Datering Eysink transportfiets

Hoi Bas!

ik heb een tijdje geleden een merkloze transportfiets gekocht. Na enig speurwerk ben ik er achter gekomen dat het om een Eysink transporter gaat, vanwege de typerende voorvorkbouten waar dan het transportrek aan bevestigd wordt.
Maar nu ben ik weleens benieuwd hoe oud deze fiets is! Het achterwiel is ooit opnieuw gespaakt, dus daar heb ik niets aan. Mss dat iemand aan de hand van het framenummer wat meer kan vertellen over mijn Eysink transportfiets? Hier een foto met het framenummer:

58128 en daarnaast nog een 1 op zijn kop?

En hier nog wat foto’s van de fiets zelf:

Mvg, Nick

14 gedachten aan “Datering Eysink transportfiets”

  1. Toch mooi dat er de laatste tijd veel {noem het aparte} Transporters opduiken van Cyrus ,Magneet en Eysink ook op MP en ook deze Transporter is er weer een voorbeeld van alleen het merk Kestein blijft een beetje achter iemand hier fotos van ?.
    Dat heeft toch meer dan de Standaard merkloze Transportfiets .
    Trapas al gecontroleerd ? mischien is daar ook het jaartal ingeslagen ? .

  2. Hallo Nick,

    Niet alleen Eysink had deze bevestigingsnokken op de voorvorkkroon. Ook bij Juncker kom je ze tegen. Heeft jouw transportfiets nog andere Eysink kenmerken zoals de bevestiging van rek en spatbordstangen aan de vork i.p.v. op de aseinden?
    Het framenummer van je fiets zou wel in de Eysink reeks passen en is dan van 1937-1938. De plaats van inslag en de grootte van de cijfers is wel anders dan bij Eysink gebruikelijk.
    Kun je nog wat detailfoto’s plaatsen? Met name van de uiteinden van voor- en achtervork en van de achterzijde van de zadellug, want daar wijken vooroorlogse Eysinks af van andere merken.

    1. Hoi Marcel en Sjoerd,

      bedankt voor de reacties alvast! Toevallig heb ik ook nog zo’n apart frame van een Cyrus met zo’n schuine bovenbuis. Die staat hier ook ergens op de site.

      @ Marcel:Helaas ontbreekt de trapas bij de “eysink”fiets dus daarvan kan ik niets achterhalen. Ook mis ik het voorwiel en het rek..

      @ Sjoerd: ok, er zijn er dus meer met zo’n rek aan de voorvork bevestigd!
      Wat je beschrijft klopt helemaal. Mijn fiets heeft voor en achter van die bevestigingsplaatjes zitten voor de spatbordstangen! Verder is het balhoofd een beetje rond van vorm ipv standaard wat vlakker is.
      Inmiddels heb ik de fiets kaal gemaakt en in de primer gespoten. Bij het kaalmaken kwam ik nog de cijfers “1 1 2″tegen onder de bracket.
      Hier nog wat foto’s van de fiets, ik hoop dat je er iets aan hebt!

      Foto bracket: http://img34.imageshack.us/img34/6412/eysinkondertrapascijferb.jpg

      frame en voorvork met ronde haken: http://img34.imageshack.us/img34/6060/eysinkprimer1.jpg

      balhoofdvorm: http://img34.imageshack.us/img34/1369/eysinkprimer2.jpg

      achterzijde zadellug: http://img34.imageshack.us/img34/1250/eysinkprimer3.jpg

      achterbrughaken: http://img34.imageshack.us/img34/5900/eysinkprimer4.jpg

      Groetjes, Nick

      1. Hallo Nick,

        De foto’s maken het een en ander duisdelijk. Kijk hier eens: http://www.transportfiets.net/brochures/brochure_kestein_transport_1929b.jpg

        Het lijkt er sterk op dat je een Kestein in je bezit hebt. Ook een bijzonder merk met heel eigen details. Ik wist trouwens niet dat Kestein net zo’n vorkkroon toepaste. In werkelijkheid heb ik er nog nooit een gezien. Het bovenste balhoofdlager op jouw fiets komt ook overeen met wat Kestein toepaste.

        Ter vergelijking heb ik wat foto’s gemaakt van mijn jaren ’20 Eysink Super Standaard: http://www.flickr.com/photos/39602349@N06/sets/72157619824057155/. Eysink bood ook een model aan met paralelle bovenbuizen als Standaard dat dezelfde details bezat. Je ziet dat er duidelijke verschillen zijn.

        In elk geval bezit je met een Kestein een heel bijzondere transportfiets. Succes met de restauratie!

        Groeten, Sjoerd

      2. Ik zie iets vreemds aan de foto van de zadel lug .
        de mannetjes van de liggende en staande achtervork
        zijn plat in plaats van rond ,kan zijn dat ze ooit vervangen zijn , maar mischien was het ook wel gebruikelijk voor deze Fabrikant .

        1. Hoi Nick en Marcel,

          Die uit plaat geperste mannetjes lijken inderdaad erg modern. Maar bij een fabrikant als Kestein verbaast me dat niet. In de jaren dertig maakten ze al bakfietsen met een frame dat geheel uit geperste plaatdelen bestond in plaats van uit buizen.

          Groeten,
          Sjoerd

          1. Ik kan het op de foto niet goed zien, maar is bij de mannetjes het materiaal net zo ingevreten als bij de rest van het frame.
            Als dit niet het geval is zou ik denken aan een eerder gedane reparatie.

            Prachtige transporter verder.

          2. Beste Sjoerd,

            Zo te lezen weet jij wat meer van Kestein.
            Zelf ben ik in het bezit van een mooie bakfiets van Kestein waarvan het frame uit geperste plaatdelen bestaat. (zelfs de vooras) Heb jij over deze type fiets meer informatie, of is er contact te leggen met andere Kestein fietsbezitters?

            Ik hoop graag van je te horen.

            Mvg Tobias
            tosca75@hetnet.nl

  3. Hey Sjoerd,

    bedankt voor de gedetailleerde uitleg! Leuk dat reclame stuk van Kestijn! Dat lijkt idd heel erg op mijn fiets. Jouw Eysink is ook een mooie fiets, doet me wel een beetje denken aan mijn Cyrus frame met die schuine bovenbuis.
    Maar je fiets is idd wel weer anders als het frame wat ik heb. Als het nou een Kestijn is, hoe oud zou deze dan zijn?

    @ Marcel: ja die vierkante mannetjes waren mij ook al opgevallen! Ziet er vrij modern uit en ook heel robuust.

    Groetjes, Nick.

    1. Hoi Nick,

      Van Kestein weet ik helaas ook niet meer dan wat op deze site staat en op rijwiel.net: http://www.rijwiel.net/kesteinn.htm

      Merktekens op trapas, kettingblad, lagerdelen van balhoofd en trapas kunnen wat meer vertellen. Ik begreep dat de achternaaf niet origineel meer is, dus dat helpt je niet verder.

      Kijk eens of er nikkel zit op delen als stuur, cranks, lagers van balhoofd en trapas. Dan is de fiets vrijwel zeker van voor de oorlog. Na de oorlog waren zulke delen verchroomd of zwart gelakt. In de jaren dertig werd al wel verchroomd maar bij goedkopere fietsmodellen en ook transportfietsen bleef nikkel nog tot de oorlog gangbaar.

      Groeten,
      Sjoerd

  4. Hey Dick,

    bedankt voor je reactie. Niet alle delen zijn aangevreten, dus dat is niet met zekerheid te zeggen.

    @ Sjoerd: bedankt weer voor de tips! Ik zal idd Herbert weleens raadplegen aan de hand van het framenummer vd fiets. De trapas was merkloos en en de crank ook. De rest moet ik nog ff nakijken, volgens mij is het allemaal nikkel, de delen die je noemt.

    Groetjes, Nick

  5. Hallo

    kijk hier met plezier naar al dit moois, ben zelf opzoek naar een eysink tandem 1953 met jlo wie o wie heeft er een staan

    sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *