Transportfiets met bagagedrager Goudkuil

104620

hallo mensen.

ik heb sinds kort een transportfiets gekocht en ben eigenlijk zeer benieuwd naar de geschiedenis.
ik heb geen balhoofdplaatje kunnen ontdekken.
er zijn een paar dingen wat ik weet en heb helaas nog geen foto’s kunnen maken.
het chassis nummer zit aan de rechterkant onder de zadelpen.
het voorspatbord zitten 2 spatbordstangen op(zoals ik inmiddels al gezien heb is dat niet bij alle transport fietsen zo).
er zit een voordrager op van het merk Roelewiel.
de achternaaf heeft een smeernippel net zoals de trapas.
er zitten 28inch velgen onder met witte vredestein banden met het type transport extra zwaar in de maat 28 × 1¾ origineel wit.
de fiets is uitgerust zonder verlichting.
er zit een bagagedrager op en op die bagagedrager zit nog een transportrek met op staande rand ovaal van het merk GOUDKUIL.
er zit een lepper zadel op.
de voornaaf heeft aan de buitenkant ook nog schroefdraad (waar dit voor dient geen idee).
er zit een roelewiel kettingkast onder.
enz enz.

heeft iemand heel toevallig meer info over deze fiets of misschien foto’s of iets dergelijks?

ik heb al vanalles geprobeerd maar nergens iets te vinden.

ik heb zelf het idee dat het hier om een hele oude durabo gaat maar hoe of wat weet ik niet.

verder heeft mijn vriendin een hele oude batavus weduwe geerft.
achter zit er een vrijloop naaf op zonder terugtraprem.
de enige rem wat hij heeft zit op de voorband door middel van een stangenrem.
op het balhoofd zit een oud plaatje van batavus.
onder de trapas zitten twee schroeven waardoor de hele trapas er in een keer uit kan.
er zit een heel oud chromen achterlicht bij met bovenop de tekst batavus.
heeft iemand hier toevallig ook wat informatie over of foto’s of iets dergelijks?

bij voorbaat dank.

mark


De Apeldoornse/Lierense fabrikant Goudkuil is gisteren al besproken. De bagagedrager is in de jaren ’50 gepatenteerd.

Hulpbagagedrager voor een rijwiel.
Aanvrager/houder: Martinus Cornelis Gosen, Lorentzstraat 18 te Helmond.

Meer info is welkom!

34 gedachten over “Transportfiets met bagagedrager Goudkuil”

 1. Hoi Mark,
  De naaf in je voorwiel is waarschijnlijk een achternaaf. De schroefdraad is om een tandwiel op te schroeven. Als je dat doet en je maakt er dus weer een achterwiel van dan heb je een doortrapper zonder rem.
  Voor dat de “goed werkende rem” verplicht werd gesteld bij wet was het heel normaal dat je een doortrapper had. Voor meerpijs kon je een naaf met rem laten monteren.
  Het is op de foto niet goed te zien maar het ziet er uit als een F&S naaf.
  Die waren voor en achter nagenoeg gelijk op de schroefdraad na.
  Ik weet natuurlijk niet hoe de staat van de banden is maar als het er nog een beetje mee door kan zou ik er zuinig op zijn. Het zijn zo’n beetje de mooiste banden voor een transportfiets en ze worden al lang niet meer gemaakt dus als je er een paar hebt zijn het echt collectersitems.
  Is het voortandwiel voor een 1/8″ of 3/16″ ketting? Die laatste is wat dikker wat gebruikelijk was voor transportfietsen.
  Als het 1/8″ is, wat dunner dus dan is het vervangen. Niet dat dat erg is want dat werkt ook prima maar dan kan je aan de vorm geen merk meer herlijden.
  De trapas is een lastig ding op een transportfiets. Ik heb al zo veel verschillende maten in mijn handen gehad dat ik geneigd ben om te zeggen dat er geen een hetzelfde is maar dat is natuurlijk niet zo.
  Het is wel zo dat er aan een trapas niet zo veel te herlijden is als het over merken gaat. Wel kan je aan de lengte van een trapas zien hoe breed de originele naaf geweest moet zijn geweest. De ketting moet “in lijn” met de tandwielen lopen daardoor is het noodzakelijk dat de afstand van het midden van het trapashuis en het midden van het kettingblad net zo groot is als de afstand tussen het midden van het acherspoor en het midden van het achtertandwiel.
  Omdat er tijdens het leven van de gemiddelde transportfiets wel het een en ander vervangen is kan het wel een heel gehannes zijn om dat weer goed te krijgen. De trapas kan vervangen zijn door een exemplaar met andere lengte maten en er kan ook een andere achternaaf in gezet zijn.
  De Goudkuil drager is op zijn minst origineel te noemen. Er is al het een en ander over ontdekt, erg leuk maar het zou met niets verbazen als het er maar bij één is gebleven die ze ooit gemaakt hebben. Sowieso een uniek ding dus daar zou ik ook zuinig op zijn.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. hoi charles. dat is ind een optie maar nu heb ik ook ergens gelezen dat er voorwielnaven waren met buitendraad. ik ben het stuk nog ff aan het opzoeken.
   de achternaaf is een favorit.
   de staat van de banden is heel slecht. met de hand kan ik ze niet meer indrukken. zo droog zijn ze. helaas.
   de ketting is veel dikker als een normale fietsketting.
   de drager is ind wel leuk. is niet origineel maar wel voor deze fiets gemaakt en is ind wel leuk om daar meer over op te zoekn. zo ben ik ook nog opzoek naar wat voor een merk fiets ik nou werkelijk heb aangehaald.

   gr mark

   1. [het lijkt mij een Phoenix ; exact het zelfde tandwiel zit ook op mijn phoenix transportfiets] mvr grt

   2. Hoi Mark,
    Wat betreft die achternaaf kan ik met gerust hart stellen dat die vervangen is.
    Favorit is een kloon van de Torpedo die pas in de jaren 70 op de markt zijn gekomen en toen was jou fiets allang gemaakt.
    Favorit gaat overigens door voor B-kwaliteit of nog minder maar volgens mij gaat dat meer over de kwaliteitscontrole die niet zo streng was. Af en toe zit er wel eens een goeie tussen dus misschien heb je geluk.
    Mocht het zijn dat je er een andere, een Torpedo, een Styria of nog iets anders in wilt spaken dan is dat geen probleem want er zijn nog genoeg mooie naven te krijgen.
    Die voornaaf ben ik wel nieuwsgierig naar. Ik zou zo niet weten waar die schroefdraad anders goed voor is dan voor een tandwiel maar je weet nooit natuurlijk.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Als op je naaf, aan een zijde, alleen rechtese draad zit is dit een achternaaf voor een freewheel.
     Als de naaf een rechtse aan de binnenzijde en een linkse aan de buitenzijde heeft, is het een doortrapper.
     Frits

  2. hoi charles.

   de voornaaf die ik erin heb is dus waarschijnlijk een doortrapper?? hoe zat het toen die tijd met de rem? hoe deden ze dat? ik zit eraan te denken om die dus wel weer orgineel achterin te maken en voorin een normale vooras te zetten.
   bij voorbaat dank

   mark

   1. Hoi Mark,
    Wat Frits zegt klopt.
    Als er twee windingen draad naast elkaar zitten en de binnenste, het dichtst bij het midden is iets groter van diameter dan de buitenste en de binnenste, grootste heeft rechtst draad en de buitenste linkse draad dan is de binnenste draad voor het tandwiel en de buitenste voor een contramoer.
    Er werd vroeger gefietst, geloof het of niet, zonder rem.
    Om tot stilstand te komen moest je de pedalen tegenhouden. Om te voorkomen dat het tandwiel dan niet “losgeschroefd” werd zat die contraring er op.
    Net als bij remnaven waar geschroefde tandwielen opzitten. Als je hard remt moet je tandwiel natuurlijk niet losgeschroefd worden en daar zorgt de contramoer met linkse draad voor.
    Als er een freewheel op hoort, één enkele schroefdraad dus, is het in’t ieder geval niet van een transportfiets want daar zaten geen bandremmen op.
    Voorin zaten over het algemeen wat zwaardere naven dan die van een toerfiets. Veelal Engels of van UNION, F&S, WECO, Bayliss Wiley, British Hub en meer.
    Gazelle maakte zijn eigen naven, voor en achter en waren nog zwaarder.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. hoi charles en frits.

     bedankt voor de reactie. de binnenste is ind een rechtse draad en de buitenste een linkse. ik ga er dus gewoon weer een tandwiel opschroeven met contramoer. die pak ik denk ik van de bestaande achternaaf (de favorit) want daar zit ook een contramoer voor.
     en probeer ik hem weer origineel te maken.

     gr mark

     1. Hoi Mark,
      Mag ik je ongevraagd van goede raad voorzien door aan te geven dat het vaak lastig is om het tandwiel van de drijfkop af te schroeven? Wel eens van een kettingzweep gehoord?
      Of denk je dat dat wel lukt?
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

      1. hoi charles.
       ik heb er ind wel eens van gehoord ja. maar ik heb de wielen opnieuw gespaakt en heb de oude as meegenomen na de fietsenmaker en die heeft het ff voor mij gedaan. uiteraard zonder kosten haha. in ieder geval bedankt voor de vrijwillige raad.

       gr mark

        1. ja dat gaat denk ik wel lukken alleen is dat voor ons behoorlijk uit de richting haha. wij komen uit friesland.
         mochten we in de buurt zijn (wat wel eens gebeurt) zijn we aanwezig.
         bedankt.

         gr

         1. Hoi Mark,
          Wij zijn vorige zomer nog van Leeuwarden naar Holwerd gefietst langs de Dokkumer Ee voor een fietsvakantie op Ameland.
          Die route is een optie voor De Grootte Transportfietstoer geworden. Misschien dat we dat volgend jaar toch door laten gaan. Er waren een paar routes voorgesteld en Leeuwarden-Dokkum stond op de tweede plaats.
          Van Leeuwarden naar Velp is twee keer overstappen in 2 uur en 10 minuten.
          Lijkt me wel te doen. Kijk maar. Lijkt me leuk als jullie er bij zijn.
          Groetjes van mij,
          Charles Waagenaar

 2. de Goudkuil drager lijkt mij bedoeld voor slagers die in vroeger dagen aan huis kwamen slachten en een grote koperen kuip meenamen die waarschijnlijk in het ronde gedeelte van jou drager paste mvr grt

  1. dat zou ind kunnen maar de oude bakkers hadden vaak ook een ronde mand aan de zijkant van de vierkante hangen misschien dat de drager daar ook wel voor bedoeld was. maar hoe dan ook ik kan ook nergens geen foto”’s of iets dergelijks ontdekken.
   gr

 3. Hallo Mark,

  Wat is het framenummer van jouw transportfiets precies (onscherpe foto), en staat er misschien nog een “L” aan het einde? En zijn er voorop het balhoofd misschien nog twee gaatjes te zien waarmee een merkplaatje bevestigd was? Misschien ook onder de lak (als het geen probleem is om wat lak weg te krabben). Als je iets vindt, meet eens de afstand in mm. Het is dan misschien mogelijk om merk en bouwjaar van jouw fiets te achterhalen.

  Groeten,
  Herbert

  1. het framenr is 104620 en een L of een T. de cijfers staan niet echt recht in een mooie lijn. in het balhoofd zijn geen gaten te vinden en van boven naar beneden is het in mm +-175 en de doorsnee 40 mm.

   gr mark

   1. Dan is dit zo goed als zeker een Phoenix van 1948, eventueel 1949. Alleen dat daar eigenlijk een balhoofdplaatje bij hoort dat op het balhoofd geschroefd zit (zat).

    Groeten,
    Herbert

    1. en in het balhoofd zitten echt geen gaatjes.
     maar alleen kwa maten kan ik dus achter halen wat het is als ik het goed begrijp??
     gr

     1. Nee, alleen de maat zegt niet alles. Ik bedoelde trouwens ook niet de afmetingen van het balhoofd (die jij opgemeten had) maar alleen de afstand tussen de bevestigingsgaatjes van het (misschien voormalige) plaatje op het balhoofd. Phoenix-plaatjes hadden een bepaalde afstand, maar deze komt ook bij sommige andere merken voor. Als op jouw fiets twee gaatjes zaten met een ándere afstand was het in ieder geval geen Phoenix.
      Ik kan me nog voorstellen dat die gaatjes dichtgeplamuurd zitten met verf, je hebt pas zekerheid als de voorkant van het balhoofd (middenin) helemaal van alle verf ontdaan is.

      De identificatie en datering van jouw fiets baseer ik op het framenummer.

      Wat trouwens jouw Batavus betreft, kijk eens op
      http://www.rijwiel.net/mail_n.htm
      en stuur de daar gevraagde gegevens samen met wat duidelijke foto’s op, dan krijg je antwoord.

      Groeten,
      Herbert

      1. Hoi Herbert,
       Het is me opgevallen dat de balhoofdplaatjes vaak met schroefjes, bolkopjes met schroefdraad gemonteerd zitten inplaats van de gebruikelijke pennetjes. Weet jij waarom ze dat deden indertijd?
       Groetjes van mij,
       Charles Waagenaar

 4. Foto-reactie van Marcel:

  Hoi Bas
  kwam bij de plaats lieren een mooi oud industrieel pand tegen .dit bleek een pand te zijn van de firma goudkuil .Ik heb gehoord dat in dit pand gedurende de oorlog een wasserij zat en kort hierna ook een snoepfabriek .ook hier zou de firma Goudkuil fietsspullen als verlichting,rekken drager verbreeders e.d. hebben vervaardigd .Goudkuil had ook een vestiging in Apeldoorn .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *