NOS! Estafette van Charles uit 1941 deel 6: kompleet!

Sterk, zwaar en toch lichtloopend en prima gelakt! De Estafette heeft een bagagerek. Ik had er nog een liggen die er mooi bijpast. Zelfde leeftijd. Niet ongebruikt, maar mooier dan het in lomp elkaar gelaste rek wat er bij zat. De wielen zijn gespaakt met gebruikte spaken 12G. De spaken waren verouderd en daarom heb ik ze opgefrist met een schuurspons. Dat ging heel goed, zo bleek. Ik had nog een blik oude ongebruikte verjongde nippels voor de dikke spaken. Daardoor is het qua leeftijd allemaal hetzelfde. De velgen zijn niet de velgen die erbij zaten toen ik de fiets kocht. Die vond ik te smal. Ik heb een paar ongebruikte gevonden bij Toon Mensinck. Die zijn gedopt of versterkt. Veel beter in verhouding allemaal. Het achterwiel is paraplu gespaakt omdat ik eerst de tandwielen recht achterelkaar heb gezet en toen de velg in het midden van de fiets heb gespaakt. Het is inmiddels een beproefde methode die goed blijkt te werken. Grappig was dat de trapas niet in het midden zat waardoor de rechter crank bijna tegen de achtervork aan kwam terwijl er links te veel ruimte was. Ik heb de rechter koon vijf milliliter op moeten schuiven om de as in het midden te krijgen. Ik heb met een draaibank iets van het middelste dikkere gedeelte van de as weggeslepen. De as zit nu mooi in het midden.

Charles

Vervolg op:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5

16 gedachten aan “NOS! Estafette van Charles uit 1941 deel 6: kompleet!”

 1. Dit rek past er 10 x beter bij, en ik heb het geluk gehad om er al een klein stukje mee te mogen fietsen ?. Niet alleen de looks maar ook de rijkwaliteit zijn van hoge kwaliteit; hij fiets als een zonnetje . Gefeliciteerd Charles met het eindresultaat van deze van museumkwaliteit waardige fiets.

  1. Je hebt mij op ideeën gebracht 🙂
   Tijdens het opruimen van het huis van mijn ouders zijn dergelijke attributen gevonden en die hangen aan de fiets nu.
   Maar wat voor prijs moet ik nu op het kaartje zetten?!

     1. 10 euro kon ik hem graag bij je halen??
      Tja waarde zal natuurlijk veel meer zijn dan een nette opgeknapte batavus uit 1932
      Maar wel een erg mooie fiets geworden ??

     2. Nu de fiets klaar is en er even over nagedacht kan worden is de waarde van de fiets eigenlijk niet meer in geld uit te drukken.
      Het lijkt mij meer een soort “monument van industrieel erfgoed”.
      Toen ik jaren geleden mijn eerste transportfiets kreeg was het nog speelgoed. Lekker sleutelen en lekker fietsen! En dat was het dan ?
      Nu, na het vinden van deze fiets ‘zo uit de doos’ durf ik er bijna niet op te fietsen ‘omdat ie dan vies wordt’ ?
      Maar het is dus een soort prinsje geworden voor het geven van acte de présence op feestdagen.

   1. ik denk dat je er gewoon mee moet fietsen, stilstaan is ook achteruit gaan, alleen moet je m behandelen als een klasieke auto, beetje bij poetsen ,wat onderhoud ect.
    gewoon van genieten, je bent wijs genoeg om er netjes mee om te gaan lijkt me

 2. Zo mooi ding geworden
  Hoop er ook ooit nog eens een NOS te kunnen bemachtigen maar dat zal wel erg moeilijk kunnen worden
  Maar wel mooi
  Hoe heb je de voor drager gemonteerd zonder dat het stuur beschadigd

  1. De klem op het stuur zal beslist een indruk achtergelaten hebben maar die zit er onder en daarmee uit het zicht. Zo te zien is er niets gescheurd of gebarsten.
   Veel weekmakers zullen er na al die jaren niet meer inzitten maar het is toch nog redelijk flexibel.

   1. zelf zou ik dat niet durven bij zo,n prachtig stuur en had er iig een stukje rubber [b.v van een oude binnenband tussen gehouden ]

    1. De kunststof zit ook om de stuurpen. Omdat het stuur acht millimeter naar beneden moest heb ik daar acht millimeter vanaf moeten halen. Daardoor ben ik er achter gekomen hoe flexibel het spul nog wel of niet was.
     Het rek wat met de fiets meekwam heeft ook een indruk op de stuurbocht achtergelaten.
     Ondanks de leeftijd is het toch weer aardig teruggeveerd.
     Alles bij alles maakte het dat ik het nieuwe rek zonder angst en beven heb durven monteren. 🙂

     1. Transportfiets zonder rek is geen transportfiets
      Maar gelukig dat het niet is gebarsten en mooi blijft
      Ik had ook een gazelle waar dit op het stuur zat dat was kei hard en bijna niks van over gebleven en kei hard je kon er zo een stuk van afbreken vandaar de vraag
      Maar gelukig is het nog flexibel genoeg

      1. Het spul, wat het ook is heeft uiteraard nooit zonlicht gezien en dat scheelt denk ik ook wel het een en’t ander wat betreft het verharden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *