3 gedachten aan “Losmaken achter tandwiel bakfiets”

 1. Beste Mart,

  Als eerste mocht je dat al niet gedaan hebben: eerst de ring goed in de kruipolie zetten. Daarmee bedoel ik echte kruipolie, zoals Kroon MoS2 kruipolie. Dan een weekje niets eraan doen en de olie zijn werk laten doen.

  Helpt dat niet, dan kun je het ligt opwarmen, maar heel voorzichtig! Er zitten geharde cups in de naaf, en die mogen niet heter dan 240 graden worden, want dan kun je de naaf weggooien. Dus dit is een secuur werkje, en alleen doen als je je kunt verzekeren dat je hem niet te heet stookt.

  Wat betreft de beschadigde groef, je kunt met een vlijmscherp beiteltje metaal weg halen om zo de beschadigde kant van de groef weer recht te maken.

  Verder lijkt me het gereedschap dat je daar hebt er niet voor geschikt, want zo te zien is die voor ringen met een veel kleinere diameter. Zonder het juiste gereedschap gaat het in ieder geval niet lukken, zeker niet zonder de ring verder te beschadigen.

  Indien je hem los krijgt, zou ik in ieder geval voor de toekomst er een tweede groef in vijlen, zodat je een onbeschadigde groef hebt mocht hij ooit opnieuw los moeten.

 2. Aan de beschadiging in de borgring is te zien dat iemand heeft geprobeerd de ring de verkeerde kant op los te draaien. De borgring heeft linkse draad en moet dus met de klok mee losgedraaid worden.
  Het tandwiel zelf heeft rechtse draad.

 3. Dank u heren, zo kwam het onder de rotzooi uit. Ziet er ook naar uit dat het met geweld gedaan is! Ik ga hem flink in de kruipolie zetten. Dank je dan kan ik verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *