12 mei: De Grootte Transportfietstoer 2013

Ook dit jaar wordt er weer De Grootte Transportfietstoer verreden!
Deze keer worden we om Hilversum door het om zijn schoonheid veel bezongen Gooi geleid voor 37,8km schoon en lang.
We beginnen de route bij het station Bussum Zuid aan de westzijde.
Goed bereikbaar en met een ruime parkeerplaats voor iedereen die met de auto komt.
We gaan tegen de klok in om Hilversum heen.
Vanaf het station bijna meteen de hei op richting ’s Graveland maar voor dat we daar zijn buigen we af naar het zuiden om onder Kortenhoef uit te komen.
Dan komt Nieuw-Loosdrecht voorbij met het Loosdrechtsebos en dan door naar de Hollandsche Rading.
Als we daar voorbij zijn komen we eerste langs de Lage Vuursche en dan langs de Hooge Vuursche. En nee, dat gaat niet omhoog zoals de naam suggereert. We houden het plat deze keer.
Daar ergens in de buurt gaan we een plekje zoeken om neer te strijken zodat de innerlijke mens ook aandacht krijgt welke natuurlijk weer volgens de aloude receptuur is klaargemaakt. Wat je lekker kan maken en dan veel te veel zodat niemand honger hoeft te lijden en iedereen divers gelaafd wordt.
Na de picknick gaan we verder naar het Noorden richting het Laarder Wasmeer, de Westerheide en de Bussumerheide weer naar Bussum.
Het is een prachtige mooie rit waar het voornamelijk om de bossen en de hei gaat.
Mocht het zo zijn dat iemand bezienswaardigheden kent die op de route liggen en de moeite waard zijn dan houden we ons aanbevolen.
Het spreekt vanzelf dat iedereen die mee wil fietsen meer dan welkom is

Als je met de trein wilt komen kan je naar Utrecht en dan met de sprinter richting Hilversum. Die vertrekt om 10.25u van spoor 3 en komt om 10.50u aan in Bussum Zuid.
Als je via Amersfoort gaat vertrekt de trein om 10.16 op spoor 5b richting Hilversum en komt aan om 11.05u
Vanaf Amsterdam komt er en sprinter aan om 10.54u en hoef je niet eens over te stappen.

We kunnen dan om een uur of 11.15u op de fiets stappen.

Vertrek en aankomstpunt.
Station Bussum-Zuid aan de westzijde!
Datum vertrek zondag 12 mei 2013
Vertrektijd ongeveer 11.15u

Het belooft weer een zeer gezellig samenzijn te worden wat u wordt aangeboden door :

Charles Waagenaar
Tel: 06-17076531
E: fotomaan@hetnet.nl

30 gedachten aan “12 mei: De Grootte Transportfietstoer 2013”

   1. Mijn moeder gaat gewoon mee.
    Ik heb niet voor niets zo’n stevige transportfiets.
    Moeders voorop en karren maar :-o)
    Zo’n dagje uit is meteen een mooi cadeautje.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

 1. Helaas (nog) geen klassieker onder m’n gat. Wel de affiniteit.
  Mag ik toch mee fietsen op iets nieuwers?

  Jaap-Willem.

  1. Hoi Jaap-Willem,

   Natuurlijk!
   Iedereen is meer dan welkom om mee te fietsen.
   Ik weet niet precies waar je 12 mei vandaan moet komen maar als je toch langs Tilburg komt kan je wel een fiets lenen.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Hoi Charles,

    Dank voor je aanbod, maar Gouda – Tilburg – Hilversum is mijl op zeven.
    DeE 12e mei staat genoteerd!

    Jaap-Willem

 2. Goed Nieuwjaar iedereen! Ik ben graag ook weer van de partij, de gekraakte fiets (DCR-zweeffiets) is door een deskundige smid hersteld en hij gaat weer als vanouds. Alleen nog even poetsen…

 3. Hoi Transporfietsliefhebbers,

  Er is leuk nieuws over De Grootte Transportfietstoer 2013 en dat gaat over Koos Smits en zijn verzameling wielen.
  Dankzij Jan Hendriks uit Lexmond mogen we daar van al dat moois komen genieten op 12 mei.
  Koos zit in Maartensdijk. Dat is zowat op de route die eerder uit is gezet.

  Er is een mooie website gemaakt.
  http://www.stichtingdeoudetweewieler.nl/fietsen.html

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  Een berichtje uit De Biltsche Courant.

  MAARTENSDIJK – Hij woont in een onopvallend huurhuis in een doorsnee straat. En Koos Smits (55) lijkt een doodgewone man. Maar loop met Koos naar de schuur achter zijn huis en hij wordt een ander mens. In meer dan dertig jaar heeft Koos een unieke verzameling tweewielers verzameld. Motoren, brommers, oude fietsen. En daar kan hij heel veel over vertellen. “Nee, sorry Koos, ik moet nu echt gaan.”

  “Ik ben er niet aan gehecht, aan al die motoren. Ik ben er zuinig op. Dat is heel wat anders”, zo zegt Smits. Sinds 2005 heeft hij zijn collectie in een stichting ondergebracht. “Dat is om de samenhang veilig te stellen”, zo zegt hij.
Eigenlijk is hij altijd bezig geweest met het verzamelen en repareren van brommers en motoren. Daar had hij ook alle ruimte voor, want opa was boswachter en woonde in de Leijense bossen. Na opa’s dood bleef het gezin Smits hier wonen. Rondom het huis schuren en bijgebouwen met genoeg stallingsruimte. Ziedaar het begin van een collectie waar Koos Smits rond zijn twintigste -overigens zonder vooropgezet plan- mee begon. 
“Vroeger kostten die oude brommers niks. Dus voor een prikkie kon ik ze kopen en dan repareerde ik ze. Het echte restaureren kwam pas later. Weet je, het is ontzettend leuk om een oude motor weer tiptop in orde te maken en er dan dertig jaar later nog steeds op te kunnen rijden.”
Want dat rijden doet Koos regelmatig. Moet ook wel, want hij is voorzitter van de landelijke Veteranen Motoren Club (VMC). Elk jaar organiseert deze club ruim veertig toerritten en andere evenementen. “Ik ben er niet altijd bij hoor, maar ik moet mijn gezicht wel regelmatig laten zien.”
  Eigen voorraad
  Voor een ritje met een klassieker kan Kooos uit eigen voorraad putten. Wat te denken van een Indian uit 1927? Of toch maar het oudere broertje uit 1922? Wat te denken van een zeldzame BMW met zijspan van net voor de Tweede Wereldoorlog? En die Amerikaanse Pope motor uit 1916 is ook een blikvanger van jewelste. Het zijn stuk voor stuk bijzondere exemplaren.
En het gaat Koos niet enkel om het blik of het lopend maken van een motor. Het gaat ook om de verhalen achter al die motoren. En veel van die verhalen zitten in zijn hoofd; moeiteloos vertelt hij details over de Fongers fietsenfabriek in Groningen. Of over de herkomst van een Mobylette uit 1950, Koos kan het je zo vertellen.
Maar het zijn niet alleen motoren daar in die schuur aan de Dr. J.J.F. Steijlingweg. Er staat ook een Peugeot driewielfiets uit 1889. En een prachtig gerestaureerde Sparta brommer uit 1960. Of de Kreidler Florett uit 1966 -type buikschuiver- ach, het is teveel om hier allemaal op te noemen. 
Om het hele spul compleet te maken zijn in de schuur ook tal van bijzondere onderdelen in vitrinekasten gezet en hangen er veel oude emaille reclameborden langs de muren. Het is een hobbykamer, maar dan in het groot.
Koos Smits laat zijn verzameling graag zien. Ook aan groepen. “Een tijdje terug zijn de Lions hier nog geweest.” Een rondleiding is gratis. Ook een kijkje nemen? Stuur een mail naar info@stichtingdeoudetweewieler.nl
  Kijk vooral naar de website. Webmaster Lieke Smits heeft er iets moois van gemaakt. Prachtige foto’s en boeiende verhalen voor eenieder die geïnteresseerd is in motoren en techniek.

 4. Mooi hoor, zo’n hele verzameling rijdende transportfietsen. Ik kon helaas niet, maar ik had een andere tocht vandaag. Foto’s daarvan volgen:)

 5. Hallo waarde transportfietsliefhebbers,
  Na een poos niet te hebben gekeken naar deze site, daar ik door familiare omstandigheden verhinderd was, doet het me weer deugd om de bekende namen over het beeld heen te zien gaan. De transportfiets van inferieure kwaliteit (onder deze titel te vinden in restaureren) is nog in restauratie. Het blijkt een Belgische fiets te zijn, merk onbekend. Bij deze neem ik gelijk de gelegenheid om te melden dat ik dit jaar verstek moet laten gaan op De Grootte Transportfiets Tour omdat ik dan werkzaamheden moet verrichten voor mijn baas op het overzetveer tussen Alphen en Oijen. Ik wens jullie een hele fijne rit toe en ik zal weer regelmatig kijken en iets van me laten horen.
  Peer

 6. Hoi Bas,

  Wij komen vanuit Nijmegen dus dat is via Utrecht.
  We komen daar aan om 10.50u.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Ik zit nauwlettend de weerberichten in de gaten te houden en er komt gelukkig steeds minder regenen en steeds meer zon.
   Het zal wel een beetje fris worden maar ik heb er goede hoop op dat we het droog of dan toch bijna droog houden.

   Tot morgen,
   Charles Waagenaar

 7. Hallo allemaal. Het was een mooie, bijna droge rit rondom de bossen en hei van Hilversum
  Charles , bedankt voor de organisatie!
  groeten Maurice en Bart

 8. En nauwelijks regen over ons heen gekregen.
  Ik heb de route met behulp van het internet samengesteld. Ook nog niet eerder in’t echt gezien dus maar ik moet zeggen dat ik niet verwacht had dat het daar zo mooi zou zijn. Ik heb er zelf ook van genoten in’t ieder geval

  Bedankt dat jullie er allemaal weer waren en tot de volgende keer.
  Dat zou wel eens eind augustus kunnen zijn met als startplek het station van Ermelo.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 9. Hallo allen
  Het was een mooie rit en het weer was echt enorm veel beter dan verwacht! Dank Charles, voor het uitstippelen en alle anderen voor hun gezelschap en hun interesse over en weer. De DCR heeft zich dit keer voorbeeldig gedragen. Tot de volgende tocht, ondertussen ben ik benieuwd naar foto’s. Maar dat komt wel goed, denk ik.
  Groet van Wim Jansen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.