Banden en lagers bakfiets

Toen ik gisteren terugkwam van een weekje vakantie, vond ik mijn bakfiets op twee lege voorbanden. Terwijl ik de band openmaakte viel me op dat deze vol met kleine scheurtjes zat, ondanks dat die een paar maanden geleden ook al vervangen was, en de vorige precies hetzelfde had. Beide nieuwe binnenbanden van Schwalbe. Ik heb maar eens even contact met ze opgenomen om mijn ongenoegen hierover te melden.

Dit was overigens deze keer niet de oorzaak van de lekke banden. Beide voorbanden waren lek, en de andere had niet die scheurtjes. Blijkbaar is er een of andere onverlaat aan het prikken geweest ? En nog vrij kort ook voordat ik terugkwam, want een band was nog aan het leeglopen.

Als ik dan toch bezig was, gelijk even de lagers van de wielen aanpakken. Ik wist dat in ieder geval de kogels niet goed meer waren. Een tijdje terug vond ik dat dat de oorzaak was waardoor mijn bakfiets aan een kant een piepend geluid maakte. Toen had ik geen 5/16″ kogels voorhanden, en hem alleen maar even opnieuw gesmeerd, wat in ieder geval het piepen had verholpen.

Die kogels waren inderdaad wel op:

De conussen en cups ook gelijk maar even gecheckt. De binnenste conussen en de cups waren in ieder geval goed. Maar beide buiten conussen niet. Links, waar het piepende geluid vandaan kwam:

Duidelijk versleten. En rechts al niet beter:

Die is eerder aangetast door roest. Hier zaten ook kleinere kogels in waardoor deze niet op het meest pokdalige oppervlak liepen. Maar ideaal is het niet.

Beide naven hadden niet de originele doppen meer. Toen ik de gereviseerde wielen bij Jo van Uitert had besteld, zaten er vervangende plastic doppen op. Later had ik daar repro aluminium doppen van Toon Mensinck op geplaatst. Voor de revisie zullen de buitenste lagers waarschijnlijk een lange tijd aan de elementen zijn blootgesteld, wat ze geen goed hebben gedaan. Dus als je geen doppen hebt, ik zou er achteraan gaan als je je lagers wilt behouden. Zowiezo ook aan te raden om eens in de zoveel jaar je lagers te inspecteren, zeker bij een bakfiets die altijd buitenstaat.

Ik had een tijdje terug al op de beurs een setje NOS assen gekocht, want je weet maar nooit. Overigens een mooi systeem waarmee die conussen worden geblokkeerd. Die komen nooit zo maar per ongeluk los:

De wielen en banden zitten er weer op. Nou maar hopen dat die banden voorlopig gespaard blijven! In ieder geval zijn nu gelijk ook eindelijk alle lagers in top conditie.

Jeroen

4 gedachten aan “Banden en lagers bakfiets”

  1. De kleine scheurtjes heb ik ook wel vaker gezien dan is de band niet goed meer of te zachte band gereden
    Maar dat ze banden lek prikke is heel vervelend maar opzich in een drukke straat en staat volgens mensen in de weg dan gaan ze prikken en wielen krom trappen dat heb ik niet mee gemaakt maar wel klanten op het werk
    Ik heb laatst mijn steek asje weg gedaan anders had je die wel over mogen nemen die waren nieuw

  2. Hallo ik ben op zoek naar de maten van mijn Long John Transportfiets. Ik moet een nieuwe voor en achterband hebben maar weet de maten niet. De achterband moet 24 inch zijn en de voorband 20 inch. Maar nu heb ik nieuwe banden gekocht maar de zijn te smal en bij de voorband lijkt 20 inch net te groot.
    Wie kan me helpen met de juiste maten wat ik moet kopen.

    Mvg Arnoud uit Coevorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *