Bakfiets van Ludo

Mijn naam is Ludo, ik woon in Destelbergen bij Gent in België (maar heb de Nederlandse nationaliteit, mijn vader kwam uit Den Bosch).

Ik kocht recent in een onbezonnen bui de stoffelijke resten van een bakfiets (Belgen heten dat een triporteur…), hier in de buurt.

Aangehecht enkele foto’s alvast.

Ik heb wel een heleboel onderdelen waardoor ik denk dat het een haalbaar project is (en heb ook wel ervaring met het opknappen – ik hou niet zo van het woord “restaureren” – van oude fietsen, bromfietsen en motoren, en heb toegang tot draai-, frees- en lasfaciliteiten en/of vrienden die daar erg bedreven in zijn).

Wat ik heb is een goed recht en (relatief) roestvrij frame dat ik nu van een dikke laag Hamerite ben aan het ontdoen, alsook de volledige voorophanging met een goede lageras, vier voorwielen met bruikbare velgen, naven en spaken en diverse voorwielassen waar er twee van te recupereren zijn (hoewel ik vermoedelijk toch nieuwe lagercones zal moeten zoeken (de cups in de naven zijn ok). Verder een set goede bladveren, de volledige handrembediening, een achternaaf (cups, cones, as en tandwielontbreken)  met remschoenen en remplaat. Geen achtervelg of spaken (zou een 28” moeten zijn). En tenslotte een bracket (Thomson), met goede cups maar een kromme as met ingelopen cones, alsook de correcte crancks met vast voortandwiel. Ha, ook nog een roeste zadelpen met horizontale buis…

Het frame lijk erg op een Lely, maar ik begreep dat dergelijke frames ook door anderen werden gebruikt.

Op het frame vind ik op een van de lugs een gedeeltelijk leesbare cijferreeks (729 en dan na een spatie nog een 9 of een 8)  en de letter WM (of WN?) in een grote G (zie aangehechte foto).

Mijn vraag: kunnen jullie hier een merk uit afleiden, en eventueel een benaderende leeftijd? Ik zou het voertuig graag terug tot leven wekken, maar liefst met min of meer correcte onderdelen. Ik hoop zeker na deze moeilijke tijden eens in Oisterwijk te raken.

Hartelijke groet,

Ludo (de Jager)

Aangehecht enkele foto’s van de onderdelen waarover ik het had en waarvan ik vermoed dat ze bij dezelfde bakfiets hoorden (stuurpen/vooras ben ik zeker en cranck met tandwiel ook).

5 gedachten aan “Bakfiets van Ludo”

 1. inmiddels via deze boeiende site te weten gekomen dat GWH een Duitse ijzergieterij was die – opnder meer – lugs commercialiseerde… Dood spoor dus waarschijnlijk.
  Ludo

 2. Hoi Ludo,

  Voor datering en identificering zijn de andere onderdelen van de bakfiets nodig. Dit model frame is namelijk gebruikt van begin jaren ’30 tot begin jaren ’70, en in die tijd door verschillende merken. Het is de combinatie van onderdelen, zoals de remhevel, model stuur, type kettingwiel etc. dat kan helpen om te bepalen welk merk het was en welke periode. Dan nog is het vaak erg moeilijk en niet met zekerheid te bepalen.

  1. Dag Jeroen, bedankt voor je antwoord.
   Probleem is dat ik deze bakfiets in losse onderdelen kocht, en er nogal wat onderdelen dubbel bijzaten die van een donor dan wel van de fiets zelf afkomstig zijn. De originele vooras zat er wel op, en ik vermoed dat ik ook de originele voorwielen en bladveren heb. Van het (een?) achterwiel enkel een trommel (zonder tandwiel) met schoenen en remplaat, ook een volledige remhevel, en tenslotte twee crancks, de rechterzijde met geklonken tandwiel. Een stuur heb ik niet(ook geen bak…).
   Ik vrees dus dat het een verzameling van min-of-meer bijeenhorende componenten zal worden.
   Ik post één dezer wat meer foto’s van wat ik heb.

   Ludo

 3. Ik heb de foto’s van de onderdelen toegevoegd. De haakse remhevel heeft Lely toegepast tot ergens rond jaren ’50. Daarna zie je en rechte remhevel in de folders. Precies wanneer Lely overging naar het nieuwe model is niet heel duidelijk, omdat Lely ook heel lang afbeeldingen gebruikte in folders van oudere modellen. Maar of het een Lely is, geen idee. Wellicht dat iemand met een Lely bakfiets kan zeggen of het exacte model remhevel en de bevestiging ervan, en ook het type framenummer overeenkomt. Empo gebruikte ook dit model frame, maar in een advertentie uit 1940 zie ik een rechte remhevel.

  1. Hallo,

   bijna een jaar verder… kader, vooras en remsysteem zijn ontroest en herschilderd in satijnzwart. Er komt nog een laag 2K satijnvernis over. Maar veel verder ben ik niet geraakt, mede door dat stomme virus. Ik vond inmiddels wel twee quasi nieuwe transportbanden 26 x 2 en twee goede voorwielnaven (geen van de vier wielnaven die ik heb was bij nader inzien te redden, tenzij mits ombouw naar conventionele rollagers, wat mits enkele bussen draaien wel zou lukken; ik zal dat vermoedelijk met de trapas moeten doen, want ik vind geen bruikbare conussen daarvoor, ook niet in Oirschot…) maar bij demontage bleek de buitenste cup in één van beiden gebarsten. Al de rest is prima bruikbaar. Iemand een idee waar ik een cup 1″ 9/16 buitenmaat (39,6 mm) (binnenmaat 1″3/8) en 10 mm breed kan vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *