Meer zadels uit de verzameling afkomstig van Wim de Groot

Ik heb inmiddels nog wat zadels gefixt uit de verzameling van Wim de Groot. Ik probeer waar mogelijk zoveel mogelijk zadels van hetzelfde merk en type te gebruiken voor onderdelen. Dat lukt tot nu toe vrij goed, aangezien er vaak meerdere exemplaren van hetzelfde model in de verzameling voorkomen.

Dit zadel is er eentje van Lepper uit de jaren ’50. Het leer is wat matig, maar kan nog wel even mee.

Het is de transportversie van het onderstaande zadel (advertentie uit “De Nederlandsche Rijwielhandel” uit 1952). Typisch voor die periode is de stempel met L (Lepper) en D (Dieren) in het logo. Dat was nog vaag op het zadel herkenbaar.

Dit onderstel is van een Knoop zadel met verende onderbrug, vergelijkbaar met de Lepper 3 veer, maar dan met dubbele strop en extra dik staal in de onderbrug. Dit soort zadels werd in de jaren ’30 gebruikt o.a. door Burgers en Empo. Het leer ontbrak van dit zadel. Omdat het zadel smaller is dan gebruikelijk, was het niet makkelijk een passend dekje te vinden. De enige die ik had die wel pastte was van een Vasad zadel, waarbij de bouten wel dicht genoeg bij elkaar stonden. Nu een mismatch in merken, maar wel weer functioneel in ieder geval.

Zoals het zadel er oorspronkelijk uit heeft gezien:

Dan nog twee Erjeka zadels:

Het onderstel is identiek aan dat van Hulshof zadels. Het kan zijn dat het een ingekocht onderstel is (wat Erjeka oorspronkelijk deed), of hij is eerder al samengesteld uit verschillende zadels.

Apart is het slijtage patroon in veel van de zadels afkomstig van Wim de Groot, meestal rond het gat in het midden, en net achter de neus.

Deze is in nog wat betere staat, met nog wel zeker het originele Erjeka onderstel, behalve de drukveren, die heb ik zelf vervangen.

15 gedachten aan “Meer zadels uit de verzameling afkomstig van Wim de Groot”

 1. Die bovenste zadel werd volgens mij laat jaren 40 standaard op de Gazelle Transport gemonteerd .
  dit omdat ik die met enige regelmaat op laat jaren 40 Gazelle,s tegenkom en ik er 2 heb waar het origineel opzat die waren echter wel met spiraal veren .

 2. En ook opvallend op de afbeelding is die mooie grote neusveer met slechts 1 winding .
  De doorverende neus zo heb ik het nog niet gezien ,vind het nog steeds een pracht design Transport Rijwiel zadel .

 3. mooi zadel ook die knoop wast niet dat transport deze ook had
  je hebt inmiddels al een mooie verzameling zadels

 4. Het zadel op deze Juncker had ook een enkele neusveer. Die is helaas gebroken maar ik heb een andere gevonden waar de veer heel van is maar de bevestiging naar de strekveer is dan weer niet goed. Op dit moment is er iemand aan het proberen om dat gefixt te krijgen. De originele veer werd in het frame van het zadel gehaakt. Deze andere moet worden geschroefd met een slotbout.
  Het leer wordt doet nog steeds dienst op een zadelframe met een dubbele neusveer. Als de enkele veer gerepareerd kan worden gaat het originele frame er weer op. Daar is inmiddels een gaatje in geboord voor het slotboutje. Nou maar hopen dat de lasser de veer weer weet te fixen 🙂

  1. Ik heb nog altijd de wens om zelf te leren zadel onderdelen te maken. Je kunt het meeste met vrij eenvoudige middelen maken, maar het is wel arbeidsintensief. Maar dat zou wel de mogelijkheid geven om zeldzame onderdelen te vervangen, zoals die neusveren met een enkele winding. Maar ja, voor als ik ooit weer eens veel tijd heb 🙂

   Waar ik nog wel mee zit is de bevesting van de neusveren in het deel waarmee hij aan de strekveer wordt vastgezet. Ik heb verschillende neusveren waarbij de pennetjes uit de gaten zijn losgeschoten. Het lukt mij vooralsnog niet om die vast te zetten. De gaten dichthameren met de veren erin lijkt niets te helpen, want ze springen er direct weer uit. Iemand tips?

    1. Nee, loctite doe niet zoveel. Het enige waar loctite geschikt voor is, is voorkomen dat moeren los trillen. Loctite moet makkelijk genoeg loskomen dat je met een sleutel de moer wel nog steeds los kan draaien. Dus het geeft geen sterke hechting.

     1. Loctite maakt heel veel verschillende lijmen voor verschillende toepassingen, waaronder ook voor constructies met een hoge belasting. Ze hebben daarom een soort keuzemodule op hun site gezet: http://productadvisor.loctiteproducts.com/materials/index.pl.
      Op youtube staan allerlei filmpjes waarin mensen zelfs motoronderdelen vastlijmen…. of een trein aan 208 ton aan wagonnen, zie https://duursma.nl/producten/onderhoudsproducten/loctite/hybride-lijmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *