De Gazelle Transport 1957 van Niels

Merk: Gazelle
Type: Transport
Bandenmaat: 26×2 inch
Framenummer: 1271749 – 23115
Bouwjaar: 1957

Ik heb mijn gazelle nu al ruim 20 jaar en heb hem in 1992 van een paardenfokker uit Best gekregen. Hij stond op de zolder van de kippenschuur bij de buurman en was vroeger gebruikt om melkbussen mee te vervoeren. Voorop lag een rotte plank waarop 2 kleine melkbussen met een touw vastgezet konden worden.

Ik heb de fiets destijds overgeschilderd, voorzien van een postbode bagagedrager en het voorrek er af gehaald. Het verbrede voorspatbord dat er op zat was zo ver weggerot dat het niet meer te redden was. Een collega van mijn vader heeft hem toen uit stripmateriaal nagemaakt. Het was voor mij toen de perfecte krantenwijk fiets. Nadat ik te oud werd voor een krantenwijk heb ik er nog tot 12 jaar geleden op rondgefietst. Nu echter met voorrek en zonder de postbode bagagedrager.

Toen ik hem 12 jaar geleden uit elkaar haalde om hem op te knappen heb ik de hoeveelheid plaatwerk, schuur en plamuurwerk onderschat. Ik heb hem daarom 11 jaar als stapel onderdelen in mijn schuur laten liggen.

Begin dit jaar kwam ik hem tijdens het opruimen van de schuur weer tegen en heb ik onder andere na het bezoeken van deze website besloten hem alsnog op te gaan knappen. Het is tenslotte zonde om zo´n fiets in de schuur weg te laten rotten. Ik heb het plaatwerk, schuren, plamuren en lakken uitbesteed en vond in John van der Linden van Special Colors in Tilburg de juiste persoon hiervoor. Die heeft met name op de rotte spatborden en kettingkast behoorlijk zijn best moeten doen.

Zelf ben ik vervanging voor de versleten onderdelen gaan zoeken en vond bij de nostalgie in Oirschot bijna alles wat ik zocht. Zelfs een hele nieuwe achternaaf en nieuwe lagerhuizen voor de voorvork. De laatste onderdelen waaronder een nieuw binnen werk voor het achterlicht vond ik bij Van Rijswijk Tweewielers in Tilburg. Die hebben nog een heleboel oude voorraad. Ze bestaan tenslotte ook al een jaar of 100. De versleten tandwielen zijn voorzien van een nieuwe tandenkrans. Hiervoor zijn bromfietstandwielen als donor gebruikt. Met hardsolderen zijn deze tandkransen bijna onzichtbaar bevestigd aan de originele tandwielen. De bevestigingsmaterialen heb ik bijna allemaal vervangen door RVS. Niet helemaal origineel, maar wel lekker duurzaam.

Na het nodige sleutelwerk zit hij nu weer in elkaar en hij fiets weer fantastisch. Daar kan zowel qua uiterlijk als fietservaring geen nieuwe fiets tegenop! Heb wel een heel goed slot gekocht. De transportfietsen zijn nu tenslotte behoorlijk populair.

Transportfiets.net bedankt voor de leuke artikelen en de hernieuwde inspiratie.

Niels Hofstede

4 gedachten aan “De Gazelle Transport 1957 van Niels”

  1. Dank voor de leuke reacties.

    Ik woon niet in Tilburg, maar in Boxtel. Fiets er dan ook daar mee rond. Als jullie in de buurt zijn, zijn jullie uiteraard welkom hem een keer te komen bekijken!

    Groet,

    Niels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *