Oude Gazelle op Marktplaats

Dat deze transportfiets oud is, is niet alleen te zien aan de roest en de banden, maar ook aan het Gazelle-tandwiel.

Oude Gazelle transportfiets

Oude Gazelle transportfiets

Te koop vanwege tijdgebrek: een hele oude transportfiets uit (vermoedelijk) de jaren twintig. Met vrijloper achterwiel en framehoogte 56 cm. Fiets heeft jaren op een zolder ingemetseld gestaan en is na sloop van het pand weer gevonden. Er zit een Roelewielrek op, maar deze is in matige staat. Rest van de fiets kan een grondige restauratiebeurt gebruiken, maar wel een onverprutste fiets!

Bieden kan op Marktplaats. Op te halen in Tilburg.

Het kettingwiel met de letters ‘Gazelle’ ben ik niet eerder op een transportfiets tegen gekomen. Wel het wiel met de vijf rondspringende Gazellen van na 1930. Dit kettingwiel werd gevoerd vanaf 1912. Daarvoor waren het cirkels.

De verkoper, een oude bekende van de Cyrus, twijfelt of het om een Gazelle gaat. “Het Gazelle tandwiel is een transportversie want er ligt ook een dikke ketting op. Maar verder wijst niks op het frame dat het een Gazelle zou kunnen zijn. Voorop het balhoofd zitten onder ook geen Gazelle letters. En ik dacht dat Gazelle die toch altijd heeft gehad in zijn frames? Het framenummer is: 7207 rechts, van boven naar beneden. Mocht het volgens jou nou toch een Gazelle zijn, houd ik hem mss toch wel zelf, haha!”

Biporteurs van Gazelle door de jaren heen:
Gazelle 1920?
Gazelle 1921
Gazelle 1929
Gazelle 1939
Gazelle 2006
Gazelle 2007

9 gedachten aan “Oude Gazelle op Marktplaats”

 1. Dat er een dikke ketting op ligt zegt nog niets over het feit of het een transportkettingwiel is. Op mijn gazelle zit een gewoon Gazellekettingwiel (met 4, dus geen 5 springende Gazelles) en ik gebruik evengoed een dikke transportketting.

  Overigens een mooi restauratieobject met een mooie achterliggende historie!

 2. Zo’n kettingwiel is toch het laatste dat van een fiets vervangen wordt?
  Nu ja, het lijkt niet op een Gazelle..

  Rek is van Roelewiel, staat er nog iets op het zadel?

 3. Als het een Gazelle van vóór 1924 is (framenummer vóór 187227) dan staat er nog geen GAZELLE ingeslagen in de onderste balhoofdcup.
  Het Gazelle-letterkettingwiel werd tot ongeveer 1930 op Gazelle-transportfietsen gebruikt. M.i. zou het prima een Gazelle kunnen zijn.

 4. I have Gazelle-transportfietsen like this picture, with framenummer 2xxxxx (6 digit ) but not Complicated,Please posting foto’s “the detail this bike” or share this bike,thanks before

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.