Benzo transportzadel

Benzo zadel van Abram. Benzo was een rijwielfabriek in Vlaardingen van 1909 –1985 van J. Bakker en Zonen. Het onderstel is identiek aan dat van een Erjeka zadel dat ik heb (zie: Meer zadels uit de verzameling afkomstig van Wim de Groot), dus goede kans dat het zadel uit de Erjeka fabriek afkomstig is, en gelevert met custom merk stempel. Dit deden wel meer zadelfabrikanten zoals bijvoorbeeld Lepper voor Gazelle.

7 gedachten aan “Benzo transportzadel”

  1. Die lijkt ook sterk op mijn Erjeka. Overigens nog een optie kan zijn dat deze onderstellen door de zadelfabrikanten werden ingekocht, of delen ervan. Daardoor zou je ook dezelfde onderstellen bij verschillende fabrikanten kunnen zien.

   1. Maar om het nog verwarrender te maken, ken ik die groefplaatjes zonder omgevouwen randen ook weer van Erjeka zadels, al dan met een wat ander model onderbrug: https://www.transportfiets.net/wp-content/uploads/P1090512-768×512.jpg Dus wie weet kochten Erjeka en Hulshof onderdelen bij dezelfde metaalboer in. Nu weet ik ook niet heel zeker origineel bij elkaar hoorde bij de zadels van Wim de Groot, aangezien hij zelf ook het een en ander uitgewisseld kan hebben om de boel te repareren, en zijn vloot bakfietsen rijdend te houden. Daarom ook die hele berg zadels die hij bewaard had.

 1. Hoe kan ik droogte scheurtjes bewerken tis nog niet door maar tis wel iets waar ik wat aan moet doen voor gebruik
  Ik hoor graag van jullie

  1. Je kunt het alleen voorkomen dat het verder gaat scheuren. Scheurtjes die al aanwezig zijn onherstelbaar.

   Brook proofide is een middel, maar ik heb het zelf nog niet gebruikt. Ik gebruik zelf schapenvet. Nadeel daarvan is dat het schimmelgevoelig wordt met vet, wat ik weer tegenga door het zadel met schoonmaakazijn te verzuren, wat schimmel niet fijn vindt. Normaal moet je een zadel vetten vanaf de binnenzijde. Maar als het zo droog is dat het oppervlak scheurtjes gaat vertonen, dan heeft de buitenkant ook wat vet nodig. Maar niet te veel! En zeker geen leerolie of iets dergelijks toepassen, want daardoor verliest het leer zijn sterkte, en zakt hij door.

 2. De Proofide van Brooks is rundervet met citroenolie.
  Maar schapenvet werkt ook heel goed.
  Ik heb bij mijn ambachtelijke slager ooit twee pond rundervet gekocht. Als je een leren dek van zijn onderstel afschroeft en ondersteboven in de zon legt met wat vet dan smelt het en trekt van onderen in het leer. Als de zon niet scheen heb ik wel eens een föhn gebruikt.
  De gedachte is dat de zadeldekjes van runderleer zijn gemaakt en dat rundervet het daar goed mee zou moeten doen. Zelf fiets ik nog steeds het liefst en met veel genoegen met zeer oude dekjes. Die zijn stuk voor stuk met rundervet behandeld dus als ik dat bij elkaar optel denk ik dat het zeker niet slecht kan zijn.
  Maar ook dat rundervet is schimmelgevoelig. Met name als je er niet te veel mee fietst. Als je het gebruikt groeit er geen schimmel op. Maar ja, als je meerdere fietsen hebt blijft er wel eens eentje staan en dan is het zadel ineens groen!
  Jeroen schrijft dat hij azijn gebruikt maar citroensap doet het ook goed om het zuur te houden.
  Olie- en leervet zijn inderdaad uit den boze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *