Durex motornaaf

Deze week heb ik bijgaande Durex motornaaf op MP kunnen scoren. Het is een nieuwe oude voorraad exemplaar en dat kom je volgens mij echt niet vaak tegen. De maten van de naaf zijn dezelfde als die van de F&S motornaaf (inbouwbreedte 130 mm), maar helaas zijn de onderdelen niet uitwisselbaar (andere draad). Anders dan bij F&S staat er geen jaartal op de naafhuls. Ik heb hem nog niet gedemonteerd om te zien of er een jaartal op bepaalde onderdelen staat. Maar zou de zwarte naafhuls een indicatie kunnen zijn dat deze naaf net zoals bij F&S tijdens de WO2 jaren is geproduceerd? Ik ben benieuwd naar jullie commentaar!

Groet,

Arnold 

4 gedachten aan “Durex motornaaf”

  1. Hallo Jeroen, ik heb een soortgelijke achternaaf in mij 26 inch transportfiets zitten. Een jaartal heb ik ook niet kunnen vinden. Onbekend of er ooit een motoraandrijving op toegepast is. Leuk om deze hier nu te zien.

  2. Mooie vondst Arnold! Ik heb ook twee nos Durex naven met een extra schroefdraad op de huls, die zijn net iets lichter uitgevoerd en in chroom. Zie https://forum.oudefiets.nl/viewtopic.php?t=5255. Waarschijnlijk zijn die voor een fiets met hulpmotor bedoeld maar met een inbouwbreedte van 121 mm passen ze ook prima in een doortrapper frame. De hulzen zijn allebei gestempeld met 54/8, op de onderdelen heb ik geen jaartallen gevonden.

    In WOII zie je inderdaad veel zwarte naven maar zeker niet uitsluitend, misschien dat ze meer werden verkocht omdat ze niet zo reflecterend zijn, ivm verduistering enzo. Ze waren in ieder geval al voor de oorlog en ook kort daarna nog leverbaar en werden vooral gebruikt op weer-en-wind uitvoeringen. Dat er ‘Made in Germany’ op staat doet me toch denken dat jouw naaf niet uit WOII stamt…. Hopelijk vind je nog ergens een datum.

  3. Bedankt voor jullie commentaar!
    Ook bij het demonteren ben ik geen datum tegen gekomen dus laat ik het maar hierbij. Maar ik denk dat ik warm ben als ik eind jaren ’30/’40 aanhou.
    Overigens heb ik altijd begrepen dat de naven werden zwart geverfd omdat chroom voor de oorlogsindustrie nodig was.
    Groet,
    Arnold

    1. Gebrek aan grondstoffen door blokkering import, 2/3de van de fabrieken vernietigd zullen ook allemaal een rol hebben gespeeld bij Fichtel & Sachs. Vergelijkbare situaties zullen ook bij Durex hebben gespeeld. Men produceerde in die tijd met wat er nog over was.

      Maar ook voor de oorlog zie je opties voor naven in zwart, nikkel of chroom. Zwart gelakt was gewoon goedkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *