13 gedachten aan “Burgers ENR, 1916”

 1. Let op de gelijke nissen met de vorige Mohawks b.v. zelfde overgooier en voorspatbord tevens dus een 2 gang naaf da,s wel appart .

  1. Hoi Marcel en Peer,
   Ik moet zeggen dat ik blij verrast ben om te lezen dat er ooit twee versnellinsnaven zijn gemonteerd in transportfietsen.
   Ik fiets er nu al ongeveer drie jaar mee rond nadat ik zelf een duomatic in mijn achterwiel gespaakt had.
   Veel liefhebbers van oude fietsen vonden de naaf te licht en meer voor fauwvietzen maar dat kan ik inmiddels tegenspreken.
   Pas nog een onderhoudsbeurtje gedaan en het ziet er nog steeds tiptop uit van binnen.
   Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat het op de tekening hierboven een model is zonder versnellingen en dat ze indertijd zweigangnaben hebben gebruikt met een schakelaar. Ik heb er op de beurs in Berlicum nog twee in mijn handen gehad. Ze kosten inmiddels € 40.- dus ze zijn wat duurder geworden en ik had er al een zonder kabels dus die heb ik laten liggen.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 2. Hallo Marcel. sorry ik ben maar een leek, zou jij me kunnen vertellen wat een overgooier is en een tweegangsnaaf? Dat laatste, denk ik, is een versnellingsnaaf, maar waar zit dan de handel om hem in de tweede versnelling te zetten?

  1. Peer ; een overgooier is een transportrek dat je om het stuur van je fiets en de voorvorkpoten hangt zonder vast te monteren dus gooi je em er zogenaamd over mvr grt Richard

 3. Een Duomatic van SA, die ik dacht te hebben, zou ik monteren voor de rit op 12 mei…. Niet dus, het bleek toch om een 3V te gaan. Ik heb daarom een schakelaar op het stuur moeten zetten, maar dat misstond mij teveel.
  Toch maar een nieuwe Duomatic van SA in ALU uitvoering gekocht en ingespaakt.

  Het werkt FANTASTISCH.

  Voor het gemak heb ik voor mijn transportfiets, uit 1911 (?), nu de volgende wielen cpl. klaarliggen:
  1x met Torpedo terugtraprem singlespeed,
  1x met SA drie versnellingsnaaf en
  1x met de Duomatic van SA.
  Alle drie met 22 tands tandwielen transportband zodat ik voor elke rit eventueel een snelle wisseling kan doen.
  Ik ga de eerste tijd even testen hoe de duomatic bevalt op langere ritten en als de test goed uitvalt wordt dit de naaf voor de GROOTTE rit vanuit Velp.
  Als ik de lengte weet van de rit vanuit Well, en deze niet te lang is, zal ik hiervoor waarschijnlijk kiezen voor de slagersfiets die destijds zo keurig op 12 plaatsen was doorgezaagd.

  Frits

 4. Hoi Frits,
  Ja, lekker éé?! Zo’n zwaar verzet erbij voor wind mee en als je “leeg gereden” bent of naar beneden van de heuvel af.
  Mij bevalt het ook goed en omdat de remmantel iets groter is remt ie ook supergoed. Die is bij mijn torpedo trouwens ook van staal. Niet van messing.
  Ik doe het overigens met 20 tanden achter en 44 voor. Die verhouding ben ik mijn hele leven al aan gewend en bevalt mij het beste. Daar zijn mijn benen naar gaan staan. Ik weet niet wat je voorop hebt liggen maar voor mij zou het een beetje te ligt zijn.
  De lenterit in Well had ik ook op mijn verlanglijstje staan maar omdat Sandra dan haar verjaardag viert gaan we niet mee. De route van de rit hebben we trouwens al een keer gedaan maar dan van Tilburg uit. Over Waalwijk naar de Vesting van Heusden en dan met het pontje naar de andere kant. Dan kom je vanzelf bij Well. Volgens mij is de rit niet zo heel lang. Een kilometer of 20 vermoed ik.
  Van Well naar de Vesting van Heusden is 10km. Als je over de brug richting Wijk en Aalburg gaat en dan over de dijk weer terug komen er ongeveer 6km bij dus dat moet wel te doen zijn.
  Veel plezier en laat maar weten hoe het geweest is.
  Ik had het wel even willen zien wat je er van gemaakt hebt. 12 plaatsen doorgezaagd! Lijkt me weer een hoogstandje.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Well ligt vlak bij Veen waar ik woon ;maar wat is daar te doen en wanneer ? [of is het een rit voor leden van b.v ,, de oude fiets ,, alleen ? ] het is prachtig bij ons in de omgeving over de dijken , en er zijn ook mooie plaatsen om te bezichtigen zoals Heusden , en kasteel Nederhemert of bij de ouderwetse speeltuin wat te drinken, loevestein [ Poederoijen ] of het kasteel van Amerzoden dus het kan een zeer mooie rit worden mvr grt

   1. Richard,
    even de tekst uit de aankondiging van de:

    Brabantse lentetocht. Op zondag 22 april vindt voor de vijfde maal de Brabantse lentetocht plaats. Deze afwisselende fietstocht van circa 30 km leidt geheel langs en over de Maas. Een van de hoogtepunten is ons bezoek aan het historische vestingstadje Heusden. Ook een bezoek aan het fietsen- en fietsreclame-museum van Fred Vos in Hedel staat op het programma. Alle oude fietsen zijn welkom. Als het niet te hard waait is het leuk als er zoveel mogelijk mensen met de hoge bi komen. Deelname is gratis, alle drankjes en de lunch zijn voor eigen rekening.
    Startpunt: restaurant ’t Wellse Veerhuis, Wellsedijk 29, Well (Gld.). Hier bent u vanaf 10.00 uur welkom, we stappen om 11.00 uur op de fiets. Aanmelden is niet verplicht, maar wel prettig voor de organisatie. Dat kan per e-mail of telefonisch: 013 – 467 86 87 of 06 – 30 52 97 77.

    Frits

    1. oke ; hardstikke bedankt Frits ; wat is het toch jammer dat haast alle activiteiten mbt oude of transportfietsen altijd op zondag vallen , mensen met een geloofsovertuiging vallen op die manier altijd buiten de boot , dat is ook de reden dat ik geen lid ben van clubs of verenigingen , want beurzen of tourtochten zijn tegenwoordig haast altijd op zondag , terwijl de zaterdag toch ook een vrije dag is voor de meeste mensen mvr grt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *