12 gedachten aan “Gazelle 1928 banden en onderdelen”

 1. Beste,
  Ik ben op zoek naar een voorlicht, bel en 2 buitenbanden 700 x55 – 28 x 2 1/4 x 1 3/4, voor de bakfiets van 1927 (gazelle) die ik volledig opgeknapt heb.
  Kunt u mij helpen deze onderdelen te bemachtigen, aub ?
  Inderdaad, ik heb reeds vele plaatsen en sites afgelopen maar tevergeefs…
  Hopende dat u mij hierbij zou kunnen helpen,
  Mvg en bedankt voor uw medewerking,
  Luc

  1. Van die bandenmaat heb ik nog nooit gehoord. Hoogst waarschijnlijk bestaan daar ook geen banden meer voor. In de jaren ’20 was 28×2″ een veel gebruikte maat. Die komt uit op een ETRTO maat van 50×609 (velgomtrek 1914mm). Die bandenmaat is na de jaren ’20 buiten gebruik geraakt, en ook van die banden bestaan er nog maar een paar, die voornamelijk worden bewaard als zeldzame overblijfsels van een vroegere bandenmaat. Aangezien 28 x 2 1/4 x 1 3/4 nergens genoemd word in de jaren ’20 folders voor zo ver mij bekend, zal dat in die tijd al een ongebruikelijke maat zijn geweest. Als je het omrekend naar ETRTO, zou je uitkomen op ongeveer 45×597. Vooral de velgdiameter 597mm is belangrijk. Een wat afwijkende breedte past vaak nog. Dat komt uit op een velgomtrek van 1875mm. Je zou dat kunnen nameten of dat klopt. Je meet dan de omtrek waar de binnenrand van de buitenband omheen ligt. Bijna altijd is de enige oplossing de velgen vervangen door een maat waarvoor nog wel banden beschikbaar zijn. Bij 28″ kom je dan op 28 x 1 3/4, ofwel ETRTO 47-622. Je hebt dan wel minder sterke wielen, dus je kunt aanzienlijk minder gewicht vervoeren dan oorspronkelijk. Het andere alternatief is 26 x 2″. Dan kun je nog dikke 26 x 2.5″ banden erop zetten, om de buiten diameter nog wat op te krikken. Dan heb je sterke wielen, maar grote ruimte tussen de banden en spatborden, en het frame van de bakfiets zal schuin aflopen naar voren, omdat de wielen wat kleiner zijn.

 2. Beste,
  Eerst en vooral vriendelijk bedankt voor uw snelle respons !
  Kunt u mij het mailadres laten geworden voor het doorsturen van de foto’s ? Op deze foto’s zult u merken dat er heel wat aanpassingen gebeurd zijn met persoonlijke touch…(zoals handrem momenteel nog in uitvoering want remsysteem is torpedo). Er zijn 2 laadruimtes en een dak (voorlopig nog zonder zeil) dat in 2 hoogtes te verstellen is (of volledig afneembaar)
  Ik heb de bakwielen nogmaals nagemeten : r = 315 dus omtrek is 1978.2
  Het liefst zou ik de banden willen vervangen en niet de velgen.
  In afwachting uwer reactie,
  Mvg,
  Luc

  1. Is de omtrek op de buitenrand, of the binnenkant van de velg, tussen de opstaande randen? Een straal van 315mm komt overeen met 28 x 1 1/2″. Dat zijn hele dunne banden. Die zijn wel toegepast op transportfietsen en bakfietsen, dus het zou mogelijk zijn. Die maat wordt nog steeds verkocht, maar voornamelijk voor damesfietsen. Die banden zouden passen kwa maat, maar zijn te zwak voor bakfietsen.

   Foto’s kunnen worden verstuurd naar: redactie@transportfiets.net. Mocht dat niet lukken, dan geef ik mijn persoonlijke email. P.s. ik ben dit weekend weg, dus het een paar dagen duren eer ik het zie.

 3. Beste,
  Ik heb gisteren deze foto’s doorgestuurd naar opgegeven mailadres.
  Ik heb eveneens geprobeerd met een buitenband 622 – 47. Kwa omtrek ok maar komt wel lager uit dan originele banden…
  Ik zal deze, voorlopig, wisselen met die van het fietswiel. Zo liggen aan beide kanten dezelfde banden.
  Ik moet dan enkel nog een bredere / hogere vinden voor het fietswiel.
  Mvg,
  Luc

  ps : wat zou u eventueel kunnen aanbieden van voorverlichting ?

  1. Beste Luc,

   Ik ben weer terug van weggeweest. Ik heb de foto’s niet ontvangen. Dit zou kunnen zijn doordat mijn mail server geen grotere emails dan 25Mb kan verwerken. Zou je het nog eens willen proberen, met een test mail met slechts een foto? Dan kan ik zien of het daaraan ligt.

   Als een 622 – 47 band past, dan is het gewoon een reguliere 28″ wiel, dus passen alle moderne 28″ banden, behalve de 28 x 1,5″. Dus ook de moderne 28 x 2″ banden. Ik vind zelf de Continental Ride Cruiser 50-622 in creme een mooie band. Die lijken wel een beetje op de oude transportbanden, en je kunt de reflecte makkelijk verwijderen voor een oude look.

   Kwa verlichting heb ik zelf gewoon twee oude Philips Philidyne koplampen op mijn bakfiets geinstalleerd (zie: https://3.bp.blogspot.com/-3T8WO1BHmYA/WSbuaFGEk2I/AAAAAAAABcM/tmPbkhWIPyAkaLWnP70uMkXxCVcnn8wDACLcB/s1600/IMG_5100.JPG ). Die worden zo nu en dan op marktplaats aangeboden. Deze koplampen werden van de jaren ’30 tot en met ’50 gemaakt. Er zijn wel speciale bakfiets voorlichten, maar die vind ik niks. Die zie je ook nooit op oude afbeeldingen op bakfietsen. Meestal werden gewoon normale koplampen toegepast. Als je die op een gewone dynamo aansluit, dan wel 6V, 1.2 Watt lampjes in plaats van 6V, 2.4 Watt. Anders krijg je alleen wat oranje licht, omdat je dynamo slechts 3 Watt totaal kan produceren (achter is 0.6 Watt).

 4. Jeroen, even een opmerking over de 28×1 1/2 banden. Er zijn ook 28×1 1/2×1 5/8 banden geweest (dus eigenlijk 47-635).
  In de jaren 50 werden deze nog wel eens op fietsen met hulpmotor gemonteerd, volgens mij zijn ze daarna zo’n beetje in onbruik geraakt. In hoeverre deze maat voor de oorlog in gebruik was weet ik niet.

 5. Beste,
  Sorry voor laattijdige reactie.
  De foto’s werden doorgemaild.
  Mvg,
  Luc
  ps : heb ondertussen andere band gevonden (maat 47-622 28×1.75) maar spijtig genoeg met reflecterende bandje….

  1. Ik had helaas niets ontvangen. Er gaat ergens iets mis met het doorsturen van mail, maar ik kan niet zien wat. Zou je hem willen doorsturen naar frx.geo@yahoo.com? Dat is mijn persoonlijke email adres. Dan kan ik zien of het zo wel doorkomt. P.s. de maximale grootte van attachments die mijn mail account kan verwerken is ongeveer 20Mb. Dus als de foto’s groter zijn dan dat, dan komt het in ieder geval niet binnen blijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *