Simplex van Edward

Bijgaand wat foto’s van de Simplex transportfiets. Ben benieuwd van welk bouwjaar hij volgens jou afkomstig is.De banden waren helemaal verhard en poreus. Banden en zadel vervangen. Hij fietst nu weer heerlijk.

Vriendelijke groet,
Edward

Aanvulling:

6 gedachten aan “Simplex van Edward”

  1. Beste Edward,

    De voordrager is typisch voor een na-oorlogse Simplex. Ik zat even te puzzelen met het framenummer, aangezien dat met een 0 lijkt te beginnen. Simplex had tot 1949 framenummers in 6 cijfers, maar niet beginnend met een 0. Simplex is in 1952 overgenomen door Locomotief, waarna de framenummering van Locomotief werd overgenomen. Bij Locomotief is het eerste cijfer van het framenummer het jaar. Aangezien dat o is, en hij dan van na 1952 zou moeten zijn, dan kom ik uit op 1960. Dat zou heel goed kunnen kloppen. En tweede check die je nog zou kunnen doen is te kijken naar de achternaaf. Dat zou als het goed is een Fichtel & Sachs Torpedo moeten zijn. Tot en met 1957 sloeg F&S daarin twee cijfers van het jaartal in. Maar vanaf 1958 werd dat een letter. Als het goed is zou er een C op moeten staan onder het arend logo. De naaf zou eventueel een jaartje kunnen verschillen met het framenummer.

    1. De achternaaf heb ik net schoon gemaakt. Op de achternaaf staat helaas geen nummer of letter. Alleen een soort smeernippeltje steekt uit in het midden van de naaf.

      1. Ik heb de foto’s even toegevoegd. Interessant, een Beckson naaf, die zie je niet zo vaak op een transportfiets. Beckson naven zijn een Nederlands produkt. Ik lees dat Simplex-Locomotief een van de drie merken was die deze naven gebruikte. In het geval van Simplex-Locomotief was dat vanaf 1955. Na 1965 werden deze naven niet meer gebruikt (bron: http://www.rijwiel.net/beckson2n.htm). Dus de datering van 1960 valt in ieder geval daarbinnen.

  2. Het balhoofdplaatje is pre 1953, althans volgens rijwiel.net en een meer betrouwbare bron zou ik niet weten. Ook de verdikte uiteinden van de balhoofdbuis wijzen op een wat oudere datering dan 1960. Simplex framenummers zijn lastig… quote van rijwiel.net: “Simplex heeft gelijktijdig verschillende nummerseries gebruikt om de eigen produktiecijfers te verdoezelen. Dat is aardig gelukt.”

    1. Maar inderdaad spreekt het balhoofdplaatje de datering van 1960 dan weer tegen. Kort samengevat:
      – Voordrager: na-oorlogs
      – Framenummer 6 cijfers beginnend met een 0: Simplex-Locomotief periode vanaf 1955, waarbij 0 staat voor 1960
      – Beckson naaf: 1955-1965
      – Balhoofdverdikkingen: geen limiet
      – Balhoofdplaatje met volle letters: voor 1953 (holle letters na)

      Dus dat is in ieder geval de informatie die we er aan kunnen afleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *