Buitenmaatje F&S naaf

Deze NOS vernikkelde terugtrapnaaf uit 1922 heb ik bijna 25 jaar geleden gekocht, met het voornemen om hem als pronkstuk in mijn toenmalige transportfiets te monteren.

Maar met een inbouwbreedte van 144 mm kon ik dat uit m’n hoofd zetten.  Dus na een tijdje verdween hij in m’n gereedschapskist met fietsonderdelen. Natuurlijk meermalen op internet gezocht naar informatie maar nooit iets kunnen vinden. Kort geleden kwam ik hem opnieuw tegen en vond ik het zonde dat er maar niets mee gebeurt. Maar het raadsel duurt voort. Dus daarom wil ik graag weten of jullie informatie hebben: is deze bedoeld voor een transportfiets/bakfiets/lichte motor?  Zijn er behalve het meegeleverde 18-tands wieltje ook grotere maten tandwielen geweest? (Deze heeft een schroefgat van 44 mm). De as is 12 mm dik, spaakgaten 3 mm, totaalgewicht 2,54 kilo. Ik zou het leuk vinden als deze naaf (uit)eindelijk terecht komt in de twee/driewieler waarvoor hij bedoeld is zodat hij na een eeuw met zijn loopbaan kan beginnen. Wie kan mij helpen aan meer informatie?  

Groet, Arnold Oudejans  

5 gedachten aan “Buitenmaatje F&S naaf”

  1. Dit is inderdaad een motor-torped0, een ander plaatje van deze naaf, maar dan van de andere kant getekend, staat in het “Festschrift zum 25 järigen Jubiläum der Kugellagerwerke Fichtel & Sachs” uit 1920. Die dikke ring waarmee het tandwiel is geborgd is daar duidelijk op te zien en de twee opstapjes ook, die lijken er dus origineel bij te horen. Best wel bijzonder!

      1. Prachtige naaf. Daar kan je wel van zeggen dat die zeldzaam is vermoed ik.
        De site is ook interessant. Erg leuk en informatief.

  2. Dit “Festschrift” blijkt zelfs nog als antiquarisch boekje te koop te zijn. Het 18-tands wieltje en de opstapmoeren op de tekening zijn identiek, het is dus duidelijk dezelfde naaf. Raadsel eindelijk opgelost, hartelijk dank voor het speurwerk heren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *