N.V. Rijwielfabriek “ASTRA” te Nijmegen

Vroeger was alles beter en zeker de fietsen! Toch laat de brochure van Astra duidelijk zien dat er parallellen zijn met deze tijd.

Uit de folder:

Rechtstreeks uit onze werkelijke fabriek .. Tegen uiterste fabrieksprijzen franco door geheel Nederland.
Bestel ons direct. Het geeft U grootte voordeelen want gij verkrijgt:

1e De GROOTSTE WAARDE voor Uw GELD.
2e Den LAAGSTEN PRIJS voor een werkelijk 1e KLAS RIJWIEL.
3e Een uitmuntend en keurig afgewerkt rijwiel uit een werkelijke, 1e klasse Nederlandsche fabriek en vervaardigd door geschoolde Hollandsche werklieden.

Geen Japansche of andere Import of kelderfabrikaten met een etiket “Nederlandsch Fabrikaat” er op geplakt, want men mag dat overal opplakken.

Alle rijwielen zijn EEN JAAR gegarandeerd, doch 3 JAAR tegen frame of vorkbreuk.

Rijwielfabriek Astra, met als tweede merk The Carlton, was gevestigd op de Graafscheweg 250 (hoek Wolfskuilscheweg).

Onze TRANSPORT RIJWIELEN zijn volgens nevenstaande afbeelding, sterk en absoluut betrouwbaar. Goed zijn ze allen. Doch de duurdere soorten zijn met de beste dikke banden voorzien en alles wat er aan verwerkt is, is ook van de beste kwaliteit, en volkomen voor het doel berekend. De Torpedonaaf welke wij hierin gebruiken is van een bijzonder zwaar en breed soort, speciaal voor dit doel gemaakt. Verder met extra zware trapas, brede spatborden met dubbele stangen, en zwaar sterk zadel en extra ketting.

22: Met vast tandwiel en bagagedrager f 39.-
23: Met zware Torpedonaaf en bagagedrager f 43.-
24: Met extra zwaar frame en vork, geschikt voor de allerzwaarste lasten. Vast tandwiel f 43.-
25: Idem doch met Torpedonaaf f 47.-


Met dank aan Marcel, Sjoerd en Velorama.

9 gedachten aan “N.V. Rijwielfabriek “ASTRA” te Nijmegen”

 1. Hoi Marcel en Sjoerd,
  Het is nu de eerste keer dat ik lees dat er een “Torpedonaaf welke wij hierin gebruiken van een bijzonder zwaar en breed soort is, speciaal voor dit doel gemaakt”
  Hebben ze het dan over zo’n naaf net als de Durex van de Mastodont? Of is dat weer anders? En waar zijn al die dingen gebleven? Ik zou er wel wat voor over hebben om een of twee van die naven in mijn fietsen te kunnen spaken maar ik kom ze nooit tegen. Op de Beurs in Berlicum ben ik wel een paar remmantels tegengekomen die in dergelijke naven horen maar meer ook niet.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hallo Charles

   Yep ik ga er van uit dat ze zo,n Torpedo/Durex naaf bedoelen .
   Ze werden standaard niet zo veel gemonteerd ,getuige het feit dat je ze bijna nooit tegenkomt terwijl ze wel zo zwaar { onverwoestbaar }
   zijn uitgevoerd dat ze erg lang meegingen.
   De Transport rijwielen bij welke ik deze naven tegenkwam waren allen uit de jaren 50 ik had er bijvoorbeeld een ook zo,n 26 inch met zo,n Torpedo naaf waar zo,n vastzet schijf opgeschroeft kon worden uit 1957.
   Ik hoorde later dat dergelijke naven werden gebruikt bij Hulpmotorfietsen en denk dat de meeste kans dergelijke naven te vinden op beurzen zal zijn voor Hulpmotoren en antieke motorfietsen .
   Vandaag is er zo,n beurs in Hardenberg .

 2. hallo Charles,

  In het Sparta-transport-licht-motorrijwiel zit ook zo’n zware F&S-naaf, zie de beschrijving. Er waren twee types, één zonder schoefdraad, en één met aan de kant van de remhevel, daar kon je een 70-tands tandwiel op schroeven voor de ketting naar de JLO hulpmotor. Durex had voor zover ik weet alleen het type zonder extra schroefdraad. Je komt die naven inderdaad maar heel zelden tegen, Cito heeft geloof k nog enkele onderdelen van de F&S beschikbaar.

  groeten, Arnold

 3. Hoi Arnold,
  Bedankt voor de informatie. Ik zal CITO eens bellen om te vragen wat ze hebben liggen.
  Misschien kan ik er iets mee.
  Ik heb zelf een remconus en een remmantel maar ja, daar kan je nog niet mee fietsen natuurlijk.
  Misschien liggen de ontbrekende onderdelen in Amsterdam op me te wachten.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. Leuk, ik ben nu met een Astra Nijmegen transportfiets bezig uit begin jaren ’50. Zwaar model 26 inch met inderdaad een zware Torpedo naaf met dik 20 tands tandwiel. Er zat een normaal Roelewiel rek op, maar deze fiets stond samen een andere transporter al 40 jaar in een schuur en hier zat wel het rek van de brochure op. Deze ga ik dus omzetten om de fiets zo getrouw mogelijk te maken.
  Verder zit er een 17mm trapas in met het blad van de brochure, deze zit met 5 boutjes vast aan de crank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *