Resultaat restauratie Sabre

Hoi Bas,

De Sabre is ook klaar.
De fiets ziet er uit alsof er niets aan gedaan is maar dat is schone schijn. ’t Ding is compleet uit elkaar geweest en alles gereviseerd behalve de trapas. Die heb ik bekeken en hij is mooi verchroomd en nog zo goed dat ik er niets aan heb hoeven doen. Schoonmaken nieuw vet er op en klaar was Kees.
Alle spaken zijn los geweest omdat er slagen in de wielen zaten. Ik kwam er achter dat er niet veel aandacht aan besteed is indertijd omdat er verschillende spaken niet op spanning gezet waren.

Ik moest behoorlijk mijn best doen om het stuur er uit te krijgen. Deze keer niet omdat het vastgeroest zat maar de binnenbalhoofdbuis was niet meer helemaal rond.
Uiteindelijk toch gelukt en dat moest ook om de vork te kunnen richten. De vorkpoten staan weer mooi in het verlengde van het balhoofd.

Het framenummer is 579377.
Het bouwjaar is 1957. Staat op de achternaaf.

Er zat een gaatje in de voorband. Daar heb ik een lapje ‘prima canvas’ gelegd en dat voel je niet eens als je rijdt dus dat laten we zo.
‘steeds hard berijden’ staat er op de zijkant dus ik heb ze flink hard opgepompt.

De voornaaf is van WECO, de achternaaf van STYRIA net als de koplamp. Die laatste wil ik nog zwart maken en als ik er een STYRIA dynamo bij vind dan gaat die er op.
De ketting is van Union. Van de onderdelen wel te verstaan.
De handvatten waren nog als nieuw.
De pedalen zijn van Phillips en hebben geschroefde stofkapjes waardoor het makkelijk is om onderhoud te plegen of af te stellen.

En dan natuurlijk het zadel van Knoop. Het is de eerste die ik in mijn handen heb gehad en dan meteen twee na elkaar omdat er op de P.Groeneveld ook een knoop zat.
Ik heb er niets aan gedaan. Het zit lekker en het leer is nog erg goed.

Het leuke van de fiets is dat ie nog helemaal origineel is op de lamp, het rek en de dynamo na.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

5 gedachten aan “Resultaat restauratie Sabre”

  1. weer zeer mooi geworden hoor Charles , makkelijk als je wat op voorraad hebt , een prachtig onverkloot exemplaar mvr grt

  2. Hoi Liefhebbers,

    Toen ik een tijdje geleden op mijn Sabre aan het fietsen was merkte ik dat ie een beetje zwaar stuurde. Naast het feit dat je daar moe van wordt is het irritant om steeds aan je stuur te moeten trekken.
    Na enige inspectie kwam ik er achter dat de binnenbalhoofdbuis een dreun had gekregen waardoor het lagerwerk van het balhoofd niet meer in lijn staan.
    Het fiets niet lekker en het balhoofd raakt scheef ingelopen.
    Mijn conclusie is dat er een aanrijding is geweest waarbij in de eerste instantie het bagagerek alle kracht heeft geïncasseerd en dat dat de reden is dat het er niet meer bij zat. Gewoon kapot gereden.
    Omdat niet het wiel maar het rek de klap opgevangen heeft is de kracht niet ter hoogte van de as van het voorwiel maar op de kroon van de voorvork terecht gekomen waardoor de onderkant van de binnenbalhoofdbuis verbogen is inplaats van de voorvorkpoten.
    Het moet nogal een klap zijn geweest want de binnenbalhoofdbuis van zo’n transportfiets is aan de onderkant verzwaard en heeft een wanddikte van ongeveer vijf millimeter en dat is sterk.
    Na demontage heb ik de kroon in de zwaarste bankschroef gezet die ik tot mijn beschikking had en heb de binnenbalhoofbuis aan de kant waar ie ‘ingezakt’ was (aan de kant van de binnenbocht) kersenrood gestookt met acetyleen zonder zuurstof.
    Van te voren de contramoer van het balhoofd er even op geschroefd zodat de schroefdraad niet beschadigd en daar een stalen pijp van anderhalve meter lang overheen geschoven en zo de ‘bocht’ er weer uit gekregen.
    Na montage even geprobeerd en het fiets weer heerlijk.
    Eigenlijk keek ik er een beetje tegenop omdat ik nog nooit iets dergelijks gedaan had maar ik vind het leuk om door zulke akkefietjes te leren dat je eigenlijk veel meer met je lichaamsgewicht stuurt dan met je armen. Het is daarom noodzakelijk dat je stuur soepel kan draaien.

    Daar komt nog bij dat de fiets nu weer in optima forma is en er weer vijftig jaar tegen kan.
    Daar wordt een mens blij van :-o)

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  3. Hoi, Charles
    Mijn complimenten dat je dat nog recht hebt gekregen met die wanddikte.
    Ik had niet verwacht dat zo’n buis nog recht te krijgen was.
    Gr. Erwin

  4. Ha die Charles,
    wat een perfectie die weer nagestreefd wordt om de fiets weer optimaal te laten functioneren!
    Petje af! Meniggeen had al lang de handdoek in de ring gegooid en gedacht er verder mee te moeten leven ( fietsen in dit geval), zoniet Charles.
    Groeten Maurice

  5. Hoi Erwin en Maurice,

    Ik heb er ook wel even tegenaan zitten hikken en moed moeten verzamelen.
    Er lag overigens wel een reservevork klaar voor het geval dat ik het zou verapsakken maar die ligt er gelukkig nog steeds :-o)
    Verder ben ik nog vergeten te vermelden dat ik een stuurbuis in de binnenbalhoofdbuis heb gestoken zodat ie niet boven de verdikking zou vervormen.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *