2 gedachten aan “A. Druyf/Maxwell 1925 (transportfiets & onderdelen)”

 1. Interessant voor mij aan deze folder is dat het balhoofd van mijn jaren ’20 transportfiets hierin staat op pagina 6. Ik twijfelde of die bij mijn fiets origineel was, omdat ik hetzelfde balhoofd ook bij Empo transportfietsen ken van tot wel begin jaren ’40. Maar het feit dat hij in deze folder staat bewijst dat dit type balhoofd al zeker in gebruik was toen mijn fiets werd gemaakt. Wie weet is hij zelfs nog bij A. Druyf besteld. Zie: http://oudetransportfiets.blogspot.com/2016/04/transportfiets-4-frame-helemaal-uit.html?view=magazine

  Dan komt ook de vraag, zou mijn fiets wellicht dit exemplaar kunnen zijn, aangezien het balhoofd in ieder geval het type is dat A. Druyf toen gebruikte? Volgens de folder zouden er Fichtel Sachts naven op moeten zitten, bij mijn achterwiel is dat in ieder geval zo. Op de voornaaf heb ik geen merkje kunnen vinden.

  Daarnaast heeft de fiets ook een voordrager met kruis erin, al is de afbeelding wat onduidelijk. Ik kan niet goed zien of de steunen aan het stuur aan de horizontale of vertikale stuurstang vast zitten. Daarnaast zie ik ook niet de typische twists aan de voorkant, al lijkt het mogelijk wel zo aan de linker kant. Maar aan de rechterkant lijkt de lat gewoon naar beneden gebogen zonder twists, zoals dat bij de voordrager van Veeno in de jaren ’30 het geval is: https://www.transportfiets.net/2013/10/06/veeno-1931/ (niet hetzelfde rek, wel met kruis, maar verder andere constructie).
  Maar wat ook vreemd is, dat ik geen dwarsverbinding aan de voorkant zie.

  Verder staat er in de advertentie dat de trapas “stofvrij afgesloten of bracket met trekbouten en 20Mm. B.W. cups” is. Bij mij zitten er twee verschillende cups in, een van B.W. en een van J.H.G. :http://oudetransportfiets.blogspot.com/2016/04/transportfiets-4-frame-helemaal-uit.html?view=magazine
  Die van B.W. zou dus kunnen kloppen. Maar bij mij zitten er geen trekbouten in, maar spieen om de cups vast te zetten. De folder geeft ook bij no. 228 duidelijk onderscheid tussen bracketspieen en bracket trekbouten. Dus dat doet toch vermoeden dat mijn fiets van een andere maker afkomstig zou moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *