Gazelle met letterwiel uit 1927

Als reactie op mijn artikel in “Het Rijwiel” over de zoektocht van overgebleven transportfietsen van 1924 en eerder, kreeg ik deze als reactie. Het is een Gazelle transportfiets met letterwiel. Dus deze is in ieder geval van 1930 of eerder. Het is ook het tweede exemplaar dat ik ken met de puntvormige balhoofdkroon (de tweede is de Gazelle uit 1927 van Marc). Het framenummer is helaas niet bekend, en ook de achternaaf is niet origineel, dus helaas is een meer exacte datering niet te achterhalen.

De voordrager is niet van Gazelle, maar een Standaard. Deze werden vanaf 1926 geproduceerd. De jaren ’20 voordrager van Gazelle lijkt er sterk op, maar is toch net iets anders.

Het stuur is aan gelast:

De vernikkelde voorvork kroon, die aan de onderkant puntvormig is:

Close up van het letterwiel, wat door Gazelle tot en met 1930 is gebruikt:

Helaas is zonder framenummer de datering nog niet bekend. Hij kan potentieel van voor 1925 zijn, en daarmee de oudst bekende transportfiets zijn. Maar helaas is dat zonder framenummer niet te achterhalen.

Voor datering zie deel 2.

8 gedachten aan “Gazelle met letterwiel uit 1927”

  1. is dit wel een gazelle?
    het lijkt erop dat hier veel onderdelen aan zijn vervangen
    dikke voor naaf achterwiel voorvork drager
    voor vork hoord toch hangende schouders te hebben of licht het aan de leeftijd dat het pas naar een bepaalde tijd dat pas kreeg

    1. Ja, dit is een vroege Gazelle. In de jaren ‘2o had Gazelle twee modellen transportfietsen tegelijk te koop: zonder voordrager en met hangende schouders (vernikkeld), en dit model dat wel geleverd werd met voordrager en met een vernikkelde voorvork kroon die onderaan in punten eindigd. Hier op de site hebben we weinig folder materiaal van Gazelle uit de periode, maar in het archief van De Oude Fiets, staan mooie afbeeldingen. Deze is in ieder geval min of meer hetzelfde model als de fiets hierboven: https://www.transportfiets.net/2007/02/25/gazelle-transportfiets-1921-en-1924/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *