Het wordt steeds meer “auw” te meer ik over deze fiets te weten kom. Inmiddels had ik hem kunnen dateren als ik hem in handen had, en kunnen zien of deze geimporteerd was door Juncker of A. Druyf (van Maxwell). Als er een fiets is die ik had willen aanschaffen en restaureren dan was het wel deze geweest…..

 4. waar staat deze ?
  persoonlijk zou ik er wielen in doen en voor de sier ergens binnens huis neer zetten dan blijft hij wel bewaard

  1. Heeft er niet lang opgestaan
   Wou de abvertentie nog even bekijken maar daar was ik al te laat voor

   Ben benieuwd wie hem heeft gekocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *