De Joka stafiets van Richard

Joka stafiets

Transfer Joka Amsterdam

Hier is ie dan ; m,n nieuwe aanwinst , een JOKA stafiets ik kocht em zondag van de eerste eigenaar , hij haalde em 20 jaar geleden in onderdelen uit een vergeten krat bij een fietsenmaker en heeft em opgebouwd , het merk JOKA AMSTERDAM schijnt een zijtak te zijn geweest van MAGNEET de fiets staat op n.o.s vredestein 28 × 1¾ banden van een type dat ik nooit eerder gezien heb, ik hoop dat jullie em net zo mooi vinden als ik mvr grt,

Richard

Superior MP buitenbanden

46 gedachten aan “De Joka stafiets van Richard”

 1. Hoi Richard,

  Ik vind hem nog mooier dan jij :-o)
  Heb ik het goed begrepen dat we de fiets in levende lijve kunnen bewonderen op 12 mei?

  En foto’s van die banden zijn leuk voor het banden archief.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. nee hoor Isa ; het lukte me niet om foto,s te versturen dus hoopte ik op iemand die ze naar deze site door wilde sturen , mvr grt

 3. Deze prachtige unieke Amsterdamse fiets zou ik heel graag opnemen in de Fietsparade van het Amsterdamfietsmuseum, zondag 19 mei 2013 om 14.00 uur vanaf de Oosterkerk in Amsterdam . iedereen mag meefietsen (bij voorkeur Nederlandse en Amsterdamse modellen ) en is van harte welkom in de Fietsparade dwars door Amsterdam , de proloog naar de opening van de eerste tentoonstelling van het Amsterdam Fietsmuseum in de Oosterkerk ;””Allemaal, allemaal op de fiets!
  info en aanmelden(4 Euro deelname) op onze site , Charles Waagenaar is ook update op de hoogte van het Amsterdamfietsmuseum in oprichting en organisatie van de Fietsparade op 19 mei in Amsterdam..
  Dus graag tot ziens en met groet, Myriam Corzilius
  http://www.Amsterdamfietsmuseum.nl

  1. Net als de toren van Oldehove is het wel eens nodig om er werk van te maken geld in te zamelen om iets van de grond te krijgen.
   Zelfs als het scheef komt te staan zetten ze er nog een standbeeld voor.
   Ik kan me voorstellen dat iedereen die er aan mee werkt, doneert of sponsort het leuk vind dat er mede dankzij jou een museum uit de grond wordt gestampt met als thema het hoofdonderwerp van je hobby.
   Maar ja, € 4.- is natuurlijk een hoop geld in deze crisis waar het bijna niet meer mogelijk is om onderdelen van € 10.- of € 20.- te kopen omdat we anders niet meer te eten hebben. Hele fietsen van € 100.- of meer dat doen we maar niet. Veel te veel geld over de balk.
   En om het dan ook nog in een museum te zetten….
   Nee, nee, laten we dat maar niet doen en leuke initiatieven op voorhand de grond in boren.
   Saboteren die hap! Dat is pas leuk!

   Nou jongens, veel succes wat!?

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Charles je bent een beste vent maar dit is onzin waarom moet ik betalen om andermans collectie op te bouwen terwijl er al een steentje word bijgedragen door deelname , en daarbij heeft ieder recht op z,n eigen mening over dit initiatief , zoals gezegd gaat het niet over de 4 euro maar over het principe ;de reclame word al gratis vanuit heel Nederland geleverd laat ,,het museum ,, zelf maar voor een collectie zorgen , als je uitgenodigd wordt op een bruiloft ga je na het geven van een cadeau toch ook niet nog eens het gebak en de koffie betalen ? maar ik ga er geen soap van maken dus hoef ik geen reactie terug mvr grt

 4. dank je wel voor de positieve reactie Myriam , het klinkt inderdaad hardstikke leuk , een minpuntje vind ik dat als je het mooi zou vinden dat deze Amsterdamse fiets mee zou rijden als onderdeel van ,,reclameparade ,, voor het Amsterdams fietsmuseum en ik de moeite zou nemen en brandstofkosten voor lief zou nemen om vanuit brabant daarheen te komen , ik ook nog eens 4 euro deelname moet betalen aan jullie , niet voor die 4 euro maar meer uit principe laten we eerlijk zijn je krijgt al gratis aandacht door de deelnemers die op de fiets meedoen , want ik begreep kort geleden via deze site dat het museum zelf geen fietsen heeft of is dit reeds veranderd mvr grt ?

   1. tja Ad , het komt op mij een beetje over als , geld proberen binnen te halen d.m.v te pronken met andermans veren door je voor te doen als museum , terwijl ze zelf [of tot voor kort ? ] nog geeneens fietsen hebben voor in het fietsmuseum , dat lijkt me uitgekookt [of is mijn hersenpan net een snelkookpan ?]

 5. ha die Maurice; dank je ; deze fiets gaat alleen bij een heel goed bod, weg ik vind em zelf schitterend , en moest er goed voor in de buidel om em los te kunnen peuteren van een verzamelaar waar ie al meer als 20 jaar onaangetast binnenstond ,maar nu het al weken geen weer is om te fietsen heb ik zoiets van ; ik vind zoveel mooi en heb weinig plek dus ik zie wel weer wat anders als het beter weer word mvr grt

 6. En deze fiets is nu bij mij beland! Sinds vanavond staat hij bij mij in de woonkamer. Duidelijk een stuk meer doorleeft dan hier op de foto. Maar ik ga hem goed verzorgen, en een beetje doorleefd is ook prima. Helaas is wel het Joka logo nu bijna helemaal weggesleten, dus gelukkig heb ik de bovenstaande foto’s nog als referentie. N.b. er zit een mooie nikkelen torpedo in het achterwiel uit 1930. Als dit de originele naaf is, dan is dat een mooie leeftijd. Binnenkort meer over deze fiets!

   1. Dank je! Ik ga natuurlijk weer en blog bijhouden 🙂 In ieder geval ga ik mechanisch alles nalopen en de fiets oppoetsen, want hij is erg vuil. Hij stond in een kelder waar geklust werd, dus hij moet ontdaan worden van fijn steenstof. Hij is helaas wel overgeverfd, maar door de slijtage ziet het er al wel weer oud uit. Ik zie nog nikkel onder de verf van de cranks, dus ik ga proberen de verf daar te strippen en het nikkel weer te voorschijn te brengen. De trapas heeft nog steeds wat speling, ik vermoed gewoon slijtage op de kogelbaan. Maar het lijkt niet heel hinderlijk. Alleen is er daardoor niet genoeg ruimte over voor eventueel een kettingscherm, dus die komt er voorlopig niet op. Het lijkt me wel interessant om te kijken naar een mogelijkheid om een nieuw exemplaar na te maken van de trapas, want ik verwacht er niet snel een vervanging voor te vinden (BSA type, lengte 150mm en 17,5mm diameter). Het zadeldek is nu echt op. Ik heb al een vervangend exemplaar gevonden die en stuk beter is. Ook niet in top staat, maar wel ook een Hulshof. De voornaaf is een nikkelen Pranafa. De velgen zijn niet gelijk, 42mm achter, 41mm voor. Dus een van beiden is iig niet origineel. Daardoor heb ik dus ook geen zekerheid dat de achternaaf de juiste datering van de fiets geeft. Dus ik ga kijken of ik nog ergens anders de fiets aan kan dateren. Geen idee wat er nog meer vervangen kan zijn.

    Richard, mocht je dit lezen, heb jij nog onderdelen vervangen toen je hem in bezit had? En heb je wat meer informatie over de herkomst van de fiets?

  1. Met dank aan Herbert heb ik nu de datum kunnen vaststellen van de fiets aan de hand van het framenummer (H6151, volgens Magneet nummering): 1934-35. Ik vond eerder al dat het octrooi voor dit kruisframe pas in 1932 is aangevraagd en in 1935 verleend:

   http://mijnoctrooi.rvo.nl/fo-eregister-view/search/details/60409_NP1910/0/1/1/10/0/1/0/null_null/KG51bW1lcjooMzYwMzQpKSBBTkQgcGF0ZW50UmVjb3JkU2VxOjE=

   Dus daarmee leek de datering via de achternaaf al twijfelachtig.

   Overigens trekt Herbert in twijfel of het wel een Joka is en niet gewoon een Magneet. Er is bij hem niets bekend over een zijtak of dochtersbedrijf van Magneet. Dus het zou een fantasie transfer kunnen zijn. Of anders een merk van een grossier, die ze bij Magneet inkocht. Dus daar is nog wat onderzoek nodig. Heeft iemand ooit met zekerheid een andere fiets met Joka transfer gezien?

   1. jazeker ; ik heb al eerder een transportfiets gezien met een Joka transfer ; wel geen kruisframe maar wel een transportfiets met Magneet kenmerken

 7. Hele mooie fiets Jeroen, ik hoop ‘m binnenkort eens te komen bekijken 🙂

  De datering van het framenr en de naaf schelen maar een, of hooguit twee jaar, dus waarom zou die naaf niet origineel kunnen zijn? Het lijkt mij in het geheel niet onwaarschijnlijk dat het frame al werd geproduceerd voor het patent werd verleend. De patentaanvraag biedt al genoeg bescherming, producenten gingen echt geen jaren wachten op de toekenning ervan.

  Groetjes, Rob

  1. Het scheelt 4 a 5 jaar, dat is al wat ruimer. Volgens Herbert werd al in 1932 geadventeerd met het kruisframe. Ik vond zelf hier nog een advertentie van Magneet uit 1933, met een normale herenfiets in stafiets uitvoering: http://ads.srok.nl/catalog.php?toegangscode=NA&match=Magneet Dus stafietsen waren idd al in productie voor het octrooi werd verleend.

   De velgen voor en achter zijn niet gelijk: 41mm voor, 42mm achter. Dat scheelt niet veel maar het viel me al direct op voor ik het had opgemeten. Dus de wielen zijn iig niet geheel origineel. Daarom was ik al niet heel zeker of de naaf origineel bij de fiets hoort en zocht ik een andere manier om de fiets te dateren. De datering via het framenummer heb ik meer vertrouwen in.

 8. Ach, ik heb scheel gelezen, ik dacht dat de naaf uit ’33 was! De datering van het framenummer zal wel kloppen, Herbert geloof ik wel als hij het over framenummers heeft 🙂

 9. pas nu lees ik het op deze site ; ik had je al wel info gegeven op ,de oude fietssite,, ; ik heb er niets aan vervangen , ik wist deze te staan bij Hans Kwakkenbos en wilde al lang een Magneet kruisframe en kocht deze van hem in de winter , eigenlijk op een verkeerd moment want aangezien het geen fietsweer was stond ie me alleen maar in de weg in m,n kleine schuurtje en heb em toen weer van de hand gedaan met het idee , ik koop wel weer een keer een andere ,maar helaas zijn er weinig meer van en zeker in onverknoeide staat

  [had ik al wel eens gezegd hoe jammer ik het vind dat deze site niet meer actief is trouwens ?]

  1. Dank je wedermaal Richard. Ze zijn zeker vrij schaars. Ik had er wel een paar weken eerder toevallig ook eentje te koop gezien op markplaats, maar die mistte de baggagedrager en het voorwiel. Toen twijfelde ik al even om die te kopen en verder op te bouwen. Verder heb ik er in de jaren weinig te koop gezien.

 10. Het Joka mysterie, voor een deel opgelost:
  http://oudetransportfiets.blogspot.nl/2017/11/het-joka-mysterie-en-herkomst-en.html

  Kort samengevat, dit is de enige bekende fiets met het Joka merk. Maar de fiets komt vrijwel zeker uit de Magneet fabriek, en is vrij waarschijnlijk ook geen afbouwframe geweest dat door een fietsenmaker van eigen merk was voorzien. De fiets van Ronald (http://www.transportfiets.net/2009/11/07/jokamagneet/) komt uit dezelfde verzameling als mijn fiets, en was dus daarom ook geidentificeerd als Joka of Magneet (maar was dus geen Joka). Daarmee is dit de enig bekende fiets met Joka transfer. Maar deze fiets is dus gemaakt door Magneet, en het merk Joka is er later opgebracht. Het kan dus goed een fantasie transfer zijn, dat is aangebracht nadat de fiets opnieuw was gemoffeld, zoals dat wel vaker gebeurde. Maar en rijwielfabriek was Joka niet.

 11. Beste Richard,

  Heb rex-eysink transport aangeschaft. Moet nog worden afgewerkt.
  Mag hem wel komen bekijken. tel. 0644954501

  Gr. Clemens Brok, Waalwijk

   1. Beste Richard,

    Kon motortje al los verkopen, maar er zit een blauw kenteken op.
    De fiets met kenteken verkopen kan mogelijk ook nog. Ik zie wel.

    Gr Cl.

 12. Vandaag weer wat werk verricht aan de fiets. Ik heb nieuwe banden om de wielen gelegd, en de achternaaf aangepakt. Alhoewel de naafhuls uit 1930 is, blijken er onderdelen uit 1934 in te zitten, precies het jaartal dat Herbert de fiets op dateerde aan de hand van het framenummer. Dus deze naafonderdelen zouden wel eens origineel kunnen zijn. Er zitten ook onderdelen in zonder datum, dus die zijn zowiezo niet origineel:
  http://oudetransportfiets.blogspot.nl/2017/12/stafiets-achternaaf.html

 13. ziet er goed uit en netjes dat je het zo kan en wat betreft over het spatbord… heb je commandant staan? het beste werkt daarvoor nr 4…
  geloof me die krasse van het schuren kun je er zo uit hebben…
  let er wel op dat je niet te lang poetst dat dat spatbord zometeen zo mooi is dat je de hele fiets zo wilt hebben…

 14. De fiets zit weer in elkaar (moest uit de woonkamer ;)), op de handvatten na. Ik heb het stuur nog wat verder terug naar beneden moeten buigen, en wil nog even wachten tot ik helemaal tevreden ben voordat ik die handvatten permanent terug vast zet. Ik heb even een paar rondjes op het plein gereden en hij rijdt weer prima. Nu nog even wachten tot ik goede foto’s kan maken. Ik heb helaas nog niet de originele lak weer naar boven kunnen halen, dus voorlopig blijft hij nog mat zwart. Het middeltje dat prima werkte op het voorspatbord deed niets met de verf op het frame, dus daar moet een andere oplossing voor komen, zodra ik daar weer tijd voor heb.

  P.s. ik zoek nog een zwart Philips achterlicht met plat glas, en (altijd) op zoek naar echte transportpedalen, liefst gebruikt, ook al missen ze de asjes. Dus mocht iemand die kunnen missen, dan wil ik die graag tegen gepaste vergoeding overnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *