Bakfiets van Johan

Geachte,

Ik heb onlangs een bakkersbakfiets op de kop getikt. Na wat speurwerk denk ik dat het een fiets (onderstel) van Union is rond 1936. De opbouw zal niet uit die tijd stammen en is volgens mij ooit eens vervangen. Onderstel bakfiets in goede staat. Je kan er op fietsen.

De banden staan leeg, buitenbanden hebben haarscheurtjes. Weet nog niet wat ik er precies mee zal gaan doen, wil eerst wat meer informatie. Is restaureren een optie, heb zelf weinig tijd.

Optie te koop aanbieden? Wat is dan de waarde voor de verkoop zoals die nu is. Zijn er liefhebbers voor?

Bijgesloten wat foto’s van de bakkersbakfiets.

Met vriendelijke groet,

Johan Oortwijn

7 gedachten over “Bakfiets van Johan”

 1. Beste Johan,

  Welkom op de site. Dat is een prachtige bakfiets. Hoe ben je bij het merk Union terecht gekomen? Het plaatje zegt Gazelle, en die produceerde als ik me niet vergis dit model frame eind jaren ’60. Als het een Gazelle betreft, dan staat er waarschijnlijk een serie nummer op de lug van de zadelbuis. Verder hebben zowel Gazelle als vooroorlogse Unions duidelijk herkenbare kettingbladen. Gazelle heeft bij een groot kettingblad de 4 springende Gazelles in het kettingblad, en bij een kleine gewoon een dichte plaat. Vooroorlogse Unions hebben een vijfpuntige ster, met in iedere punt een letter, tezamen de naam UNION. Op een gegeven moment stapte Union daarvan af, maar ik zou even moeten opzoeken wanneer dat was.

  Kwa restauratie: hij ziet er nog goed uit. Ik zou hem zo origineel mogelijk houden. Wel alle lagers nalopen, reinigen, kogels vervangen, smeren, afstellen. Dat is al best een flinke klus, zeker aangezien het vaak moeilijk uitelkaar te halen is. En onderdelen als krankstel en trapas mag je niet beschadigen, want die zijn bijna niet te vervangen. Verder moet altijd de ketting vervangen. Hiervoor kun je een brommerketting maat 415 gebruiken, zoals een Gamma Tsubaki. De banden vervangen is prijzig. Dat kost al gauw 150 euro. Gewone fietsbanden in de maat 26×2 zijn niet sterk genoeg, maar brommerbanden in die maat wel. Maar als de banden nog soepel zijn, kun je ze vaak gewoon nog gebruiken, ook als het rubber droogte scheurtjes heeft. Verven zou ik niet zo gauw doen. Gewoon oppoetsen, ergste roest verwijderen, en behandelen met poetsolie of owatrol. Ook de bak kun je met owatrol of lijnolie nog wat bijwerken (niet te veel, alles wat er niet intrekt wegvegen).

  De waarde van de bakfiets as is, ergens tussen de 500 en 1000 euro. Gerestaureerd, rond de 1000, mogelijk wat meer. Soms heb je geluk, en kun je er 1500 0f meer voor krijgen als hij in mooi is opgeknapt, maar daar moet je veel geduld voor hebben. Maar hou rekening dat als hij op zijn banden staat, en rijdt, je niet veel meer gaat verdienen door er tijd in te steken. Sterker nog, je kunt hem in waarde laten dalen door over te verven, verkeerde dingen te monteren (moderne verlichting bijvoorbeeld).

  1. Dat is 1963 bij Gazelle, dus dat klopt met het model frame. Het feit dat er een framenummer op staat maakt het al vrij zeker dat het een Gazelle is, aangezien ik nog geen ander merk ben tegengekomen die framenummers op bakfietsen toepastte. Gezien het naamplaatje op de bak, en het framenummer klopt met de manier van nummering van Gazelle, plus het model ook overeenkomt met wat je verwacht in de jaren ’60, lijkt me dat dit idd. een Gazelle is uit 1963. Goede kans dat die bak dan ook nog origineel is. Van vooroorlogse bakfietsen zijn de bakken vrijwel nooit bewaart, omdat die na lang gebruik zijn verteerd. Maar een late bakfiets die niet heel lang is gebruikt, en vervolgens binnen in opslag terecht is gekomen heeft een betere kans te overleven, zoals hier waarschijnlijk het geval is.

   1. Bedankt Jeroen voor je feedback.

    Er heeft zich ondertussen iemand gemeld die belangstelling heeft bij de bakfiets……

 2. Ik ben geïnteresseerd in bakfietsen. Maar ik woon in Azië, het verschepen van een grote bakfiets van Nederland naar Azië lijkt onmogelijk. zucht

 3. Deze bakfiets stond jarenlang als decoratie voor een bakkerswinkel aan de vaart in Assen, ik woonde er in de 80er jaren tegenover.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *