Union uit 1953 van Martin

Een aantal jaar geleden heb ik deze fiets op Marktplaats gekocht. Nu ben ik na aanleiding van jullie site toch nieuwsgierig geworden wat het merk en bouwjaar van mijn fiets is. Op de Torpedo merk F & S achternaaf, staat een jaartal 53 met een letter R. Het framenummer 324760 staat aan de rechterkant van de fiets van boven naar beneden geschreven.

Ik hoop dat u mij meer kan vertellen.

Alvast bedankt,

Martin de Vroedt

5 gedachten aan “Union uit 1953 van Martin”

  1. Beste Martin,

    Ik heb nog even zitten zoeken, en het zou best wel eens een Union kunnen zijn. De positie en orientatie van het framenummer klopt, en volgens het dateringsboekje van De Oude Fiets, is het bouwjaar van een Union met dat framenummer 1953, precies wat de achternaaf ook aangeeft.

    Meestal hebben Unions van die leeftijd een ovale uitsparing tussen de balhoofdlugs voor het balhoofdplaatje. Dat is uniek voor Union transportfietsen. Maar bij grotere frames, waar voldoende afstand is tussen de lugs voor het balhoofdplaatje die je dat niet. Zie deze bijvoorbeeld deze uit 1954: https://www.transportfiets.net/2010/11/10/union-transportfiets/
    Wat ook opvalt bij die fiets is dezelfde spatbordbeugel bij het achterspatbord wat je niet vaak bij transportfietsen ziet.

    Mogelijk vind je nog Union gemarkeerd op de cranks (onder de verf, net onder de trapas).

  2. Jeroen.
    Ik denk dat je gelijk hebt dat het een union is.
    Op de trapper staat een letter U.

    Groetjes Martin

    1. Dat is toevallig een andere Union. Union pedalen komen van het duitse bedrijf dat ook Union heet (en nog steeds pedalen maakt, maar dan nu van belabberde kwaliteit). Het bedrijf Union waar de fiets is gemaakt uit Dedemsvaart heeft niets met het duitse Union te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *