Sabre Cycles

Hoi Bas,

De fietsenmaker in ruste, Koos Brouwer uit Balkbrug had nog een transportfiets staan van het grossiersmerk Sabre.
Sabre is ook de merknaam van een tank wat een aardige vergelijking is. Ik heb op het internet gezocht naar meer informatie maar ik kon er niet zoveel over vinden. Er bestond een Belgische onderneming die het merk voerde maar dat was uitsluitend voor bromfietsen. Het is een typische Nederlandsche fiets van de jaren vijftig of zestig vermoed ik.
De fiets is van de bakker van Balkbrug geweest en is altijd binnen gestald geweest. Koos kende de fiets al lang en omdat hij een liefhebber is van het betere oude werk heeft hij nu ook zijn oude winkel als een klein museum ingericht.
Er staat nog een Germaan transportfiets maar ook nog een paar prachtige bromfietsen van Batavus.
Er zat geen bagagerek meer bij de Sabre maar dat heb ik nog wel liggen in ongeveer de zelfde staat als die van de fiets.
Verder is de fiets nog in originele staat met weliswaar beschadigde maar verder nog zeer mooie lak, transfers en balhoofdplaatje.
Het zadel is van Knoop en ook nog in zeer goede conditie.
De achternaaf is van het Oostenrijkse merk Styria waar de as van vervangen is. De vaste koon op de as was volgens Koos in dergelijke slechte staat dat die vervangen moest worden.
De achterste bagagedrager is niet origineel. Ik vind het ook niet mooi dus die demonteer ik.
De cranks zijn een keer los geweest want ze staan niet helemaal in lijn maar dat is eenvoudig te verhelpen.
Cranks in lijn zette is een aardig werkje waar wat ervaring voor nodig is. Als je het eenmaal in je vingers hebt verleer je het, net als fietsen nooit meer.
Er zaten geen slagen in de wielen, de handvaten zijn nog mooi en banden van Hevea. Oud maar nog met voldoende profiel om mee te kunnen fietsen.
Het kettingscherm is een beetje aangetast. Jammer dat ze er mee zijn blijven fietsen met een aanlopende ketting maar het is ook een ‘mooi litteken’.

Hier alvast wat foto’s waarop te zien is dat de voorvork enigszins naar achteren staat. Daar moet wat aan gebeuren. Dat zou nog wel eens wat werk kunnen zijn. Niet het richten van de vork zelf maar het loskrijgen van het stuur.
Een vastzittend stuur is een veel voorkomend probleem. Ik ben inmiddels bekend met de trukendoos om dergelijke problemen op te lossen maar af en toe zit het ├ęcht vast.
Als het stuur bijvoorbeeld niet origineel is kan het doorgezaagd worden waardoor er ruimte ontstaat om heet te stoken en kracht te zetten maar bij deze fiets zou dat zonde zijn dus we gaan het eerst maar anders proberen. Laten we hopen dat het loskomt.
Het balhoofd kwam wel soepel los.

Al met al weer een mooie fiets in de stal.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

High Quality Sabre Cycles

8 gedachten aan “Sabre Cycles”

 1. Ik heb de oude kranten er nog even bijgepakt.

  Uit de Leeuwarder Courant van februari 1960:
  RIJWIELEN, sport en tour. le klas merken. Magneet, The Jungle, Dresco, Sabre. Vanaf f 2.50 p.w. Aanbet. slechts 15%. Inlichtingen Kl. Kerkstraat 23, Leeuwarden.

  Terugkerende advertentie in april en mei 1961:
  RIJWIELEN vanaf f 2,50 per week. De nieuwste modellen Magneet, Dresco, Sabre, Blue Line, The Jungle, Masshouse, Stein rijwielen. Reeds vanaf f 117,50. Komt vrijblijvend kijken bij Kees Pruis, Kl. Kerkstraat 23, Leeuwarden.

  In 1935 zwaaide U. Pruis in de winkel aan de Kleine Kerkstraat nog de scepter:
  Bij U. Pruis, goedkoope rijwielhandel, Kl. Kerkstraat 23, koopt men zeer voordeelig buitenbanden vanaf 55 cent, Paracord buitenbanden 75 ct., binnenbanden gegarandeerd prima 20, 35, 45; bagagedragers, extra sterk, 25 cent; mod. Terry zadels met prima leerdek f 1; voetpomp met slang 40 ct. en hooger; Moleskin kettingkasten vanaf 45 ct.; bellen 8 ct.; koordnetten 10 ct.; pompslangen 5 ct.; naafassen vanaf 7 1/2 ct.; celluloid sturen 60 ct.; handvatten 5 ct. per paar; pedaalsleutels 5 ct.; belastingplaatjehouders 5 ct.; vlaggen en wimpels vanaf 5 ct. en verder honderden rijwlelartikelen voor nog nooit gekende prijzen. Alleen bij U. Pruis.

  Maar goed, dat gaat over de zaak van Pruis en niet over Sabre.

  Groet,
  Bas

  1. Hoi Bas,

   Altijd leuk om te lezen die oude advertenties.
   Meneer Pruis heeft in’t ieder geval het merk verhandeld.
   Ik zal het doorsturen naar Koos Brouwer waar ik de fiets van overgenomen heb en vragen of hij zich nog iets kan herinneren.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 2. Beste Charles,

  zeker weer en mooie aanwinst voor in de stal! De stalen rossen worden bij jou in ieder geval goed verzorgd; heb je wel genoeg boxen om je rossen te stallen?

  groeten Maurice

 3. Hoi Maurice,

  Jazeker, mooi raspaardje er bij.
  Maar het is wel zo’n beetje de laatste want het begint inderdaad krap te worden.
  Verkopen vind ik geen optie dus ik ga maar eens verzinnen wat ik er mee kan doen zodat er op gefietst gaat worden.
  Groepen mensen uitnodigen of zo.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. Goed idee, Charles, je ziet ook verhuurbedrijven van solexen en scooters als paddenstoelen de grond uitschieten. Misschien een gat in de markt om met transportfietsen uitgezette routes te laten fietsen tegen een billijke prijs.
  Groeten Peer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *