Gazelle van Marc uit 1927!

Dit is de (inmiddels) op drie na oudst bekende Gazelle transportfiets. In een eerdere reply op de site schreef Marc al over deze fiets het volgende:

“Gazelle transportfiets doortrapper met een tandwiel met de letters Gazelle (dus brede tanden voor een transportfietsketting). Het framenummer staat op de rechter zadellug van boven naar beneden en is 248514. Verder heeft de voorvork een vernikkelde bovenzijde die naar beneden in een punt uitloopt. Cranken en stuur bevestiging op het balhoofd zijn ook vernikkeld. Op de trapas heb ik getal 27 gevonden. Vermoedelijk dus 1927. Wielen met zeer dikke voornaaf met Gazelle erin, achternaaf ongeveer eender maar dan doortrapper. Spatborden zullen niet origineel zijn. Het rek wel. Al met al een leuke aanwinst in m’n verzameling en voor mij mijn oudste transportfiets.
Weet jij wat voor spatborden bij dit Gazelle model horen en heeft dit bouwjaar normaal houten handvatten?”

Tot dusver waren er nog geen foto’s beschikbaar van deze fiets. Zojuist heeft Marc ingestuurd, die bevestigen dat het inderdaad het vroege model is. Dit is dan ook het enige bekende exemplaar van een Gazelle transportfiets met nog de oude voorvork, met vernikkelde kroon die in een punt uitloopt aan de onderkant. De voordrager die erop zit is van een later model (wel Gazelle).

Letter kettingwiel (toegepast tot en met 1930):

Hieronder scans uit de prijscourant van 1927. In de prijscourant staan twee modellen, waarvan een met de voorvork met hangende schouders (ook vernikkeld), zoals de latere exemplaren, en dus ook het oudere model zoals het exemplaar van Marc:

Close-up van de afbeelding van de fiets:

2 gedachten aan “Gazelle van Marc uit 1927!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *