Simplex van Abram van rond 1940

Weer een nieuwe aanwinst van Abram. De transportfiets viel op door het type kettingwiel, dat lijkt op het model dat door verschillende merken zoals Germaan in de jaren ’20 werd gebruikt. Dit kettingwiel blijkt helaas niet origineel en ook geen transport.

Het frame blijkt een Simplex te zijn, te zien aan de verdikking van de balhoofdbuis onder en boven.

Er zit een gaatje bij de balhoofdbuis, wat doet denken aan een stuurslot, maar dat blijkt niet het geval. Er zit ook een gaatje bij de zadellug, dus dit is waarschijnlijk gebruikt om er een reklame bord of iets dergelijks op vast te zetten.

Het framenummer is 306463. Dat betekent een bouwjaar van rond 1940 (=/- 1 jaar).

Het aparte is, hij heeft nog wel ingesoldeerde achterpadden:

Er was ook al een Simplex bakfiets bekend uit 1941 met ingesoldeerde achtpadden. Ik heb wel minstens een andere Simplex transportfiets gezien die waarschijnlijk uit de jaren ’30 stamt, maar zonder ingesoldeerde achterpadden. Die heeft echter helaas een 5 cijferig framenummer, en die framenummer reeksen zijn moeilijk te dateren bij Simplex. Tot dusver was bekend dat Simplex tot ongeveer 1931 nog ingesoldeerde achterpadden gebruikte bij rijwielen, maar niet later. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.

Volgens Abram is de fiets vrij licht voor een transportfiets. Dat doet vermoeden dat het mogelijk geen echte transportfiets is, maar een model dienst. Simplex produceerde die ook met dubbele bovenbuis. In de folder uit 1925 staat zo’n model dienst. Daarna wordt die niet meer in de folders weergegeven, maar werden ze volgens Herbert nog steeds geleverd o.a. aan de politie. Maar of dit een model dienst is, wie zal het zeggen?

Nog wat verdere details:

10 gedachten aan “Simplex van Abram van rond 1940”

 1. Simpkex transport fiets werdt in 60 cm frame uitgebracht
  Dit frame is 62 cm dat was ook een reden waarom ik denk dat het dienst is

  1. Of om het correct weer te geven: dat was de reden waarom ik je erop wees dat dit geen transporter maar een dienstfiets zou moeten zijn. Verder staat de dienstfiets niet tot 1925 maar tot 1931 nog in de Simplex-folder. Hoe lang ze écht gemaakt werden weet ik niet, ik heb er verder geen bewijs van dat dat ook nog rond 1940 gebeurde, maar deze fiets toont het eigenlijk aan.

 2. ik ben laatst aan het tellen geweest en heb te veel fietsen en word tijd dat ik afstand neem van somige fietsen dus is deze te koop

  bieden vanaf 300 euro

 3. Ik ben even verder gegaan met onderzoek ook met de gaatjes in het achter spatbord
  Deze gaten komen precies over in met de simplex KLM fiets van michael dus is dit hoog waarschijnlijk door de KLM gebruikt geweest
  Nu nog eens op zoek naar de plaatjes op het spatbord en stuur

 4. Op dit moment ben.ik de trotse eigenaar van deze bijzondere fiets.
  Erg blij mee en ga hem dan ook terug brengen in zn oorspronkelijke staat.

 5. Beste Abram

  Mag ik een foto van deze transportfiets plaatsen in een boek over Simplex dat dit najaar verschijnt? Welke naam van de fotograaf en collectiehouder mag ik er bij plaatsen ?Graag een reactie naar pietervanderham@planet.nl

  1. ik ben eigelijk wel nieuwsgierig waar deze nu is
   ik had hem aan Eade verkocht maar die heeft hem inmidels ook al weer door verkocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *