Herlendo transportzadel

Laatst spotte ik ik op MP een transportzadel met een onderstel van drie veren, in een collectie zadels die als lotje werden aangeboden. Na enig onderhandelen heb ik ‘m over weten te nemen zonder de rest van de zadels, die kon ik niet echt gebruiken en nemen veel te veel plaats in. Bij bezorging bleek het te gaan om een zadel van het merk ‘Herlendo’. Nooit van gehoord en ik kon er ook maar heel weinig over vinden op internet; het enige dat ik vond was dat de fietszadel-fabriek Herlendo in Heerlerheide stond en in 1926 is opgericht door J. van Eechem. Met dank aan de heemkundevereniging Heerlen. Verder: absoluut niks. Niet op het forum van de Oude Fiets, niet op Delpher, geen enkele advertentie zelfs. Ik vrees dat de fabriek geen al te lang leven beschoren is geweest…. Beetje beperkt misschien, om alleen fietszadels te maken?

Het zadel heeft een aantal bijzondere details die ik bij andere zadels nog niet eerder heb gezien. Het lijkt een doodgewoon drieveer zadel met een extra strop, maar alles is veel zwaarder uitgevoerd. De veren van het onderstel zijn twee keer zo dik als een lepper! De neusveer is ook bijzonder, de buitenste krul loopt door en is als een soort haakje omgebogen om ‘m tussen het onderstel te fixeren, heel elegant. Bij Lepper gebruiken ze daar een los stukje voor dat tussen de krul en het onderstel wordt geklemd maar nooit echt goed vast zit. Maar het meest bijzondere vind ik wel de strop, waar er helaas eentje van ontbreekt. Maar de strop die er nog op zit is gegoten!

Het dek is niet zo best meer, maar omdat het zo’n bijzonder merk is wil ik het natuurlijk liever niet vervangen. Hoe zou je zoiets het beste kunnen repareren?

Groetjes,

Rob

5 gedachten over “Herlendo transportzadel”

 1. Zowel Knoop als Lepper hebben ook een transportzadel gehad met een vergelijkbare onderbrug, zie:
  https://www.transportfiets.net/2020/03/22/knoop-zadel-advertenties-van-voor-de-oorlog/

  En, Lepper, maar dan met 4 veren:
  https://www.transportfiets.net/2020/03/22/lepper-advertenties-van-zadel-varianten-van-voor-de-oorlog/

  Het onderstel lijkt erop, maar is toch niet helemaal hetzelfde. Zowel Burgers als Empo gebruikte dergelijke zadels:
  https://www.transportfiets.net/2013/12/20/burgers-1931/
  https://www.transportfiets.net/2012/05/18/empo-transport-rijwielen-1934/

  Van Burgers weet ik dat ze door Knoop geleverd werden. Van Empo geen idee. Het merk Herlendo kende ik nog niet, dus een mooie toevoeging aan het zadelarchief (https://www.transportfiets.net/tag/zadelarchief/).

 2. Prachtig zadel! Je zou willen dat daar meer van gemaakt waren.
  Ik heb wel eens een leren dek een tweede leven kunnen geven door zo’n scheur te repareren met vliegertouw. Kleine gaatjes naast de scheur. Daar het touw doorheen rijgen en vastknopen. Dat bleek verbazingwekkend goed te werken.

 3. P.s. iets typisch voor vooroorlogse (transport)zadels is dat de neusveer maar met 1 bout is vastgezet in plaats van 2. Lepper gebruikte in ieder geval vanaf 1937 twee bouten, misschien ook al iets eerder. Dus zadels met maar 1 bout zijn in ieder geval best wel oud. De meeste transportzadels die je tegenkomt zijn naoorlogs. Dus dat maakt het zadel nog een stukje schaarser.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *