5 gedachten aan “Verschillen Roelewiel kettingschermen (lang model)”

 1. Monteren lang /dicht model

  een vraag voor de profs ! wat is nu de beste /goede/standaard manier om een dicht/lang model kettingscherm te monteren ,en kan het ook zonder geweld en vervorming ? .
  Of moet ik toch de staande /liggende vork losschroeven bij montage ? ,dit in verband met het schuiven over de crank waarbij je het bovenste deel achter de staande vork moet zien te krijgen .
  Dat zal dan ook de reden zijn waarom het korte model werd geintroduceerd ? .
  Ik zal vast niet de enige zijn die daar moeite mee heeft ,is er handleiding voor ? .

  1. Ik heb er zojuist eentje geinstalleerd op mijn Batavus. Dat ging vrij gemakkelijk. Toen ik hem daarna nog weer eraf moest halen had ik wel meer moeite. Ik denk dat het komt omdat ik het beugeltje om de achtervork er niet helemaal af had gehaald. Daardoor kon ik hem veel minder makkelijk bewegen. Ik denk dat als je dat beugeltje weg laat, dat het een stuk makkelijker gaat.

   Het enige probleem is dat ik het haakje niet kan sluiten, omdat de kettingspanner in de weg zit. Als ik hem dicht druk, druk ik het bovendeel van het kettingscherm weg, tegen de ketting aan.

 2. Het is handig om eerst het bovenste schroefje van het kettingscherm los te draaien. Als je fiets daarna onderstboven op het stuur en het zadel staat is mijn manier om eerst de andere drie schroefjes lossen en het pedaal er af halen. Dan de moer van de achteras aan de kettingkant losdraaien en het spatbordstangetje van de as afschuiven.
  De onderkant, dat is dan de bovenkant omdat de fiets ondersteboven staat, van het kettingscherm kan dan iets naar buiten gehaald worden zonder dat het vervormt.
  Ik draai het kettingscherm dan naar beneden zodat het achter de staande achtervork weggehaald kan worden en schuif het scherm dan over de krank die ik om dat te kunnen schuin naar boven heb gezet.
  Het scherm raakt daardoor wel iets vervormt maar niet zo erg dat het niet terug kan veren.
  Maar het blijft een lastig dingetje. Eigenlijk moet je het een keer zien.
  Maar de staande achtervork hoeft dus niet los.

 3. Er af is makkelijker dan erop ,bij montage dan hoe zorg je dat het achterste deel met haakje tijdens montage achter de staande vork komt ? .

  1. Ik heb vanmiddag het kettingscherm van de Estafette gemonteerd.
   Terwijl de fiets ondersteboven stond heb ik de krank schuin naar voren en naar boven gezet. Toen het kettingscherm er overheen geschoven op zo’n manier dat het onderste gedeelte tegelijkertijd tussen de staande achtervork en het wiel komt.
   Ik kwam er toen achter dat de moer van het achterwiel en dus de spatbordstangetjes ook niet los hoefden.
   Het gedeelte wat uiteindelijk de bovenkant van het scherm is wordt naar beneden gekanteld en de onderkant kan dan aansluiten zodat het haakje gesloten kan worden.
   Ik vind het altijd spannend om zo’n kettingscherm te monteren maar deze keer ging het heel gemakkelijk.
   Oefening baart kunst zullen we maar zeggen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *