NOS vernikkelde Fichtel Sachs voornaaf

Deze NOS voornaaf voor transportfietsen heb ik zojuist aangeschaft. Dat het een transportfiets voornaaf is, is te zien aan de dikke as van 9,5mm, hetzelfde als de assen van achternaven, en de grote spaakgaten. Het is een model dat ik ken vanaf eind jaren ’30. Hieronder een afbeelding uit een folder uit 1938. Model 18B is de bovenstaande naaf, model 22 een ouder model transportfiets voornaaf (dat blijkbaar toen in 1938 tegelijk nog te koop was). Model 208 ken ik niet.

Zoals je ziet is de as uit ’43 en de conussen uit ’51. Daar zit dus 8 jaar verschil tussen. Natuurlijk heeft de oorlog veel ontregeld, wat zou kunnen verklaren waarom bepaalde delen zo lang op de plank hebben gelegen voor ze samengevoegd werden. Maar het illustreerd wel dat je er met een enkele datum flink naast kunt zitten wanneer een komplete fiets uiteindelijk de fabriek verliet.

1951 is ook wel een heel laat voorbeeld van nog vernikkelde onderdelen. In het algemeen waren onderdelen toen allemaal verchroomd, wat veel minder snel roest. Dat zou kunnen verklaren waarom dit onderdeel nooit in gebruik genomen is.

Jeroen (redactie)

P.s. nog een NOS nikkelen Fichtel Sachs transportfiets naaf zoals No. 22 in de bovenstaande afbeelding, met dank aan Arnold:

2 gedachten aan “NOS vernikkelde Fichtel Sachs voornaaf”

 1. Hallo Jeroen,

  Mooie vondst, en NOS nog wel !
  Uit de folder zie je bijvoegt blijkt dat het exemplaar dat ik jaaaren geleden heb gevonden een model 22 betreft, en ook NOS. Ooit eens gekocht bij de werkplaats, eigenlijk meer een uitdragerij, van ome Rikus in de Jordaan (hij is zo’n 20 jaar geleden overleden). Ik vind ‘m zo mooi en bijzonder dat hij nog steeds ongebruikt ligt te pronken. Ik heb hem niet gedemonteerd om te zien hoe het met de jaartallen van de onderdelen zit.
  Volgens mij waren vernikkelde naven en andere fietsonderdelen vóór de oorlog duidelijk goedkoper in aanschaf dan verchroomde.

  Groet,
  Arnold

  1. Mooi! Heb je een foto van die naaf? (kan gestuurd worden naar redactie@transportfiets.nl). Heeft die een logo met cirkels, of nog zonder?

   Ik heb ook zo’n naaf, ook NOS, maar dan van Union. Daar staat op de conussen 14 ingeslagen, dus het lijkt erop dat die naaf uit 1914 komt. Als dat klopt is dat het oudst bewaarde deel van een transportfiets dat ik ken.

   Groet,

   Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *