Bakfiets restauratievragen uit Vlaanderen

Kunnen jullie mij informeren wie er in Vlaanderen ( Antwerpen ) vertrouwt is met de restauratie van oud bakfietsen ? Iets kan vertellen over wat ik in mijn bezit heb ?

Waar ik terecht kan voor onderdelen in Antwerpen of wijde omgeving ?

Enkele foto’s van onderdelen die ik heb:

Frame:

Detail remhevel:

Detail stuuras:

Detail trapas:

Crankstel:

Spatbordstangen:

Spatborden:

Voorwielen:

Losse as voorwiel:

Remschijf achterwiel:

Afgebroken as achterwiel:

Achterwiel:

?

Dank voor jullie antwoord & beleefde groeten,
François

4 gedachten aan “Bakfiets restauratievragen uit Vlaanderen”

 1. Hoi François, nog geen reacties, dus ik geef maar even wat ik weet. In ieder geval ken ik geen mensen die bakfietsen restaureren of onderdelen hebben in Vlaanderen. Ook in Nederland is het zeer beperkt. Toon Mensinck is eigenlijk zo’n beetje de enige persoon die onderdelen heeft (www.nostalgie-oirschot.nl).

  In principe ziet het frame er nog best ok uit. De as voor de achternaaf is gebroken. Daar kun je mogelijk een modern exemplaar met de juist dikte schoefdraad en lengte inzetten. Een van de voornaven lijkt incompleet, en mist de conus, borgring, moer en naafdop. Mogelijk heeft Toon de juiste onderdelen, of los, of als complete naaf. Maar let wel dat er mogelijk verschillen zijn in maten. En ook dat de schroefdraad links- en rechtsdraaiend kan zijn.

  Het is ook raadzaam om de trapas te controleren en opnieuw in te vetten, en de kogels te vervangen. De trapas kun je verwijderen door de klembouten los te draaien, en dan de cups eruit te draaien. Die kun je dan ook inspecteren op slijtage.

  De stuur as lijkt uitelkaar gedraaid? Zit daar op en neer beweging in?

  Om de rem functioneel te maken, heb je een remstang nodig. Hiervoor kun je een lang stuk schroefdraad gebruiken, die bij de bouwmarkt verkrijgbaar is. (zie bijvoorbeeld hier: http://1.bp.blogspot.com/-pSrCMzXeSBE/VXMrp3LuMGI/AAAAAAAAAqc/G8NgwM9K_r8/s1600/IMG_0275.JPG)

  Verder kun je voor inspiratie nog op mijn blog kijken, waar ik veel heb vast gelegd van mijn restauratie projecten: http://projectbakfiets.blogspot.nl . En je kunt mij natuurlijk altijd verdere vragen stellen.

 2. P.s. of identificatie en datering kan ik helaas niet zoveel zeggen. Dat is vaak met Nederlandse bakfietsen al moeilijk. Maar van wat ik weet zijn bepaalde constructie methoden in Belgische bakfietsen langer gebruikt dan in Nederlandse. Als het een Nederlands exemplaar was, zou ik hem op eind jaren ’20 tot begin jaren ’30 dateren, op basis van de frame constructie (geen derde stang vanaf de trapas voor extra stijfheid), en de BSA type trapas. Maar het kan in dit geval ook een later exemplaar zijn, zeker als ik naar de constructie van de stuur as, bladveren en handrem kijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *